söndag 7 juni 2015

"Pojken i randig pyjamas"

Av John Boyne

Förlag: Ponto pocket (Pocket)
Utgivningsår: 2006 (Engelska) 2007 (Svenska)
Antal sidor (Med eventuellt efterord/tack): 176 st
Åldersgrupp (Enligt mig): 10+
Serie: -
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: The boy in the striped pyjamas
Annat: Filmatiserades 2008

Handling: Nioåriga Bruno lever i en rik familj i Berlin under andra världskrigets tid. Plötsligt tvingas han och familjen flytta ifrån Berlin och alla vännerna på grund av faderns arbete. De flyttar till en ny plats där allt är trist och det finns ingen att leka med. Från ett fönster kan Bruno se en massa barn och vuxna som bor bakom ett stängsel. Han undrar vad de gör där och varför ingen kommer till honom för att leka. En dag går Bruno på upptäcksfärd och då träffar han Shmuel som lever innanför stängslet. Bruno och Shmuel lever väldigt olika liv, båda ovetande om vad det egentligen är som försiggår i världen. Det uppstår en annorlunda vänskap mellan dem, men hur länge kommer den få vara?

Omdöme: Den här boken är en väldigt viktig bok som verkligen berör. Jag gillar att boken handlar om barn och därmed vänder sig till yngre barn och inte bara tonåringar. Jag tycker att boken passar för barn från 10 år på grund av handlingen, som kan vara svår att förstå för yngre. Vuxna borde definitivt också läsa den här boken, då den tar upp ett väldigt viktigt ämne.

Boken är väldigt lättläst, men språket är något gammaldags vilket jag tycker är bra, för då känns det mer äkta. Boken är relativt kort, men det är bra, för då läser nog fler unga den. Jag tycker att det var en väldigt bra idé av författaren att välja en nioåring som huvudperson och att man läsa om hans tankar och känslor kring vad som händer. Det är väldigt skrämmande att barnen inte visste något alls om vad som hände i princip och Bruno tror att det som händer och vad hans pappa gör är det rätta, eftersom det är vad folk sagt till honom. Man märker ofta det här i boken och jag tror att författaren tänkte extra mycket på det när han skrev boken, för barnens situation under andra världskriget är nog något man nog sällan tänker på.

Det här boken berör som sagt väldigt mycket. Den är väldigt sorglig när man förstår vad det egentligen är som händer och när man hör hur Shmuel berättar för Bruno om vad han har varit med om. Det är också så hemskt att när de pratar är det som om de kommer från helt olika världar, för allt Bruno tagit för givet är inte ens värt att drömma om för Shmuel, då han verkligen har det dåligt. Bruno förstår inte alltid vad Shmuel menar, för han har alltid trott att det är bra saker tyskarna gör.

Boken har verkligen ett sorgligt slut. Jag tycker ändå att det var ett bra slut på något sätt, för då stannar boken kvar ännu mer i minnet och det blir tydligare hur det egentligen var att leva under den här tiden. Självklart hade ju ett lyckligt slut varit bättre, men jag tror ändå att det fanns en djupare tanke med det här slutet.

Det här är en bok som rekommenderas till alla då boken är viktig att läsa och den skiljer sig en del från andra böcker om andra världskriget och just det här med att den verkligen fokuserar på barnen tycker jag är viktigt. Boken är lättläst, den berör och är verkligen sorglig. 

Betyg:



9 kommentarer:

 1. Jag håller med om vad du skrev om (alltså dina tankar om boken).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att höra att du tyckte om den!

   Radera
  2. jag gillar hur du skrev kort och enkelt att hänga med.

   Radera
 2. Jag håller verkligen med om vad du har skrivit! Jag läste den här i 5:an och jag blev fast i boken!!! Jag som gillar att läsa om andra (och första) världskriget fick en ny tanke om hur det såg ut i andra världskriget. Jag rekommenderar denna bok verkligen! // från en som går i 6:an

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad kul att höra att du gillade den!

   Om du vill läsa ännu mer om andra världskriget kan jag rekommendera ungdomsboken ”Vi som överlevde” av Michael Bornstein och Debbie Holinstat Bornstein. En verklighetsbaserad berättelse om Auschwitzs yngsta överlevare.

   /Lexie

   Radera
 3. Tack för att jag kunde kopiera den och få ett A i svenska :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vet inte riktigt varför du känner ett behov av att bekänna det här, men varsågod, antar jag? Kul att höra att denna dåligt disponerade och upprepande text ändå är bra nog för ett A :)

   Radera
 4. Har det funnit ytterligare en recension av "Pojken i randig pyjamas" här på "Tusen sidor"? Jag har för mig att jag läst en annan recension här på samma bok.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej, nej jag har vad jag minns bara läst och recenserat boken en gång. Men du är välkommen att mejla till lexie.tusensidor@gmail.com om du undrar av någon särskild anledning, så kan jag göra mitt bästa för att hjälpa dig!

   Radera

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)