onsdag 28 oktober 2015

5 anledningar: Därför är läsning ett så bra intresse

Jag är urusel på lov. Idag vaknade jag liksom de senaste dagarna sex på morgonen, och jag var pigg! Jag har ägnat förmiddagen åt att bli stamgäst på bussen eftersom att jag åkte samma (dock korta) resa 4 gånger. På nästan bara en timme! Guinness rekordbok nästa? Anledning var att jag skulle lämna min syster på fritids och något viktigt glömdes... (Alltså inte min syster, jag lovar).

Sedan tränade jag lite styrka för att jag konstigt nog hade lust och därefter duschade jag och kastade i mig lunch, för jag skulle spela in en film till ett skolarbete med några kompisar. Efter en timmes lång chattkonversation stod det klart att vi inte skulle spela in, trots att alla tidigare sagt att de kunde. Arg smiley. Nu hade några planerat in andra saker och det är alltid samma historia. Jag hade tänkt tanken flera gånger att det skulle skita sig och jag hade rätt. Gud vad tröttsamt det kan vara med grupparbeten! När man ligger på olika stor ambitionsnivå fungerar det inte. Jag ska börja göra grupparbeten själv.

Allt detta hann jag med på förmiddagen och därefter stoppade jag snabbspolningen, gjorde ingenting, läste lite ur Fatta eld, eftersom att jag bestämt att jag ska läsa om hela Hungerspelen innan jag ser filmen SOM HAR PREMIÄR OM MINDRE ÄN EN MÅNAD. Glad smiley. Nu har jag varit och handlat och nu ska jag skriva lite bokrecensioner som ligger på vänt, börja på en ny bloggheader och även göra lite skolarbete. Nu till det som jag egentligen skulle skriva om.


* * *

Jag har tänkt mycket på hur bra läsning faktiskt är som intresse. Det finns så många olika anledningar och jag kan inte för mitt liv förstå varför det inte är fler som gillar läsning! Nåväl, här är de främsta anledningarna till varför läsning är ett så bra intresse.

1. Vi börjar med något riktigt tråkigt, men ändå sant. Det är faktiskt så att en sjuttonåring som läst mycket har ett ordförråd på ca 50 000-70 000 ord, medan en sjuttonåring som inte läst, har ett ordförråd på bara 15 000 - 17 000 ord. Det här medför ju att du som läser kommer ha det mycket enklare med stavning, skrivande, läsande, pratande etc i skolan. Du kommer kunna bättre "ord" än "ba", "asså", "typ" och "liksom" för att förädla dina meningar.

2. Föreställ er en person intresserad av måleri bärande på ett staffli, färg och penslar som tar upp dessa på tåget, rasten i skolan etc. Ni förstår ju själva. Det är något man förmodligen aldrig kommer se. Därför är läsning ett så bra intresse. En bok kan man ta med sig i princip överallt utan att det blir jobbigt eller ter sig märkligt.

3. Jag lovar er att om man frågar sina föräldrar om man får gå och läsa är sannolikheten att svaret blir ja väldigt stor, jämfört med om man frågar om man får gå och kolla på TV, mobilen eller gå till datorn. Det är ju faktiskt så att läsning ses som något positivt av vuxna åtminstone. Fast akta er för att använda de här fördelarna alltför mycket. Mina föräldrar har nämligen slutat låta mig försvinna så enkelt ibland...

4. Det finns så oändligt många olika typer av böcker att välja på. Du kan läsa helt efter dina egna förutsättningar och önskningar. Det skrivs så mycket olika böcker att du någonstans kommer hitta boken som är rätt för dig. Du kan välja efter längd, ålder, genre, språk och så fort du tröttnar på en typ av bok är det bara att testa en annan!

5. Du har alltid en annan värld nära till hands om du känner att du måste fly en stund och de flesta accepterar en faktiskt när man tar upp en bok genom att inte störa eller fråga saker. Så om du bara vill vara ifred en stund kan en boks värld vara en plats att tänka på.

Jag hoppas att ni ar haft en trevligare dag än jag har haft. Fast ganska mysigt var det att vara själv hela dagen, agera duktig storasyster och läsa... Tack och hej!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)