söndag 26 april 2015

"Den unga eliten"

Av Marie Lu

Förlag: Modernista
Utgivningsår: 2014 (Engelska) 2015 (Svenska)
Antal sidor (Med eventuellt efterord/tack): 307 st
Åldersgrupp (Enligt mig): 12+
Serie: Den unga eliten, Del 1
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: The young elites
Andra delar i serien: Rosensällskapet, Midnattsstjärnan
Annat:

Handling: Adelina Amouteru är en av de överlevande efter den hemska sjukdomen blodfeberns tid. Många dog, medan de överlevande barnen på olika sätt märktes av sjukdomen. Adelinas hår blev silverfärgat och hon har bara ett öga. Dessa barn kallas för malfettos och där Adelina bor anser man att dem inte bör få leva och att de inte är värda någonting. Inte ens Adelinas far gillar henne och det enda han gör är att försöka hitta krafter hos henne så att hon kan vara användbar till någonting. Det finns vissa malfettos som visat sig ha speciella krafter och de kallas för Den unga eliten. Adelina har alltid beundrat dem, men hon har sedan länge gett upp kampen om att faktiskt kunna bli en av dem. För hon har ju inga krafter. Eller?

Omdöme: Den här boken förvånade mig verkligen, för jag trodde att den skulle vara mer i samma stil som Legend, men det var den inte. För det första så utspelar den sig i dåtid och för det andra så... Den här boken känns som en dystopi, även om dystopier utspelar sig i framtiden. Den liknar enligt mig många dystopier, men det finns många skillnader. Dels så brukar huvudpersonen vara en väldigt stark tjej, men här var det inte riktigt så. En annan sak är att den här boken kändes verkligen mörk... Den var riktigt sorglig och tragisk, men också spännande. Dock så hittar jag ingen riktigt glädje i den, men det gjorde den extra bra och speciell.

Boken har ett språk som är lätt att hänga med i. Berättarrösten ändras efter varje kapitel oftast och det tycker jag är bra, för då lär man känna alla karaktärerna bra. Bokens karaktärer är annorlunda mot i andra böcker. Som jag nämnde tidigare är Adelina inte lika stark som huvudpersoner i andra dystopier. Hon har mycket hat och vrede i sig och det gör att boken och även hon känns "mörka". Jag tycker som sagt inte att de gör något, för det är enligt mig ett plus, för det måste ju vara svårt att få till den känslan.

En sak som jag reagerade starkt på är slutet. Jag visste inte då att det här ska bli en trilogi, så jag blev väldigt "arg" och förvirrad och ledsen i slutet. Nu tycker jag ändå att det var ett helt okej slut och det stack verkligen ut. Inget blev som jag hade tänkt mig det och de sista ca 80 sidorna var verkligen hemskt sorgliga och slutet var bara så konstigt..!

Sammanfattninsvis så blev jag positivt förvånad av den här väldigt annorlunda och utstickande boken. Den har ett bra, men mörkt, språk och karaktärerna är väldigt annorlunda. Även slutet var annorlunda. Jag tycker verkligen att författaren har lyckats med att skriva en bok som man inte kommer glömma.

Betyg:2 kommentarer:

 1. Jag tycker verkligen Den unga eliten är bra! Längtar efter fortsättningen! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, visst är den bra! Tyvärr var den ju väldigt sorglig i slutet... Jag längtar också efter fortsättningen efter det där slutet, jag måste få veta vad som händer!

   //Lexie

   Radera

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)