Kärlek, hat och andra filter

Kärlek, hat och andra filter är Samira Ahmeds debutroman. Författaren föddes i Bombay men växte upp i Batavia, Illinois, där berättelsen också utspelar sig. Vi får följa Maya Aziz och hennes familj, en av de få muslimska familjerna i området. Med sitt indiska ursprung har Maya alltid varit van att sticka ut. Men nu börjar hon ifrågasätta de traditioner hon vuxit upp med. Hon vill ha mer frihet och inte tvingas leva enligt sina föräldrars förväntningar.

Kanske kan hon finna stöd hos Kareem, en kille hon träffar på ett indiskt bröllop? Och när hon kommer närmare Phil, en kille från skolan som hon alltid har varit intresserad av, inser hon att de har gemensamma intressen. Men situationen kompliceras när Batavia drabbas av ett terrorattentat där gärningspersonen verkar vara muslim. Maya och hennes familj måste hantera den rädsla och det hat som följer, och Maya riskerar att ge upp sina drömmar för alltid.

”Jag skickar ut en bön i universum. Snälla, snälla låt alla vara oskadda. Snälla låt det inte vara en muslim.” Jag vet att jag inte är den enda som hoppas det. Jag vet att miljontals amerikanska muslimer – både religiösa och sekulära – tänker exakt samma sak som jag i detta ögonblick.” s. 163


Jag har länge sett fram emot att få veta vad som döljer sig bakom det vackra omslaget, och jag är inte besviken. Men jag hade ändå önskat mig lite mer. Jag hoppades på något liknande The Hate U Give, men med fokus på terrorism. Tyvärr dröjer det länge innan terrorismen blir en del av berättelsen, och när den väl gör det, känns den inte särskilt central. Samira Ahmed hanterar konflikten på ett ganska enkelt sätt, vilket är synd, eftersom jag verkligen ville läsa mer om terrorismens påverkan på moderna muslimer i samband med islamism.

Det lilla vi får läsa om hur muslimer påverkas av terrorattentat är ändå intressant och något jag inte tidigare stött på i ungdomslitteratur. Det är särskilt tankeväckande när Maya reflekterar över att hon och så många andra, när ett terrordåd tillkännages, bara kan hoppas att förövaren inte är muslim. Boken erbjuder ett nytt perspektiv på terrorism, vilket jag verkligen uppskattar.

”Jag är rädd. Jag är inte bara rädd för min egen del; jag är rädd för ett kommande fördömande av muslimer. Jag är rädd att pappa ska väljas ut för en ’slumpmässig’ kontroll på flygplatsen nästa gång vi flyger. Jag är rädd att någon av de tjejer jag känner som bär hijab ska få sina huvuddukar avslitna – eller ännu värre, jag är rädd för att bli utsatt för andras rädsla och förakt igen. Alltid.” s. 163

Relationerna i boken är också en stor styrka. Karaktärerna känns verkliga och jag tycker verkligen om dem. Phil och Mayas förhållande är kanske lite klyschigt – den populära fotbollskillen som möter den blyga tjejen – men det fungerar ändå. Deras relation är fin och känns äkta, även om den inte är särskilt nyskapande.

Det är fascinerande att få en inblick i den indiska och muslimska kulturen. Mayas mamma känns verkligen indisk, trots att jag inte har mycket kunskap om det själv. Det bästa med böcker är när man får lära sig något nytt, och här får man verkligen en trovärdig bild av livet som amerikansk muslim med indiska rötter.

”Mamma ger mig ett dystert leende – jag älskar dig, men jag är fortfarande besviken – och stänger dörren. Jag lägger mig tillrätta under täcket. Om jag någonsin kommer att regissera en Bollywoodmelodram ska jag ha mamma som förebild för huvudrollen.” s. 81

En aspekt jag är mer ambivalent kring är inslagen med terroristen. I början är de intressanta, men efter att dådet har inträffat blir de mer av en avvikelse från den spännande berättelsen som handlar om att bryta sig loss och följa sin egen väg.

”Oskyldiga offer. Svetten droppar från hans näsa. Han biter sig i kinden. Hårt. Hans mun fylls av blod. Nu kommer de i alla fall att känna till hans namn. Han trycker gasen i botten med högra foten.” s. 155

Kärlek, hat och andra filter ger en unik inblick i hur det är att leva som indisk muslim i dagens USA. Jag tar med mig mycket av den kulturella insikten från denna bok. Även om jag hade önskat att få se mer av hur muslimer påverkas av islamism, är karaktärerna och relationerna underbara, och berättelsen är fin och tankeväckande. Detta är en bok som kommer att stanna kvar hos mig länge.

Betyg: ★ ★ ★ ☆ ☆
Författare: Samira Ahmed
Förlag: Lavender Lit
Utgivningsår: 2018 (original: 2018)
Antal sidor: 290 st
Åldersgrupp (Enligt mig): 14+
Serie:
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: Love, hate and other filters


Blev du intresserad? Du hittar boken på Adlibris, Bokus och CDON. Boken i e-format finns på Adlibris.

Vanessa

About Vanessa

Vanessa är 42 år gammal och bor i Nacka med sin man och två barn. Hon älskar internet och bloggar om allt från böcker, film, kändisar och TV.