Älskade

Älskade är skriven av Toni Morrison, som belönades med Nobelpriset i litteratur 1993. Boken erbjuder en stark och smärtsam bild av slaveri. Sethe har lyckats fly och lever nu som fri, men är hon verkligen fri när minnena från Sweet Home ständigt hemsöker henne? Inte ens i sitt eget hem kan hon finna ro. När en mystisk ung flicka, som kallar sig ”Älskade”, plötsligt dyker upp i Sethes och hennes dotter Denvers liv, sätts allt på sin spets. För Älskade väcker smärtsamma minnen till liv – minnen som Sethe helst vill förtränga, minnen av tiden i slaveriets klor och dess konsekvenser.

”Min Lilla Älskade. Men det hon fick med, det hon bestämde sig för, var det viktigaste ordet. […] Det måste räcka. Det räckte som svar åt nästa predikant och nästa antislaverikämpe och åt hela stan som var full av avsky. Hon nöjde sig med friden i sin egen själ och glömde den andra: lillflickans själ. Vem hade trott att en stackars liten baby kunde känna ett sånt raseri?” (s. 14)


”De är inte på Sweet Home. Skollärarn fick dem inte.”
”Det kanske finns det som är värre.”
”Det är inte min sak att veta vad som är värre. Det är min sak att veta vad som är, och att hålla dem borta från det som jag vet är hemskt. Och det gjorde jag.” […]
”Du har två fötter, Sethe, inte fyra,” sa han, och i detsamma reste sig en skog mellan dem, väglös och tyst. (s. 258)

Vi läste ett utdrag ur Älskade under en svensklektion förra hösten, och det gjorde mig nyfiken på att läsa hela boken, något jag är glad över att jag gjorde.

”Hon skulle ha dött om jag inte hade dödat henne, och det kunde jag inte utsätta henne för.” (s. 312)

Berättelsen är stark och bär på tunga budskap, vilket i sig inte gör den unik, men vad som verkligen får den att sticka ut är hur språket förmedlar dessa budskap på ett genomtänkt sätt. Morrison skriver enkelt, rått och naket. Att läsa boken ger en känsla av äkthet och närhet, vilket gör att man som läsare verkligen känner att man är där, och de viktiga och smärtsamma budskapen träffar en rakt i hjärtat.

En utmaning är dock att boken är krävande. Man måste ständigt vara fokuserad för att hänga med i skiften mellan berättarperspektiv och tid, och det går inte att bara glida med.

”Det såg aldrig så hemskt ut som det var, och det fick henne att undra om helvetet också var ett vackert ställe.” (s. 16)

Trots detta är boken mycket läsvärd och ger ett trovärdigt och hjärtskärande perspektiv på slaveri. Den går djupare än att bara beskriva de direkta upplevelserna och utforskar hur man vill fly från slaveriet, men att det alltid finns kvar som en del av ens liv. Det handlar även om att föredra döden framför att återigen bli slav. Den här boken har verkligen gett mig nya insikter, vilket är en av de största gåvorna som litteraturen kan erbjuda.

”Vad beror det på att alla som rymde från Sweet Home jämt pratar om det? Ni kunde väl ha stannat om det var så fint där.”
”Vad är det du säger, flicka?” Paul D skrattade. ”Det är så sant som det är sagt. Hon har rätt, Sethe. Det var inget Hem, ljuva hem.” Han skakade på huvudet. ”Men det var där vi var,” sa Sethe. ”Allihop. Det kommer tillbaka antingen vi vill eller inte.” (s. 28-29)

Älskade är en smärtsam och stark berättelse som ger viktiga perspektiv på slaveri. Morrisons språk är rått och direkt, vilket väcker tankar och känslor. Det är en betydelsefull bok om en oerhörd tragedi, som genom sitt språk lyckas nå fram till sina läsare på ett unikt sätt.

⭐️ ⭐️ ⭐️

Författare: Toni Morrison
Förlag: Bokförlaget Forum
Utgivningsår: 2018 (Original: 1987)
Antal sidor: 426 st
Åldersgrupp (Enligt mig): 15+
Serie:
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: Beloved


Blev du intresserad? Du hittar boken på Adlibris, Bokus och Omnible.

Vanessa

About Vanessa

Vanessa är 42 år gammal och bor i Nacka med sin man och två barn. Hon älskar internet och bloggar om allt från böcker, film, kändisar och TV.