Luna Olympia, den senaste boken av Ulrika Fjellborg, inleds på en rymdskyttel. Ombord finns piloten Rebecca och klonen Chris London, som just anlänt från Stella Nova där han skapades på beställning. Nu är han på väg till Tellus för att arbeta för politikern Cedric, som han är designad för att tjäna.
När Chris blir felaktigt anklagad för ett fruktansvärt brott sätts allt på spel. Han betraktas som brottsling och hamnar bland kriminella på en skyttel som är på väg mot undergång. Förutom att försöka navigera sin nya mänskliga identitet måste Chris nu även kämpa för sitt liv. Det blir snart uppenbart att situationen är mer komplicerad än han först trott, och insatserna är högre än man kan föreställa sig…
”Du är en klon, vem kommer någonsin att sakna dig? De fyller bara ett nytt provrör på Stella Nova och snart har de odlat fram en ny, precis som du. Ni är förbrukningsvaror, ett universums avfall.” (s. 112)
Omslaget och första intryck
Omslaget väckte först en del skepsis hos mig. Visst är det snyggt, men det känns avlägset från min verklighet och antyder en handling som jag inte direkt finner intressant. Jag känner likadant för filmer som Star Trek och Guardians of the Galaxy, och en mängd andra filmer vars namn jag inte ens minns. Dock har min familj lyckats introducera mig för Star Wars, och när jag läser Luna Olympia är det just den serien jag tänker på.
Jag har aldrig stött på en bok som liknar Luna Olympia, och den är verkligen unik inom ungdomslitteraturen. Det är alltid spännande att läsa något nytt och oväntat, och den här boken väcker definitivt min nyfikenhet för mer i samma stil. Jag uppskattar att boken är så avlägsen från vår verklighet, vilket gör den extra intressant och underhållande.
Ulrika Fjellborg gör ett bra jobb med att introducera Stella Nova och Tellus. Hon undviker det vanliga misstaget att överösa läsaren med all information på en gång, vilket ofta leder till en trög start. Istället väver hon in informationen i berättelsen på ett skickligt och professionellt sätt, vilket ger boken ett fantastiskt flyt från början.
”Från och med nu tillhör ni och era patetiska liv förenade rebellalliansen! Välkomna till Luna Olympia, gudarnas hemvist!” (s. 125)
Relationen till karaktärerna
Att berättelsen utspelar sig i en helt annan värld gör det svårt att relatera till karaktärerna och situationerna. Känslomässigt påverkar boken mig inte så mycket, eftersom handlingen och karaktärerna känns avlägsna. Men jag uppskattar verkligen att läsa om saker som ligger bortom vår verklighet; det ger en intressant kontrast till min vardag.
Det spelar ingen roll om berättelsen är helt overklig; det är bara intressant.
”Sextiosex procent av Beckys benmassa är utbytt mot metallproteser. […] Men det som finns mellan ögonen är mänskligt. […] ’Varje cell i min kropp är människa’, sa Chris och knackade sig på skallbenet, ’utom just det här.'” (s. 257)
Kloninslaget och världsbygget
Jag älskar verkligen inslaget med klonerna. Ulrika Fjellborg har byggt upp en fascinerande värld kring kloning, där frågor om vem som skapar de bästa klonerna och människor med konstgjorda skelett väcks. Hennes världsbyggande är både enkelt och komplext, och jag ser fram emot att läsa mer av Fjellborg, kanske även om Chris och Rebecca.
Luna Olympia revolutionerar ungdomslitteraturen med en handling som skiljer sig från allt annat jag har läst, men som påminner starkt om Star Wars. Parallellerna till vår verklighet är få, vilket gör att det är svårt att relatera och känna igen sig, men å andra sidan gör det boken unik. Tempot och spänningen är på topp från första sidan, och boken fångar mig direkt.
Det är en bok för alla som gillar sci-fi, fantasy och berättelser liknande Star Wars – och för alla som vill läsa en unik bladvändare!
Betyg: ★ ★ ★ ★ ☆
Författare: Ulrika Fjellborg
Förlag: Fafner Förlag
Utgivningsår: 2018
Antal sidor: 373
Åldersgrupp (Enligt mig): 12+
Serie: –
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: Luna Olympia
Intresserad?
Du kan hitta boken på Adlibris och Bokus. E-formatet finns också tillgängligt på Adlibris.