lördag 15 juli 2017

Snacka snyggt: Den stora boken om modern retorik

Snacka snyggt: Den stora boken om modern retorik är Elaine Eksvärds uppdaterade och fullmatade version av hennes tidigare bok om modern retorik. Eksvärd skriver underhållande och informativt om retorik inom både vardag och formella sammanhang och ger enkla tips och exempel som är lätta att relatera till. Det är en komplett guide till hur man snackar snyggt. Man får läsa om alltifrån olika personlighetstyper och hur man talar till dem, hur man gör ett bra första intryck och argumentations- och förhandlingsteknik till hur man håller tal, gör presentationer och konverserar. 

Om en lyssnare lämnar dig med känslan av att du var smart, då är du smart. Lämnar en lyssnare dig citerande orden du sagt - då är du en retoriker. Du ska få folk att förstå, men inte bara det, du ska också få dem att det du säger. Nelson Mandela sa en gång: "If you talk to a man in a language he understands, it will go to his head. If you talk to him in his language, it will go to his heart.
s. 13

* * *

Jag läser mycket sällan fack-böcker, men det här är inte en vanlig sådan. Elaine Eksvärd skriver personligt och boken blir som en faktabok kombinerad med biografi. Eksvärd väver skickligt in sina egna erfarenheter och upplevelser och det gör boken intressant att läsa. Det är helt enkelt inte bara uppradad fakta, utan Elaine är verkligen med en när man läser och boken blir så mycket trevligare och mer underhållande än en vanlig bok i genren. 

Men boken är trots allt fullmatad med fakta. Det är bra strukturerat och uppdelningen känns naturlig. Boken inleds med ett kapitel där man kan lära sig mer om olika personlighetstyper och även hitta vem man själv är, och fortsätter med hur man får olika typ av personer att vilja lyssna på vad man säger. Det är mycket fakta, det är det. Det är mycket information att ta in och det är inte en bok man läser ut på en dag, utan för att få ut något av den måste man läsa den ingående. Men det är ju en faktabok, så det ter sig ju naturligt.

Något som gör att boken sticker ut är de vardagliga och så precisa exemplen som ges. Det är väldigt lätt att förstå och relatera till det man läser, då Elaine ger vardagliga exempel som är lätta att ta ställning till. När hon pratar om olika personlighetstyper ger hon till exempel exemplet att en röd person (extrovert och tänkande) inte läser instruktionsboken innan den börjar bygga, med tanken att "blir det fel gör jag om, men blir det rätt var jag effektiv". Den här typen av exempel gör det lätt att förstå och relatera och man får enkelt ett bra utbyte av läsningen. 

Inslaget om personlighetstyper i övrigt måste jag säga är väldigt intressant. Det känns som väldigt bra information att ta med sig, då det ju är grunden i att förstå både sig själv och andra. Jag gillar även hur Elaine skriver om de olika personligheterna. Hon skriver som om det är lika naturligt att vilja höras och synas i vara i centrum som att föredra harmoni och lugn, vilket det ju är. Men jag gillar det, för det känns trots allt lite nytt och ganska härligt och viktigt. 

Språket är bokens enda svaghet. Det känns hackigt och är delvis svårt att hänga med i, på grund av en hel del grammatiska fel och syftningsfel. Ett annat problem med boken är att den inte är så lämplig att läsa i publika sammanhang. Det är mycket prata högt och olika typer av övningar som kan te sig lite märkliga att genomföra... "Säg den här meningen men betona ett ord varje gång" och så vidare. Övningarna är dock bra och intressanta och dessutom enkla att genomföra, vilket är riktigt bra. 

Något annat som är bra är sammanfattningarna efter kapitlen. För det är ju mycket text och mycket information att ta in, och då är det skönt med en checklista i slutet av varje kapitel så man kan ta med sig den viktigaste informationen. En mindre bra sak med boken är de pronomen som används. I början av boken används ofta "hen", men senare växlar det mellan "han" och "hon". Vissa exempel blir helt omotiverat män och andra blir kvinnor, och det är störande och förstör flytet. För varför ska chefen vara en man och så vidare? Det kunde ha lösts snyggare!

Men jag har lärt mig så mycket av att läsa den här boken. Det är som sagt en mycket informativ bok, men faktan är enkel att förstå och lätt att ta till sig, tack vare alla exempel. Jag gillar även hur både vardagsexempel, kända exempel och mindre kända, men professionella exempel görs, för det ger boken en fin bredd, och man får dessutom lära sig om många kända talare. Det är en bok för alla - ungdomar som vuxna, och jag skulle gärna ha den i min bokhylla och ta fram varje gång jag ska hålla i en presentation eller träffa många nya människor. 

Snacka snyggt: Den stora boken om modern retorik är en fulländad faktabok om retorik. Det är mycket information, men den är lätt att ta till sig, särskilt tack vare sammanfattningen efter varje kapitel. Elaine Eksvärd skriver med en humoristisk ton och boken är sådär lagom nördig med kända retoriska exempel, och lagom personlig. Exemplen är även vardagliga och det gör att boken är lätt att relatera till och förstå. En väldigt nyttig och lättsam faktabok som aldrig blir tråkig att läsa, och jag läser den gärna igen. Det finns mycket bra att ta med sig. 

Betyg: 
    ☆ 

(På gränsen till 4 av 5 stjärnor)

Författare: Elaine Eksvärd
Förlag: Norstedts
Utgivningsår: 2014
Antal sidor (Med eventuellt efterord/tack): 376 st (Inbunden: 287 st) 
Åldersgrupp (Enligt mig): 15+
Serie: -
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: Snacka snyggt: Den stora boken om modern retorik
Annat: Läst som e-bok.

Länkar:
Du hittar boken på Adlibris, Bokus och CDON

Som pocket finns den hos Adlibris, Bokus och CDON.

Boken i E-boksformat finns på Adlibris, BokusCDON och hos Nextory. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)