Den nya världen

Förlag: B. Wahlströms
Utgivningsår: 2015 (Engelska & Svenska)
Antal sidor (Med eventuellt efterord/tack): 310 st
Åldersgrupp (Enligt mig): 13-18
Serie: The young world, Del 2
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: The New Order
Andra delar i serien: Överlevarna
Annat: Obs! Recensionen innehåller spoilers från tidigare delar

Handling:

En mystisk sjukdom har utrotat alla vuxna och små barn, vilket lämnar de överlevande ungdomarna att kämpa för sina liv. De lever ständigt med vetskapen om att de snart kan bli vuxna och därmed dö. Jefferson och hans vänner från Washington Square-klanen vägrar att ge upp hoppet om ett botemedel. De lämnar Manhattan för att söka sanningen om sjukdomen, en sanning som kan förändra deras liv och hela planetens framtid.
-Bokens baksida

Omdöme:

Det har gått en tid sedan jag läste den första boken, vilket gjorde att jag hade lite svårt att återkalla allt. I början var det ganska rörigt och jag hade svårt att hänga med. Men snart vände det, och jag blev positivt överraskad. Jag måste säga att jag tycker att ”Den nya världen” är bättre än första boken. Det är oftast tvärtom, men den här berättelsen är verkligen intressant. Handlingen känns mycket mer omfattande än i del ett, och vändningarna är både lagom komplexa och spännande. Det är också mer händelserikt, vilket gör det lättare att fastna för berättelsen.

Språket är överlag riktigt bra. Parallellhandlingen skapar en extra dimension av spänning och ger läsaren olika perspektiv på händelserna. Jag känner dock att det hade räckt med Jeffersons och Donnas synvinklar. Kanske hade Kath kunnat vara med, men Peter och Brainbox som dyker upp i några kapitel känns mest störande. Brainbox kapitel, som saknar punkter, var dessutom lite jobbiga att ta sig igenom. Donnas kapitel är utan tvekan de mest underhållande. Hennes attityd är så rolig, medan Jeffersons kapitel är djupare och mer insiktsfulla.

Boken har ett bra flyt, och det känns aldrig segt. Det är många karaktärer att hålla reda på, vilket kan vara förvirrande i början, men det går bra efterhand. Jag gillar Jefferson för hans ärlighet och blyghet; han är smart och verkar snäll. Samtidigt är han nog lite för godtrogen när det kommer till sina idéer om ”Utopia”. Donna är intressant att följa, men ibland kan hennes val vara frustrerande, och jag stöttar sällan hennes beslut.

Jag uppskattar verkligen hur författaren har utmanat stereotypa könsroller. Tjejer kan vara krigiska och killar kan vara känsliga. Att lyfta fram detta är viktigt!

Sammanfattning:

”Den nya världen” är en uppföljare som verkligen överraskade mig. Den är betydligt bättre än första boken, tack vare en mer engagerande och händelserik berättelse. Allt känns mer genomtänkt, och det finns mycket symbolik och aktuella teman i handlingen. Språket flyter bra och är behagligt att läsa. Kanske kunde man ha hållit sig till färre perspektiv, men variationen gör boken mer intressant. Karaktärerna är många och mångfacetterade, vilket gör dem lätta att relatera till.

Betyg: ★ ★ ★ ★ ★

Vanessa

About Vanessa

Vanessa är 42 år gammal och bor i Nacka med sin man och två barn. Hon älskar internet och bloggar om allt från böcker, film, kändisar och TV.