måndag 29 juni 2015

"Vit som snö"

Av Salla Simukka

Förlag: Rabén & Sjögren

Utgivningsår: 2015 (Finska & svenska)
Antal sidor (Med eventuellt efterord/tack): 204 st
Åldersgrupp (Enligt mig): 13+
Serie: Lumikki Andersson, Del 2
Originalspråk: Finska
Originaltitel: Valkoinen kuin lumi
Andra delar i serien: Röd som blodSvart som ebenholts
Annat: 

Obs! Recensionen innehåller spoilers från tidigare delar


Handling: Lumikki Andersson är i Prag för att vila och återhämta sig efter händelserna från i vintras då hon blev indragen i en härva om narkotikasmuggling. Nu har hon bestämt sig för att vad som händer så ska hon inte blanda sig i något som egentligen inte handlar om henne. När en tjej som beter sig underligt och verkar dölja något kommer fram till Lumikki och påstår sig vara hennes syster tvingas Lumikki ändå bryta löftet, det är ju trots allt kanske hennes syster det handlar om.


Omdöme: Den här boken uppnådde tyvärr inte förväntningarna jag hade. Boken var inte så spännande och det var inte så mycket deckare i den heller. Det kändes som att man visste allt från början och det andra fick man reda på ganska tidigt. Det var bara en sak man inte fick veta förrän i slutet och det var i princip den enda riktiga "detektivsaken".


Bokens karaktärer och språk utmärker sig inte så mycket, men en bra sak är ett varierar mellan Lumikkis perspektiv och andra personers, vilka man först inte vet vilka de är. Det gör boken lite mer spännande och man vill fortsätta läsa. Bokens karaktärer är helt okej och Lumikki är väldigt annorlunda och väldigt stark och tuff, med tanke på vad hon har varit med om. Annars är det inga speciella karaktärer som man fäster sig vid.

Jag tycker egentligen att bokens handling var ganska bra, men det blev tyvärr inte så bra som det kunde ha blivit, för det blev som sagt inte så mycket deckare. Boken var också ganska förutsägbar och man förstod ofta innan det hände vad som skulle hända, vilket gjorde boken mindre spännande. Bokens slut gillar jag för där blir det en liten teaser så nu vill jag ändå läsa den avslutande delen, för att få veta vad som händer.

Jag rekommenderar den här serien till killar och tjejer som vill läsa en ganska lättläst deckare som är annorlunda och spännande.

Betyg:

  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)