Frågor jag fått om Förintelsen är en bok som bygger på de frågor som Hédi Fried har mottagit under sina föreläsningar, frågor som har sin grund i hennes fruktansvärda upplevelser. Som barn blev hon och hennes familj transporterade i boskapsvagnar till Auschwitz under 1944, mitt i andra världskrigets kaos. I denna korta men innehållsrika bok har hon sammanställt svar på många av dessa frågor, och svaren väver samman en berättelse om livet i ett koncentrations- och förintelseläger, om att överleva genom tur, och om vägen tillbaka efter ett sådant trauma.
”I lägret visste man aldrig om en förändring betydde liv eller död. Fast ibland vet man inte det i det dagliga livet heller. Vi lever ett lugnt liv, dagarna lunkar på, vi märker ingenting, förändringen sker steg för steg tills bilden plötsligt står klar och vi undrar: hur har detta kunnat hända?” (s. 6-7, e-boken)
Jag hade en ledig eftermiddag och plockade upp denna bok, och blev genast fångad. Redan samma kväll hade jag läst klart den. Berättelser om denna tragedi har alltid en förmåga att fängsla mig, dels för att de är baserade på verkliga händelser, och dels för att det är så svårt att förstå hur något så fruktansvärt kunde ske.
Det som verkligen tilltalar mig med Frågor jag fått om Förintelsen är det lättillgängliga formatet. Boken är uppdelad i kapitel som utgår från frågor, vilket ger en tydlig struktur och gör den lättläst. Dock upplever jag ibland att svaren avviker från frågorna, och jag hade föredragit mer direkta svar samt fler intressanta frågor. Det finns så mycket mer jag skulle vilja veta om ämnet.
En aspekt jag verkligen uppskattar är att Hédi Fried inte generaliserar. Hon gör en tydlig skillnad mellan nazister och tyskar under kriget, vilket jag tycker är viktigt. Hon erkänner även sina egna fördomar, exempelvis mot romer, och betonar att vi alla måste arbeta med våra fördomar. Detta skapar en känsla av äkthet, då Fried visar att hon är mänsklig, precis som alla andra, på grund av sin uppväxt.
Jag gillar också att boken inte avslutas med befrielsen, utan fortsätter att utforska livet efteråt. Det är inte bara överlevnaden i ett koncentrationsläger som är intressant, utan även hur man hanterar livet efter. Fried berättar om sin återkomst till hemstaden, om vänskapen med andra överlevare och barn till SS-soldater. Detta ger en hoppfull ton och gör att denna bok verkligen skiljer sig från andra verk i ämnet.
Frågor jag fått om Förintelsen är en perfekt kombination av ett lättläst format och en berättelse som känns genuin. Hédi Fried är rättvis i sin framställning, vilket gör att hennes bok om Förintelsen verkligen står ut. Att få följa hennes liv långt efter befrielsen ger också en unik dimension, och bidrar med hopp och perspektiv på en oerhört viktig del av historien som vi aldrig får glömma.
Betyg: ★ ★ ★ ★ ☆
Författare: Hédi Fried
Förlag: Natur & Kultur
Utgivningsår: 2017
Antal sidor: 110 (Inbunden: 146)
Åldersgrupp (Enligt mig): 12+
Serie: –
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: Frågor jag fått om Förintelsen
Annat: Läst som e-bok
Blev du intresserad? Du hittar boken på Adlibris, Bokus och CDON. Boken i e-format finns också på dessa sidor.