onsdag 12 juli 2017

Låna på biblioteket: För- och nackdelar

Redan när jag var liten lånade jag de flesta böcker jag läste/fick lästa för mig på biblioteket. Att handla i bokaffären var sällan aktuellt, även om jag gärna önskade mig och fick böcker i present. Jag vet inte hur många av de där älv-böckerna, eller Lassemaja, jag hade (och fortfarande har)... 

Det tog inte lång tid sedan jag funnit böckernas värld innan vi hade överfulla bokhyllor med redan lästa böcker, och därför började vi istället låna böcker på biblioteket. Det blev naturligt att göra det, och jag minns att jag kunde komma med långa kvitton från biblioteket. Ibland hade jag mer än 20 lånade böcker hemma... 


Idag lånar jag fortfarande det mesta jag läser på biblioteket, även om jag börjat köpa fler och fler böcker, i och med att läsning blivit mer av ett viktig intresse för mig särskilt efter att jag började blogga. Då är det ju roligt att faktiskt äga lite böcker också... Men biblioteket har alltid varit viktigt och naturligt för mig och därför tänkte jag idag berätta lite om mina erfarenheter av att låna böcker gentemot att köpa dem. Här kommer därför några för- och nackdelar med att låna böcker istället för att köpa dem!

Låna böcker på biblioteket

Fördelar:

• Kostnaden
Att låna böcker vs. Att köpa dem
Att låna böcker på (i alla fall mitt) bibliotek är gratis. Att reservera en bok som barn är gratis och för vuxna kostar det 10 kr. Så du kan reservera och läsa kanske 20-25 böcker kort efter utgivning istället för att köpa en bok när den är helt ny. Förutsatt att du inte är barn, för då blir antalet lånade böcker oändligt!

• Att kunna testa
Just eftersom att det är gratis att låna kan man testa hur mycket som helst utan att oroa sig för att det går åt pengar. Låna en bok och känns den fel är det bara att lämna tillbaka den - men är den köpt är den köpt. Och visst, det finns möjlighet att läsa smakprov ur många böcker, men inte alltid. Se då biblioteket som ditt smakprov istället.

• Utrymme
Alla de där böckerna man köpt och läst, men som man aldrig kommer läsa om, för de var ju bara okej. Fast man kan ju inte slänga dem - de var ju ändå ganska bra. Just dem slipper du om du lånar dina böcker på biblioteket istället! Låna och lämna tillbaka och oroa dig inte för att ta upp en massa utrymme med dåliga bokköp. Du kan ju alltid låna om, eller köpa en bok när du vet att du vill läsa om den. 

• Miljön
Japp, där kom det. Det förmodligen mest använda argumentet idag, och ett argument som är svårt att motsäga, men lätt att förstora och utnyttja lite för mycket... Men det är ju sant att det är bättre för miljön att låna böcker än att köpa dem! Flera kan dra nytta av samma bok, istället för att alla köper varsitt exemplar. E-böcker finns, men de är ju inte riktigt samma sak. Så låna böcker och gör klimatet lite gladare och tryck "Inget kvitto" så är du en ännu större ängel!

• Hitta gamla pärlor
Det sker ju då och då - var man än letar har en bok utgått ur sortimentet, förlaget har slut på exemplar och ger inte ut några nya och vice versa. Men då är biblioteket alltid värt ett försök - för böckerna försvinner ju sällan därifrån. Så man har möjlighet att hitta riktigt fina, gamla och unika verk. 

• Annat än böcker
Biblioteket innebär ju faktiskt inte bara att låna böcker, vilket är viktigt att komma ihåg. Det finns också bokcirklar, andra aktiviteter, tidskrifter, filmer, spel... Så har du tur kanske du springer på en riktigt bra film att låna när du ändå letar efter en bok. Eller så får du ett bra boktips i en bokcirkel. Om man inte använder bibliotek är det ju lätt att missa sådant!

Nu när ni blivit övertygade om att börja låna böcker på bibliotek ska jag komma här och förstöra det! För inget ont som inte har något gott med sig, och uppenbarligen även tvärtom...

Nackdelar:

• Väntan på nya böcker
Det är ju självklart - en bok kan ju inte komma till biblioteket, få sina fina klisterlappar och ställas fram i hyllan lika snabbt som en bok hamnar i bokaffären, på nätet eller i verkligheten. Och ibland sitter de där retsamma, små "under inköp"-notiserna kvar alldeles för länge på hemsidan. Det är svårt att vara först med att läsa en bok om man lånar på biblioteket. Då krävs bra framförhållning, 10 kronor om du är vuxen och hög läshastighet!

• Begränsat utbud
Bra framförhållning, som sagt. Så fort du ens hör ett rykte om att en bok är på väg ut på marknaden måste du agera. Reservera, reservera! För det finns ju oftast bara ett fåtal exemplar av boken, till skillnad från om du tänker köpa den och kan välja på flera olika butiker. Så är du inte snabb kan du få vänta lääänge, till skillnad från om du köper boken. 

• Begränsat utbud på flera sätt
Vissa böcker är rent ut sagt skitdyra att köpa, så självklart måste ett bibliotek välja bort de där böckerna de inte tror så många vill läsa. Avskyr du att inte kunna läsa klart serier kanske du ska fundera på att köpa böckerna istället, för det händer ibland att bara första boken i en serie köps in. Jag själv tycker det är sååå jobbigt. Man kan ju inte läsa den första boken lånad och sedan tvingas köpa uppföljarna utan att köpa ettan också! Väl?!

• Begränsad lånetid (och folk som inte följer den)
Oftast får man låna en bok i fyra veckor, men nya böcker kan man oftast bara låna i två. Reserverade böcker går inte att låna om, medan andra gör det några gånger. Så vill du ha en bok flera veckor i hyllan innan du tar fram den bör du nog köpa den. Ett annat problem är ju alla som inte följer lånetiden. Ibland får man vänta hur länge som helst på en försenad bok...

• Svårt att behålla boken...
Visst, i vissa unika fall kan man köpa loss en utgallrad bok, men det är ovanligt. Annars är man tvungen att lämna tillbaka den, även om det är en sådan där bok man vill ha. Kanske tycker man att det är värt att köpa den ändå, trots att man redan läst den (händer mig ibland...), eller så är man osäker och gör det inte. Och så sitter man där en dag och tänker att: "Åh, just nu skulle jag vilja läsa om det där fina citatet...". Och så går det inte!

• Förstörda böcker
Biblioteksböcker är ibland förstörda. Personer ritar i dem, skriver i dem, viker hundöron, river ut sidor. Köper du boken ny slipper du oroa dig för det. Men i ärlighetens namn sker det mer i böcker för mindre barn - ungdomsböckerna på mitt bibliotek brukar i alla fall vara i bra skick, åtminstone de nya. Kanske för att det är få som läser dem... :( Men om du inte klarar av att ens se ett vikt hundöra eller ett litet "X was here" i marginalen bör du nog köpa dina böcker istället.

Så för att sammanfatta:
De där böckerna du inte riktigt vet om du kommer gilla - låna dem! Såvida du inte behöver mer än en månads tid för att läsa dem eller mår illa bara av tanken på ett vikt hundöra... Men vill du vara först med att läsa en bok bör du nog köpa den - och de där böckerna du vet att du kommer älska kanske du ska köpa, så du kan läsa dem om och om igen, när du vill. 

Men underskatta för all del inte biblioteket!


6 kommentarer:

 1. Jag brukar också låna rätt mycket av vad jag läser, har gjort det ända sedan jag var liten. Där jag bor har 8 bibliotek i inlandet dessutom ett samarbete så jag kan låna en bok på ett bibliotek och lämna igen på ett annat :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, vad lyxigt med 8 bibliotek som hänger ihop! Hos mig finns också ett sådant där samarbete, men bara med 3 bibliotek... Fast det är ju ganska bra ändå! Riktigt smart i alla fall! :)

   Radera
 2. Jag köper nästan aldrig böcker, däremot har jag fått väldigt många recex de senaste åren. Annars är det alltid bibblan som gäller. Här är reservationerna gratis, och tur är det, för på den lilla ort där jag bor är bibblan liten och köper inte så mycket nytt, därför reserverar jag det mesta från stadsbibblan. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, recex är ju alltid trevligt! Vad bra med gratis reservationer för alla, för även om jag själv klarar mig i nuläget måste jag ju börja betala senare... Mitt bibliotek brukar i alla fall hänga med bra i utgivningen, även om jag då och då måste ge inköpsförslag... :)

   Radera
 3. Bibliotek är en så bra grej! Jag hänger ofta på biblioteket! Jag tyckte att det var bra att du tog upp att det finns många olika aktiviteter! Jag är med i mitt biblioteks bokcirkel för unga, men vi är väldigt få. Jag tror inte att så många vet om att det finns, vilket är synd.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag håller med! Vad roligt med en bokcirkel för unga - på mitt bibliotek finns bara för vuxna och yngre barn, vilket ju är synd... Det är dock ett ganska litet bibliotek, så efterfrågan är nog tyvärr ganska liten...

   Radera

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)