torsdag 26 februari 2015

"Han och dom"

Av Katarina von Bredow

Förlag: Rabén & Sjögren                      
Utgivningsår: 2015
Antal sidor (Med eventuellt efterord/tack): 292 st 
Åldersgrupp (Enligt mig): 11+
Serie: Du och jag, Del 3
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: -
Andra delar i serien: Du och jag, Hon och han
Annat:

Handling: Kevin är populärast i klassen. Men sådant kan förändras snabbare än man hinner blinka. Första dagen efter sommarlovet när Kevin smyger ut moppen han fått av pappan, förändras allt. Hur kan något som inte var någonting, bli något så stort? Var är kompisarna när de behövs som mest? Och vad kan konsekvenserna av en feg handling och en liten lögn egentligen leda till?

Omdöme: Den här boken är enligt mig den bästa i trilogin. Den första tyckte jag inte kändes så realistisk alls och den andra tycker jag att det kändes som att alla var kanske 14-15 och inte 11-12 år. Den var ända bra och hade ett bra budskap. Den här boken har också två väldigt bra budskap, men det största kan jag tyvärr inte berätta om, för då förstör jag just hela handlingen. Det andra är att personer kanske inte alltid är som man tror och att man kan ha väldigt förutfattade meningar om folk. Det handlar boken verkligen mycket om.

Boken är ganska lång, men ändå väldigt lättläst för det är mycket dialog och ett ungdomligt språk. Kapitlen i boken är lagom långa. Det finns inte så många beskrivningar av saker och personer i boken. Man lär ändå känna personerna bra. Kevin som är huvudpersonen i den här boken tycker jag alltid har känts så elak i de tidigare böckerna. När man läser om honom ur hans perspektiv känns han mycket mindre elak mot alla. Han är fortfarande väldigt elak mot folk, men oftast är han lite mer skämtsamt elak, medan Noah, hans kompis, är väldigt elak mot alla på ett elakt sätt (?). 

De övriga karaktärerna känns trovärdiga och det känns som att nästan alla döljer något. Alltså att de egentligen är på något annat sätt än vad de är, vilket också verkar stämma. 

Det bästa med boken är de bra budskapen om hur folk kan vara så annorlunda mot vad man har trott och att saker kan förändras väldigt fort. Boken passar till de från ca 11 år enligt mig. Även om boken är för 9-12 år, är många saker sådant som passar för äldre. Boken passar både ovana och vana läsare, för den är lättläst och riktigt bra. 

Sammanfattningsvis skulle jag säga att det här är en lättläst bok med ett bra budskap där karaktärerna känns verkliga. Jag gillar hur alla förändras i boken. Boken rekommenderas till alla läsare mellan 11-14 år, för den är lättläst och tar upp saker som passar för alla i den här åldern. Yngre läsare kan också läsa den, men innehållet är lite mer lämpat för de från 11 år enligt mig. 

Betyg:


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)