lördag 25 maj 2019

Jag dog och fick liv igen

Tack, Ehrlin Publishing, för ett unikt och viktigt recensionsexemplar!

Jag dog och fick liv igen är skriven av Dennis Westerberg, som är coach, föreläsare och också författare. Den här romanen är en fiktiv berättelse, baserad på verkliga händelser från Dennis Westerbergs eget liv. Genom en berättelse om sextonåriga Mia som inte längre vill leva, berättar Westerberg om de insikter som hjälpte honom själv i hans egen kamp mot psykisk ohälsa. 

Mia står vid tågrälsen, men hindras i sista stund av Johanna K, som är 21 år, och var i exakt samma situation som Mia är i nu, för bara några år sedan. Johanna delar med sig av de de principer som hjälpt henne; idéerna om livskraften, medvetandet och tanken. Westerberg blandar en påhittad story med ett allvar som är helt rätt i tiden, med tanke på den ökande psykiska ohälsan, och hans vision är att den här boken ska kunna göra skillnad för andra så som någon en gång gjorde skillnad för honom själv.

Det förflutna är bara en tanke, insåg jag. Framtiden är bara en illusion. Och det pågående är just bara det man tänker. Just nu, alltså. 
   På mindre än en bråkdels sekund, när jag verkligen såg livets absoluta sanning i ögonen, förändrades mitt liv.
   Jag dog – och fick liv igen.
s. 70

* * *

Jag har avvaktat med at skriva den här recensionen. Och det beror inte bara på att jag inte haft tid att skriva den, utan också för att jag inte vet jag tycker. Jag vet inte vad jag ska tänka kring hur Dennis Westerberg berättar sin helt unika och oerhört viktiga story. Det finns delar av boken som jag älskar, och andra delar som jag också uppskattar, men jag är ändå så osäker på huruvida kombinationen fungerar.

Mitt problem är att jag inte vet om det är en skönlitterär roman eller en självhjälpsbok jag just har läst. Jag tror också att det är lite tanken med boken; att det är en roman med en verklig historia i bakgrunden, och ett helt verkligt budskap baserat på enbart sanning. Westerberg beskriver själv den här romanen som en bok som förenar en liten del fiktion med en berättelse ämnad att hjälpa, och den här kombinationen är inte helt vattentät.

Det finns partier av Jag dog och fick liv igen som är otroligt sega att läsa. Dessvärre är de ovanligt många – för många – för att boken ska bli en positiv helhet för mig. Det dessa partier har gemensamt är att de är de delar av boken som påminner mest om en självhjälpsbok. Det blir otroligt flummigt när man kombinerar dialog med långa avsnitt om hur man ska hantera sina tankar och känslor för att komma ur psykisk ohälsa, och det är här kombinationen är olycklig.

Samtidigt tror jag att den här boken har goda möjligheter att nå de unga som aldrig skulle ta upp en utpräglad facklitterär bok om människans psykologi, och det är då Westerbergs roman har unik makt och möjlighet att påverka alla de som mår psykiskt dåligt idag. För det står helt klart att Westerberg skriver lättläst och jordnära om dessa svåra ämnen, som det märks att han själv är insatt i, och jag tror att det gör att boken kan nå alla de som annars är svåra att nå. 

Jag har fortfarande svårt för den här blandningen i boken, då jag inte tycker att någon av delarna verkligen tar ut sin rätt. Den fiktiva storyn är knapp, blek och för oklar i mina ögon. Jag får inte de förklaringar som jag vill ha, och det är synd. Samtidigt kan jag inte låta bli att uppskatta det Dennis Westerberg gör i sin bok, för den är helt unik och har unika möjligheter att hjälpa. Det är verkligen intressanta tankesätt som man får läsa om, och hade jag själv mått psykiskt dåligt och känt igen mig i Mia är jag övertygad om att den här boken hade kunnat bli min räddning. Och det är stort. 

Jag dog och fick liv igen har unika möjligheter att göra skillnad, och är helt rätt i tiden med tanke på den ökande psykiska ohälsan. För den läsare som behöver den, är den här boken perfekt. För mig blir dock kombinationen roman och psykologi-guide otydlig och svag. Jag hade hellre läst endast den verkliga delen, för den fiktiva biten håller inte, men med tanke på det oerhört viktiga budskapet och alla nya perspektiv anser jag ändå att det här är en bok att inte vända blicken från direkt. 

Betyg: 
    

Författare: Dennis Westerberg
Förlag: Ehrlin Publishing
Utgivningsår: 2019
Antal sidor: 251 st 
Åldersgrupp (Enligt mig): 14+
Serie: -
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: Jag dog och fick liv igen
Annat: 

Blev du intresserad? 
Du hittar boken på Adlibris, Bokus och CDON.
Boken i e-format finns på Adlibris.


3 kommentarer:

 1. Jag hade också svårt att recensera den här. Jag blev både frustrerad och fascinerad. Frustrerad för att Mia verkar ta till sig allt så lätt utan reflektion - nästan som att de tvingar på henne teorierna - medan jag måste processa och fundera. Fascinerad för att författaren skriver skickligt och ändå fått mig att tänka till och inse saker.
  Håller med dig om att storyn är tunn och att det ibland väger över lite för mycket åt självhjälpshållet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, allt gick verkligen så lätt för Mia, medan man själv var tvungen att stanna upp då och då för att verkligen hänga med. J

   ag är dock övertygad om att den här boken kan göra hela skillnaden för den läsare som verkligen behöver en uppenbarelse och en knuff i rätt riktning!

   Radera
  2. Ja, den kan komma att bli viktig och jag tog till mig en del av det också. :)

   Radera

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)