fredag 19 juni 2015

Boktips: Tema Sommar

Idag tänkte jag göra ett nytt inlägg med boktips inom ett speciellt tema. För ett tag sedan gjorde jag ett inlägg med böcker som handlar om andra världskriget. Idag tänkte jag göra ett inlägg med temat "Sommar", då det ju faktiskt är det även om man inte riktigt kan tro det när man tittar ut genom mitt fösnter. Där råder regn och himlen är grå. Men vad är då inte bättre än att få lite boktips på böcker som kan öka sommarkänslan lite. Här har jag nu hittat lite böcker som jag tycker är extra somriga och det var faktiskt ganska svårt, men här kommer i alla fall några titlar.

Du glömde säga hejdå, Mycket mer än så, Mitt perfekta liv, Blunda och hoppa, Allt och lite till och Du är aldrig ensam av Sarah Dessen
Jag tycker att de här böckerna passar helt klart på listan. Det är ingen serie, men fler böcker som liknar varandra. Böckerna passar främst tonårstjejer och handlar om kärlek och vänskap och de är verkligen mysiga att läsa. Alla böckerna utspelar sig på sommaren och har ett så bra språk och det känns som äkta med alla fina kärlekshistorierna. Karaktärerna gillar jag mycket och de är många som man kan känna igen sig, vilket jag tycker är bra. Mina favoriter av de här böckerna är först och främst Mycket mer än så, men också Du glömde säga hejdå. Alla böckerna är verkligen superbra även om de är ganska långa. Jag har dock inte läst Du är aldrig ensam som utkom på svenska i början av juni.

Jag ger dig solen av Jandy Nelson
Det här är också en bok som jag tycker ger mycket sommarkänslor. Boken handlar om Jude och Noah som är tvillingar och de har alltid stått varandra nära. Även fast de är så olika har de alltid varit bra vänner, fram tills något händer, något som förändrar tvillingarnas liv. Boken har ett fantastiskt språk och alla karaktärerna är så intressanta och underbara. Boken är verkligen intressant och den ger mycket tankar och känslor kring många olika saker. Boken passar ungdomar från 12 år som vill läsa en bok som berör och sticker ut.

Förr eller senare exploderar jag, Pappersstäder och Katherine-teorin av John Green
De här är alla väldigt unika böcker och de har alla väldigt intressanta och annorlunda handlingar. Jag tycker främst de två sista passar bäst som sommarläsning då Förr eller senare exploderar jag är väldigt sorglig, men den passar ändå. Pappersstäder handlar om Quentin som bestämmer sig för att följa de finurliga ledtrådar som Margo, som han varit förälskad i sedan han såg henne första gången, lämnar efter sig när hon försvinner utan några andra spår. Katherine-teroin handlar om Colin och hur hans kompis Hassan tar med honom på en långresa genom USA och de hamnar i Gutshot. Colin har varit ihop med och blivit dumpad av 18 tjejer, alla vid namn Katherine, och nu har han bestämt sig för att hitta en matematisk formel för när ett förhållande ska ta slut. Dessa böcker passar ungdomar från 12 år som gillar underhållande böcker, som ändå kan vara sorgliga, lärorika och annorlunda.

Anledningen till att de här böckerna passar på sommaren är för att jag tycker att de är väldigt underhållande, men ändå tänkvärda och så är det mysigt att läsa om de resorna som huvudpersonerna genomför. Böckerna har bra språk, underbara och intressanta karaktärer och de är väldigt lärorika och tänkvärda och innehåller många fina citat. I sommar blir Pappersstäder film också, så den passar ju extra bra att läsa nu och sedan se filmen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)