Vi som överlevde publicerades på engelska förra året och kom kort därefter ut på svenska. Författarna är Michael Bornstein och Debbie Holinstat Bornstein. Michael föddes 1940 i ett polskt getto. Fem år senare blev han ett av de barn som genom en ikonisk bild symboliserar de sovjetiska soldaternas befrielse av Auschwitz. Detta är Michaels berättelse om sig själv, sin familj och alla andra som överlevde, liksom de som inte gjorde det, under Förintelsen. Tillsammans med sin dotter Debbie har han skrivit en skönlitterär roman riktad till ungdomar. Berättelsen handlar om familjen Bornstein och andra i deras närhet, och skildrar livet under och efter andra världskriget. Boken bygger på verkliga händelser, men där Michaels minne inte räckt till har andra berättelser och anekdoter bidragit till att fylla i luckorna.
”Av de hundratusentals barn som kom till Auschwitz var det bara femtiotvå under åtta års ålder som överlevde. De var bäst på att gömma sig. Jag var ett av dem.” s. 180 (E-boken)
Det finns otaliga böcker om andra världskriget, och även inom ungdomslitteraturen finns det många verk som tar upp detta ämne. Detta gör det svårt att lansera ännu en ungdomsbok om kriget 2017 och förvänta sig att den ska sticka ut. Trots detta lyckas Vi som överlevde verkligen göra just det. Jag vågar påstå att det är en av de mest betydelsefulla böckerna som har skrivits om ämnet, och det finns flera anledningar till detta.
”Livet var så normalt som en jude i Polen kunde hoppas på under kriget.” s. 46-47 (E-boken)
Boken får en stark start då den är nästan helt baserad på verkliga händelser. Att läsa om sådana händelser som verkligen har inträffat ger en känsla av tyngd och påverkan som sällan upplevs i skönlitterära verk. Det är en djupt känslosam bok, men författarna förtjänar beröm för att de lyckas förmedla starka känslor utan att dessa tar överhanden. De kunde ha valt att skriva så att läsaren gråter från första sidan, men det gör de inte. Detta är en fördel, då man får en djupare förståelse för bokens budskap.
”Vi visste inte vad som väntade. Utanför Żarkis gränser var fler förändringar på väg. Nazistledaren Adolf Hitler och hans hantlangare finslipade sin plan för att utplåna judarna från Europas yta. Det skulle senare kallas ’den slutgiltiga lösningen’. Ondskans hjul rullade snabbt och tyst nu. Vi hörde inte ens att de närmade sig.” s. 57 (E-boken)
En annan bok om andra världskriget som jag har läst, och som kan jämföras med Vi som överlevde, är Boktjuven. Det som slår mig är hur författarparet Bornstein lyckas lyfta fram små detaljer som ofta glöms bort när man tänker på kriget och Förintelsen. Särskilt i början av boken, och genom hela berättelsen, visar författarna hur vissa nazister och ”vanliga” människor från exempelvis Polen och Tyskland hjälpte judar och andra utsatta. Detta är viktigt och något som ofta förbises. Det är lätt att generalisera, men här blir det tydligt att människor kan förändras och att man inte ska döma någon innan man vet.
”Det där pappret som hittades av ett museum många år efter kriget fastställde ett mirakel – en sjukdom räddade mitt liv.” s. 180 (E-boken)
En annan aspekt som gör att jag uppskattar denna bok är att den är skriven med ungdomar i åtanke. Ofta vänder sig vuxna som skriver om sina liv till en vuxen publik, men Michael Bornstein riktar sig till unga läsare. Det är faktiskt de unga som kommer att finnas kvar i framtiden och som behöver veta vad som kan hända. Att författarna anpassar sitt innehåll för denna målgrupp gör att boken verkligen står ut.
”De sovjetiska befriarna hade med sig choklad och kakor. Vi visade våra tatueringar för att identifiera oss, men de föste undan våra armar och frågade vad vi hette. Vi var inte fångar längre – vi var människor. Och vi var fria.” s. 180 (E-boken)
En annan styrka i boken är dess omfångsrika handling. Jag har aldrig tidigare läst en bok om andra världskriget som på mindre än 300 sidor lyckas fånga en så stor världssituation. Man får följa olika personers öden under kriget, från getton och koncentrationsläger till flyktingar som levde under falska identiteter. Dessutom får man en inblick i livet efter kriget, vilket är något jag inte har stött på tidigare. Det är lätt att tro att krigsslutet markerar slutet på allt, men så var det ju inte, och detta framhävs på ett intressant sätt av författaren. Vanligtvis krävs det flera böcker för att få en helhetsbild av kriget, men med Vi som överlevde får man så mycket information direkt.
Vi som överlevde är inte bara ännu en bok i mängden av titlar om andra världskriget. Tack vare det självbiografiska perspektivet och den breda handlingen, som fångar viktiga detaljer om världen under denna tid, sticker boken verkligen ut. Sidorna är fyllda med träffande citat som framkallar många känslosamma tankar. Det är en bok som kommer att stanna kvar i mitt minne, och jag rekommenderar verkligen alla att läsa den!
Betyg: ★ ★ ★ ★ ☆
Författare: Michael Bornstein & Debbie Holinstat Bornstein
Förlag: B. Wahlströms
Utgivningsår: 2017 (original: 2017)
Antal sidor: 348 st (Inbunden: 285 st)
Åldersgrupp (Enligt mig): 12+
Serie: –
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: Survivors Club
Annat: Läst som E-bok