Jag var här

Förlag: Modernista
Utgivningsår: 2015 (Engelska & Svenska)
Antal sidor (Med eventuellt efterord/tack): 239 st
Åldersgrupp (Enligt mig): 14+
Serie:
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: I was here
Annat:

Handling:

Cody blir förkrossad när hon får veta att hennes bästa vän Meg har tagit sitt liv på ett hotellrum. Chocken är total; hur kunde Meg göra något sådant? De delade ju allt. Varför hade hon inte sagt något? När Cody reser till Megs universitetsstad för att rensa ut hennes saker, inser hon att det finns mycket som Meg har hållit hemligt. Hon får en inblick i Megs liv, inklusive rumskamrater som Cody aldrig skulle ha träffat i sin lilla hemstad, och Ben McAllister, killen med gitarren som krossade hennes hjärta. Det som chockar Cody mest är när hon lyckas öppna en krypterad fil på Megs dator och upptäcker att Meg varit aktiv på en hemsida som verkar kopplad till hennes död. Allt Cody trott sig veta om sin bästa vän ifrågasätts.
– bokus.se

Omdöme:

Jag är faktiskt osäker på hur jag ska sammanfatta mina tankar om den här boken. (Det handlar inte bara om att den var både bra och dålig, utan även om att jag läste den för länge sedan och har glömt en del…) Jag minns att den var bra, men inte särskilt nyskapande. Berättelsen är intressant och hjärtskärande, men ändå inget nytt. Det finns lite mer mystik och en känsla av deckare än vad man brukar hitta i den här typen av historier. Jag hade gärna sett mer av den aspekten. För nu handlar det mest om sorg, svartsjuka över Megs hemliga liv, frågor och en del mysterier.

Språket är känslosamt, präglat av ilska, kärlek, sorg och hjälplöshet. Ibland svämmar känslorna över, men det känns ändå passande i en sådan här berättelse. En viss hemsidas texter är både vackra och obehagliga, vilket skapar en stark känsla av obehag. Det är som att man följer Cody i hennes kamp, och det är både mäktigt och skrämmande.

Karaktärerna är verkligen älskvärda, men de svänger mellan att vara fantastiska och frustrerande. De växer och faller, vilket gör att man blir upprörd men också förlåter dem. Relationerna, särskilt mellan Ben och Cody, känns äkta. Det börjar med sorg och ilska, men utvecklas till något fint, vilket man kanske anade hela tiden. Cody är en karaktär jag verkligen beundrar; hon är smart, tuff och rolig, även om jag inte gillade henne direkt i början. Ben imponerar också, men han har sina brister.

Slutet var jag mycket nöjd med, efter att jag bearbetat min ilska över allt som hänt. Det kändes rätt, trots att många frågor fortfarande kvarstår. Man kan inte alltid veta vad som kommer att hända, och slutet öppnar för intressanta moraliska frågor. Dessutom binder bokens olika delar samman på ett smart sätt, vilket gör att budskapet verkligen kommer fram, även om det är sorgligt och obehagligt.

Sammanfattning:

Det är ingen helt unik berättelse, men inslagen av mystik och frågor ger den en nästan deckarlik känsla. Men det är inte helt rättvist, eftersom känslorna står i centrum. Budskapet kommer fram på ett tragiskt och obehagligt sätt. Jag blev faktiskt riktigt skrämd av ämnet, men det är så viktigt. Hur sådana här saker kan ske, och hur vackra texterna är… Ja. Förresten, sa jag att boken inte var unik? Den är det, i sin egen rätt. Berättelsen är kanske inte helt ny, men den presenteras på ett unikt sätt.

Betyg: ★ ★ ★ ★ ☆

Vanessa

About Vanessa

Vanessa är 42 år gammal och bor i Nacka med sin man och två barn. Hon älskar internet och bloggar om allt från böcker, film, kändisar och TV.