lördag 7 februari 2015

"I taket lyser stjärnorna"

Av Johanna Thydell

Förlag: Alfabeta                            
Utgivningsår: 2003
Antal sidor (Med eventuellt efterord/tack): 223 st 
Åldersgrupp (Enligt mig): 12+
Serie: -
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: -
Annat: Jag läste den i skolan, för det var en uppgift att man skulle läsa och svara på frågor mm. Finns som film också.

Handling: Trettonåriga Jenna bor tillsammans med sin mamma. Hennes pappa stack från dem när Jenna var 2 år. Deras liv ser inte ut som för andra familjer. Det är Jenna som tvättar, lagar mat, handlar, städar och betalar räkningarna.

Jennas mamma har nämligen cancer.

Hur ska man kunna vara stark och positiv, när det enda man känner sig som är svag? 

Omdöme: Den här boken läste vi alltså som ett arbete i skolan. Man skulle läsa en bit, svara på frågor och sedan diskutera. Jag tycker att det här var en väldigt bra bok. När jag läste på baksidan, trodde jag mest att den skulle handla om cancer, men det gjorde den verkligen inte, vilket var bra. Boken är väldigt sorglig men då och då väldigt glädjande.

Jag gillar bokens karaktärer sådär. Jag tycker inte helt om hur Jenna förändras under bokens gång. Jag tycker delen med att hon börjar gå på en massa fester och dricka alkohol, förstörde lite. Annars tycker jag att Jenna är en ganska bra och väldigt stark karaktär. Även fast det inte finns så stora person- och miljöbeskrivningar, tycker jag ändå att man förstår precis hur platser och personer är och ser ut. Ullis, som Jenna hatar, tycker jag också

Den här boken är skriven på ett väldigt enkelt och ungdomligt sätt, för att locka ovana läsare. Kapitlen är korta, men desto fler.

Det finns väldigt många fina citat i boken. De berör en verkligen och vissa är sorgliga, medan andra är glada och... inte sorgliga. Det här är nog mitt favoritcitat: (Markera för att läsa, innehåller spoilers)
"Vi är lika, du och jag", säger hon och nickar eftertänksamt. "Men vet du vad den största skillnaden mellan oss är?"
Jenna skakar på huvudet.
/.../
"Jag menar, din största önskan är väl att din mamma ska få leva?"
/.../
"Ja", svarar hon bara.
"Mmm", säger Ullis."Men vet du vad min största önskan är?"
"Nej?"
"Att min mamma ska dö."
Sid. 171-172

Ett fint, egentligen "hemskt" citat, som är väldigt tänkvärt, men också väldigt sorgligt. Jag vet egentligen inte varför jag fastnade så för det, men det visar hur hemskt man faktiskt kan ha det.  Allt jag trodde om Ullis innan, stämde egentligen inte. 


Jag hade hört talas om den här boken tidigare, men trodde bara att den skulle handla en massa om cancer och vara en väldigt tung bok, men så var det inte. Även om den ofta är sorglig skulle jag nog inte beskriva boken med ordet "sorglig", för det känns som ett för svagt ord för känslan i den här boken.

Den här boken rekommenderar jag till de från 12 år. Boken passar både killar och tjejer, men jag tror att det är mest tjejer som läser den. "I taket lyser stjärnorna" är en bok som berör och är väldigt sorglig. Den är lättläst och har en riktigt bra story. Jag tycker verkligen om hur Jenna klarar av att vara så stark när hon har det så jobbigt med sin mamma.

Betyg:Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)