måndag 27 januari 2020

27 januari: Förintelsens minnesdag – 6 boktips

Idag är det 75 år sedan de överlevande fångarna i Auschwitzs koncentrationsläger befriades. Där förlorade 1-2 miljoner människor sina liv på det omänskligaste vis. Där var ändstationen för tågen som så många människor tvingades ombord på. Där fråntogs människor sina föräldrar och barn, sitt hopp och slutligen sin mänsklighet. Under Förintelsen mördades miljontals människor, och ännu fler ärrades för livet på ett eller annat sätt. De var judar, homosexuella och andra som nazisterna ansåg mindre värda. Men framför allt var de människor. Oskyldiga människor som behandlades på ett sätt som knappt går att föreställa sig. 75 år senare är bara få av de överlevande kvar, och att minnas Förintelsen är viktigare än någonsin. 

Ett sätt att minnas är genom litteraturen, och därför tipsar jag idag om sex viktiga böcker som på olika sätt skildrar andra världskriget och Förintelsen. 

Vi som överlevde är skriven av Michael Bornstein och Debbie Holinstat Bornstein, och skildrar Michaels tid i Auschwitz. Som fyraåring befriades han från fångenskap och endast lyckosamma tillfälligheter gjorde att han som yngsta person överlevde Auschwitz. Det är en berörande och verklighetsbaserad bok. 

Pojken i randig pyjamas av John Boyne berättas från ett helt annat perspektiv. Nämligen från sonen till en framstående nazist. Bruno lär känna Shmuel som bor på andra sidan ett märkligt stängsel och en oväntad relation utvecklas. Det är en lättläst och gripande bok som får en tänkvärd ände med förskräckelse.

Strimmor av hopp behandlar ytterligare ett perspektiv på andra världskriget. Här skriver Ruta Sepetys om den fruktansvärda och ofta bortglömda situationen i Sovjetunionens fångläger under kriget. Det är proffsigt skrivet och en viktig bok.


Frågor jag fått om Förintelsen av överlevaren Hédi Fried är ännu en verklighetsbaserad och otroligt stark berättelse om Förintelsen. Nittiofemåriga Fried finns numera här i Sverige och delar i boken med sig av den nakna sanningen kring tiden i Auschwitz. Också detta är en mycket viktig bok. 

Boktjuven är en fiktiv berättelse av Markus Zusak, om en tysk familj som inte var nazister. I boken följer vi den unga Liesel och hennes försök att leva ett vanligt liv mitt bland bombningar, och hennes allt djärvare bokstölder från nazisternas bokbål. Välskrivet med mycket utrymme för reflektion.

Hästpojkarna av Johan Ehn utspelar sig delvis i nutid, delvis under 30- och 40-talet, i Tyskland. Det är en otroligt intressant, hemskt sorglig och väl underbyggd berättelse om att vara homosexuell på 30-talet i Tyskland, och vilket öde man då gick till mötes när nazisterna tog makten. 




2 kommentarer:

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)