söndag 19 maj 2019

En ocean av kärlek

Tack snälla, B. Wahlström, för magi på blott 300 sidor papper!

En ocean av kärlek är skriven av Tahereh Mafi och utspelar sig år 2002. Terrordådet mot World Trade Center skedde året innan, och när Shirin byter skola för tredje gången samma år vet hon exakt vad hon har att vänta sig. Det är ingen idé att skaffa vänner, för snart måste hon flytta igen. Och eventuella kandidater till ”vänner” kommer kalla henne terrorist och be henne att åka hem igen. Och Shirin är trött på att berätta att hon bott i USA hela sitt liv.

Men när hon träffar Ocean inser hon att det finns hopp. Han är inte som alla andra, utan verkar vilja lära känna Shirin. Han tror inte att han redan vet allt om henne för att hon är muslim, men Shirin vet inte om allt kanske bara är ett spel. Snart får hon dock veta saker om Ocean som kommer att förändra allt, och just som Shirin fått hopp igen måste hon bryta. För i världen ska saker se ut på ett visst sätt och gör de inte det är det lätt att skylla på sådana som Shirin, och Shirin är övertygad om att inte ens hon och Ocean är värda det. För Ocean kan inte veta vad han gett sig in på och då är det enda rätta att Shirin avslutar allt, oavsett vem som blir sårad. Eller?

”Men labbuppgiften då?”
[...]
   ”Messa mig. Vi kan jobba med den ikväll.”
   Han stirrade på lappen.
   ”Men var försiktig med det där numret”, sa jag, ”för om du messar mig för ofta måste vi gifta oss. Enligt min religions regler.”
   Han bleknade. ”Vänta. Va?”
   Jag log nästan. ”Jag måste gå, Ocean.”
   ”Vänta – nej, allvarligt – du skojar, va?”
s. 28

* * *

Jag säger precis som Shirin så ofta säger: ”WOW!”

Det är böcker som En ocean av kärlek som gör mig så glad över att jag började blogga, för hade jag inte fått den här boken av fantastiska B. Wahlströms hade jag förmodligen prioriterat bort den på grund av en handling som jag kände inte riktigt intresserade mig just då. Så, tusen tack igen, B. Wahlströms, för att jag fick den här boken och en magisk läsupplevelse av er!

Jag vet inte riktigt var jag ska börja, men jag tror att vi börjar så här: När jag läste på bokens baksida föreställde jag mig en halvdan roman med intressanta perspektiv på islam och hur det är att vara muslim i ett land som USA. Och allt det (inte halvdan dock) stämde, men En ocean av kärlek är så mycket mer än bara det. Det är en pirrig, fulländad och urhärlig kärlekshistoria som jag skulle kunna läsa om och om igen.

Vad jag än skriver här kommer inte vara rättvist nog, men det finns ändå några saker jag verkligen vill peka ut. Till att börja med är kärlekshistorian verkligen underbar. Tahereh Mafi är en unik talang i att skriva fint och äkta om kärlek, och med sin roman får hon mig själv att vilja bli kär, då kärleken beskrivs så magiskt bra. Allt är så simpelt men också komplicerat, vilket gör det väldigt verkligt, och allt är också så hett och uppenbart redan från första stund. Det är i det närmsta kärlek vid första ögonkastet mellan Shirin och Ocean, men utan att det känns klyschigt och falskt, och det är helt unikt och en av alla saker som gör denna bok underbar.

Det är dock så mycket mer än bara en klassisk kärlekshistoria. För här är kärleken inte komplicerad på grund av Shirin och Ocean, utan på grund av kraven från omgivningen, vilket blir ytterligare en intressant dimension. Dilemmat är verkligen oväntat, men förmodligen inte helt ovanligt, och utan att säga för mycket älskar jag hur Ocean går sin väg och att Tahereh Mafi låter den populära basketkillen med hela framtiden utstakad, välja kärleken till den nya tjejen med slöja. Det är oväntat och så rätt!

Jag älskar verkligen karaktärerna och framförallt Shirin. För hon är motsatsen till vad de flesta medier framställer muslimska tjejer i slöja som. Shirin dansar breakdance, svär och går bakom ryggen på sina föräldrar. Hon har kvick humor, är inte rädd för att ryta ifrån och inser inte ens själv hur skrämmande hon kan vara. Att få veta varför hon bär slöja är också ett intressant och viktigt inslag. Det är så befriande att få läsa om Shirin, och den här boken är verkligen perfekt för den som vill rannsaka sig själv och sina egna fördomar, då det är ett viktigt ämne genom hela romanen. 

En Ocean av kärlek har språket med flyt, en unik story, intressanta perspektiv, humor, färgstarka karaktärer och en kärleksberättelse jag inte kommer glömma på länge. Tahereh Mafi skriver så fantastiskt fint om förälskelser att jag skulle kunna läsa den här boken om och om igen. Jag älskar även perspektiven på islam och hur de bakas in helt naturligt. Den här boken överraskade mig totalt och var inte alls vad jag väntade mig, och jag är så otroligt glad att jag inte lät mina förväntningar stoppa mig. Återigen: ”WOW!”

Betyg: 
    

Författare: Tahereh Mafi
Förlag: B. Wahlströms
Utgivningsår: 2019 (original: 2018) 
Antal sidor: 301 st 
Åldersgrupp (Enligt mig): 14+
Serie: -
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: A Very Large Expanse of Sea
Annat: 

Blev du intresserad? 
Du hittar boken på Adlibris, Bokus och CDON.
Boken i e-format finns på Adlibris och Bokus.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)