Av: Frances Hardinge
Förlag: B. Wahlströms
Utgivningsår: 2015/2017
Antal sidor (inkl. efterord/tack): 403 sidor
Åldersgrupp (enligt mig): 12+
Serie: –
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: The Lie Tree
Annat: Obs! Recensionen innehåller spoilers från tidigare delar
Handling
Fjortonåriga Faiths föräldrar flyttar till en vindpinad ö vid den engelska kusten, och hon anar att det finns mer bakom beslutet än vad de vuxna låtsas om. När hennes far plötsligt dör under mystiska omständigheter, misstänker Faith att hon besitter information som kan vara avgörande. Men som flicka i 1800-talets England tas hon inte på allvar. För att få klarhet i vad som hänt, tvingas hon agera på egen hand. Under sin jakt på svar snubblar hon över ett mystiskt träd bland sin fars tillhörigheter. Det växer och ger frukt, men bara om man berättar en lögn för det – och i gengäld avslöjar trädet en sanning. För att ta reda på vad som hände hennes pappa, börjar Faith att sprida lögner på ön. Men lögner har en tendens att få ett eget liv…
Handling från Bokus.se
Omdöme
Efter att ha läst en fängslande och nästan skrämmande text på bokens baksida hade jag höga förväntningar på Lögnernas träd. Tyvärr infriades de inte helt. Jag känner en viss besvikelse, för jag hade hoppats på mer – ett mer skickligt språk, en mer genomarbetad berättarteknik och en mer unik handling. Boken är bra, men något saknas.
Baksidan bjuder på en spännande teaser som antyder en fara kopplad till Lögnernas träd, vilket ger en krypande känsla i kroppen. Denna känsla av obehag dyker upp flera gånger under läsningen, men jag saknar en verklig känsla av fara. Det hade verkligen lyft boken om det hade funnits mer av den känslan.
Handlingen utspelar sig i en engelsk småstad under mitten av 1800-talet, en tid då kvinnor saknar makt och betraktas som underlägsna. Men Faith är inte den som låter sig tystas; hon är en fantastisk förebild. Listig, modig och slug utnyttjar hon den rådande kvinnosynen – ingen skulle ju tro på en söt liten flicka som sysslar med sådana saker!
Bortom de historiska och feministiska aspekterna är Lögnernas träd en blandning av deckare och mystik, med inslag som är både bekanta och oväntade. Mysteriet kring Faiths pappas död är fängslande; ledtrådar ges ut, men ändå är det svårt att få ihop allt till en klar bild. Det är som en gåta där man i efterhand undrar: ”Hur kunde jag missa det?!”
Lögnernas träd är utan tvekan en av de mest intressanta delarna av berättelsen. Det är både spännande och lite obehagligt – något så overkligt kan aldrig vara helt ofarligt. Frances Hardinge har även byggt en trovärdig och detaljerad bakgrund till varje del av berättelsen. Att en bok börjar innan första sidan är alltid ett plus!
Språket är okej, men ibland lite tungt och svårt. Det tar tid att komma in i boken, och jag tappar ofta tråden om händelser och karaktärer, vilket är synd. Flera gånger har jag känt att jag missat något, men har inte känt att det varit värt att gå tillbaka. Mot slutet klarnar dock mycket, och händelserna knyts ihop.
Faith är en fantastisk förebild; hon ignorerar sin mammas förmaningar om vad hon bör och inte bör göra. Hon är kvicktänkt, rolig och härlig. Hennes relation med Paul är också underhållande, om än något overklig, men fin. Karaktärerna och deras relationer är helt klart lyckade.
Boken tar oss till ett England där kvinnor är maktlösa, och Faith är trött på det. Hon gör precis tvärtemot vad som förväntas av henne, och det är underbart. Berättelsen är fascinerande, med en unik blandning av deckare, mystik och vetenskap, men språket kunde ha varit bättre. Frances Hardinge knyter skickligt ihop många lösa trådar, och både handling och karaktärer är starka.
Betyg: ★ ★ ★ ★ ☆