lördag 13 december 2014

"Tusen och en chans"

Av Annabel Pitcher

Förlag: Rabén & Sjögren                                    

Utgivningsår: 2013 (Engelska) 2014 (Svenska)
Antal sidor (Med eventuellt efterord/tack): 332 st 
Åldersgrupp (Enligt mig): 13+
Serie: -
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: Ketchup clouds
Annat:

Handling: Femtonåriga Zoe bär på en hemsk hemlighet som ingen mer än hon vet om. Hon mår inte bra av att inte kunna berätta om det för någon och en dag skriver hon ett brev till en dödsdömd fånge som heter Stuart Harris. Hon vill hitta någon att prata med, som har varit med om samma sak. Hon bestämmer sig för att berätta sin historia för honom, för att han är den enda som kan veta hur det känns när man gjort något hemskt och Zoe vill dela med sig av sin historia.


Omdöme: Det här är en annorlunda bok på så sätt att den är skriven som brev hela tiden. Handlingen är väldigt spännande och bra och känns trovärdig. Jag gillar karaktärerna mycket, speciellt Zoe som är huvudpersonen. Jag hade så svårt att tro att Zoe faktiskt hade dödat någon, för hon känns så snäll och det känns som att hon aldrig skulle kunna döda någon. Zoe har en så rolig attityd och breven hon skriver är roligt skrivna.


Hela boken är skriven som de brev Zoe skriver till Stuart Harris och det gör att språket är lite annorlunda än i en "vanlig" bok. Men det är ändå som en berättelse, eftersom att Zoe berättar om sin historia. Jag hade trott att boken skulle vara “mörk” och mest sorglig, men det var den verkligen inte. Den var mest rolig, men självklart sorglig då och då.


Boken innehåller kortare brev på kanske 2-3 sidor och sedan längre delar som är själva berättelsen. Det gör att boken aldrig blir långtråkig, eftersom att språket varierar ofta.

Sammanfattningsvis skulle jag säga att det här är en bra bok med en annorlunda och berörande handling, som verkligen är värd att läsa. Karaktärerna känns verkliga och boken är lite annorlunda språkmässigt eftersom att den är skriven som brev hela tiden.

Betyg:

  
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)