För några dagar sedan recenserade jag I sparvens klor – läs recensionen här! Författaren, Karin Söderlund Leifler, kontaktade mig och undrade om jag ville läsa och recensera hennes bok som kommer i två delar. Med en känsla av nostalgi (den senaste boken jag läste om Japan och samurajer var Maya Snows Samurajens döttrar, som jag gillade skarpt) svarade jag genast ja. Jag är verkligen glad att jag gjorde det, för det är två av de bästa böcker jag har läst i år! När man stöter på så bra litteratur vill man ju gärna veta mer om skapelseprocessen, och Karin var snäll nog att ställa upp på en intervju. Här är resultaten av vårt samtal.
Beskriv I sparvens klor med en mening!
Boken handlar om en ung samuraj på flykt från rättvisan, en stark ung kvinna som han tar som gisslan, och en kvinnlig lönnmördare. Berättelsen utforskar vad som händer när deras liv flätas samman.
Var hittade du inspiration till boken?
Oj, inspirationen kommer från många håll. Jag har alltid varit förtjust i böcker som utspelar sig i historiska miljöer, oavsett om det handlar om Pompeji, faraonernas Egypten eller mongolernas rike. Japan har fascinerat mig sedan jag var tio år gammal, så det var naturligt för mig att skriva en bok som är djupt inspirerad av landets historia. Jag ville skildra två personer som, mot sin vilja, ger sig ut på en resa tillsammans. En av huvudkaraktärerna är en ung kurtisan, en kvinna som får betalt för att underhålla män med sång, dans och konversation, och kanske mer. Tsukiko har växt upp i ett nöjesdistrikt, och när hon tas som gisslan av en herrelös samuraj är det i stort sett första gången hon kliver utanför den mur som omger hennes hem. Hon måste förhålla sig till en helt ny verklighet, och framför allt till samurajen.
Jag har läst mycket om livet i sådana nöjesdistrikt, vilket har gett mig många idéer om hur det kan kännas att komma från en sådan miljö och plötsligt befinna sig i en annan där sociala normer är helt olika. Dessutom har japansk popkultur, som manga och anime, påverkat berättelsens känsla. Jag skulle placera boken någonstans mellan historisk roman och historisk fantasy (utan övernaturliga inslag).
Hur kom du på att du ville börja skriva böcker?
Det är en intressant fråga! Jag har alltid haft en förmåga att fantisera ihop berättelser, men det kanske alla gör? Som tonåring drömde jag om att bli en känd författare, haha. Lusten att skriva har funnits länge, men när jag var yngre handlade drömmen om att vara författare lika mycket som att faktiskt skriva böcker. Jag skrev sällan klart längre manus då. Jag återupptog skrivandet efter att jag blivit mamma och insåg att jag längtade efter att ha något i livet som var helt mitt eget. För mig handlar det om att skapa historier som jag själv skulle vilja läsa. Om de dessutom uppskattas av andra och väcker känslor, då känner jag att jag har lyckats.
Vilka borde läsa Svärd utan herre-serien?
Alla som uppskattar att förflytta sig till andra platser och tider. Läsare har beskrivit romanerna som spännande, underhållande, fascinerande, gripande och romantiska. Så om det låter som något för dig, tveka inte att kolla in böckerna!
Vad är det bästa med att skriva böcker?
Att få använda min fantasi för att gradvis bygga upp berättelser, det är verkligen det mest fantastiska.
Vilket är ditt bästa skrivtips?
Skriv om det som fascinerar dig. Ett användbart sätt att hitta grunden till en berättelse är att under en tid skriva ner alla dina idéer utan att värdera dem. Det kan vara små frön till händelser, karaktärer eller teman som känns viktiga för dig. Anteckna också sådant du har gillat i böcker och filmer. Vilka genrer dras du till? Skriv ner fiktiva karaktärer som du verkligen gillar och beskriv kort vad som tilltalar dig med dem. Det handlar inte om att din berättelse ska handla om deras karaktärer, utan om vad de representerar för dig.
Vad är planerna för Svärd utan herre-serien?
Jag har börjat arbeta på bok två i serien, som kommer att fokusera på konsekvenserna av händelserna i I sparvens klor. Läsarna kommer få lära känna den kvinnliga lönnmördaren Sparven och de andra i shinobigrupperingen mer ingående. Jag räknar med att det blir tre böcker i serien.
Tack, Karin Söderlund Leifler, för inspirerande svar. Jag ser fram emot att läsa mer om Hiroshi, Tsukiko och Sparven!