fredag 26 juni 2015

"Outtalat"

Av Sarah Rees Brennan

Förlag: Modernista

Utgivningsår: 2012 (Engelska) 2014 (Svenska)
Antal sidor (Med eventuellt efterord/tack): 333 st 
Åldersgrupp (Enligt mig): 12+
Serie: Lynburn Legacy-trilogin, Del 1
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: Unspoken
Andra böcker i serien: Untold, Unmade
Annat: 

Handling: Kami Glass bor i den engelska småstaden Sorry-in-the-vale där alla känner alla. Där alla också vet att Kami är lite annorlunda, då hon ända sedan hon var liten pratat med Jared i sitt huvud. Jared, som hon aldrig sett på riktigt och som hon inte längre är säker på verkligen finns. Ändå är Kami nöjd med livet och hon har precis börjat arbetet med att göra sin dröm om att bli journalist till verklighet genom att bli journalist på skoltidningen. Hennes första artikel handlar om familjen Lynburn som efter att ha varit borta i flera år nu kommer tillbaka till staden där de en gång regerade. Men vad är det som gör att ingen verkar vilja prata eller berätta något om familjen och vad är det egentligen för konstiga saker som börjar hända i skogen? Kanske har Jared svaren?Angela kastade en blick på Kami innan hon återgick till sitt blänga-på-Jared-maraton. 
”Jared tänker jag inte kalla dig”, sa hon bestämt. ”Det blir för konstigt. Jag kallar dig för Carl istället.”
Jared rynkade på pannan. ”Men jag vill inte bli kallad för Carl.”
”Intressant invändning, Carl”, svarade Angela och sken upp. 

” ”Kami, det här är min mamma”, fortsatte Ash dämpat. ”Kom, så går vi och ser oss omkring lite i trädgården”, sa han sedan och föste henne därifrån, fortfarande med handen på hennes rygg.
”Trädgårdsskötsel är något som fascinerar mig”, sa Kami allvarligt. ”Berätta om växtgödning, Ash.”
”Jag vet inte, vi har ju inte känt varandra så länge och det känns som ett lite vågat samtalsämne”, svarade Ash.  

Omdöme: När jag slog upp första sidan visste jag inte vad jag hade framför mig. Jag hade hört att boken skulle vara bra, men jag var ändå lite osäker. Den här boken överraskade mig till hundra procent. Vad jag hade förväntat mig var (förlåt, men) en seg fantasyroman som skulle vara svår att komma in i. Den här boken var verkligen fantastisk på alla sätt och vis. Den var aldrig svår att komma in i, för själva storyn började på sida 1 och språket är verkligen amazing. Karaktärerna är underbara och boken är väldigt unik.

Jag verkligen älskar bokens handling. Den är väldigt speciell och det är mycket fantasy i den, men ändå så skulle jag inte kalla den här boken för en fantasy-bok. Boken är väldigt spännande och man känner sig verkligen deltagande själv när man läser. Jag gillar alla händelser som hela tiden lyckas vända upp och ner å Kamis liv, för det gör att man känner med henne ännu mer, samtidigt som det bli roligt att läsa. Boken är skickligt skriven och det blir aldrig konstigt när det skiftar mellan humor, vardag, kärlek, fantasy, äventyr och deckare, som jag för övrigt tycker gör boken ännu bättre. Bokens språk är även det helt underbart. Det är ett sådant bra flyt i det och ändå så är språket väldigt vuxet och "fint". Boken är skriven på ett väldigt humoristiskt sätt och lockar ofta till skratt (Se citat ovan) och ändå så kan den kännas så allvarlig. Återigen - Amazing.

Karaktärerna håller även de måttet och de är välgjorda och beskrivs på ett roligt och intressant sätt. Alla karaktärerna verkar ha en ganska skön inställning och alla är väldigt roliga och ja, härliga som personer. Kami verkar alltid så glad och entusiastisk och hennes glädje smittar. Kami är väldigt smart och en tuff tjej som jag verkligen gillar. Och Angela, när hon beskrivs som en lat tjej som hatar människor kan man ju inte annat än skratta. Jared och Ash Lynburn är kusiner och så olika man kan vara, men ändå kan man inte låta bli att gilla båda. Alla karaktärerna förändras mycket under berättelsens gång och det gillar jag.

Om du inte har läst den här boken har jag bara en sak att säga; läs den, du kommer inte bli besviken. Boken är helt amazing, med en fantastisk handling, fantastiska karaktärer ett fantastiskt språk och jag förstår helt ärligt inte hur man lyckas skriva en bok som är så här bra. Det borde vara fysiskt omöjligt. Jag vet inte hur det skulle ha gått till. Det måste röra sig om magi...

Betyg: 

 

(Förlåt får mina som vanligt långa recensioner. Jag försöker att göra dem kortare, men till en sådan här bok går det inte. Och då var det här ändå en förkortad version...)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)