fredag 8 maj 2015

"Hemligheternas hus: Vindhäxans hämnd"

Av Chris Columbus & Ned Vizzini

Förlag: B Wahlströms
Utgivningsår: 2014
Antal sidor (Med eventuellt efterord/tack): 435 st
Åldersgrupp (Enligt mig): 10-13
Serie: Hemligheternas hus, Del 1
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: House of secrets
Andra delar i serien: Bestarnas kamp
Annat:

Handling: Cordelia, Brendan, Eleanor och deras föräldrar har ont om pengar och tvingas flytta in i ett avlägset hus. Redan från början tycker syskonen att det är någonting som inte stämmer och det blir ännu tydligare när Brendan ser en skallig kvinna i trädgården som beter sig väldigt konstigt. Fast varför tycks bara han se henne? Vad är det för konstigt med som författaren som byggde huset? Och varför såldes huset så billigt?

Omdöme: Det här är en rolig och spännande bok med roliga och annorlunda karaktärer. Boken har ett bra språk och den är roligt skriven. Den har en bra och annorlunda handling som var intressant och ganska komplicerad, fast ändå lätt att hänga med i. Bokens språk är roligt att läsa och man hänger med bra i det. Jag tycker att det är bra att bokens berättare är "allvetande", för då lär man känna alla karaktärerna och det är lättare att hänga med. Bokens kapitel har en bra längd. De är ganska korta, men det gör att boken aldrig känns seg och man hänger med bra. Det som drar ner bokens betyg är att den var ganska lång för att vara för 9-12 år. Om den hade varit hundra sidor kortare hade den säkert lockat fler läsare. 

Bokens karaktärer var som sagt ett plus. Alla är så härliga och utstickande och trots att de är så olika åldrar, så är de ändå bra vänner och det är så skönt. En sak är att jag tycker att Eleanor känns mycket äldre än vad hon egentligen är. (Nu minns jag inte hur gammal hon var, men jag minns att hon kändes äldre efter vad hon kom på och hur hon betedde sig). Jag gillar Cordelia mycket just eftersom att jag kan känna igen mig mycket i henne inom vissa saker. Brendan är nog den karaktär jag gillar minst, just för att jag gillar de andra mer. :) Eleanor är en rolig karaktär, för hon är smart, rolig och kaxig, men ändå snäll och känslig.

Så för att sammanfatta denna bok så skulle jag säga att den har en intressant, annorlunda och rolig handling. Språket är bra och enkelt att hänga med i och kapitlen är i bra längd. Bokens karaktärer är väldigt härliga och jag gillar att alla är så olika både till sätt och ålder, för det gör att boken får en ännu större målgrupp. Den enda kritiken jag egentligen har till den här boken är att den var lite lång, vilket i och för sig inte gör mig något, men hade den varit kortare hade den nog fått fler läsare. 

Betyg:Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)