söndag 20 december 2015

"Jag och Earl och tjejen som dör"

Av Jesse Andrews

Förlag: B. Wahlströms
Utgivningsår: 2012 (Engelska) 2015 (Svenska)
Antal sidor (Med eventuellt efterord/tack): 281 st
Åldersgrupp (Enligt mig): 13-18
Serie: -
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: Me and Earl and the dying girl
Annat: 

Handling: Greg Gaines har kommit på det ultimata sättet att överleva High School. Genom att inte riktigt vara vän med någon, utan vara lite vänskaplig med alla grupper, kommer han ha makt och inte riskera att bli påhoppad av pundare och gothar eller meddragen i mattetävlingar och stämplas som nörd. Han håller sig på sin kant, gör inget väsen av sig under livets värsta tid. Men när Rachel drabbas av leukumi föreslår Gregs mamma att han ska bli vän med henne för att muntra upp henne. Greg har inget annat alternativ än att ge upp sina teorier och bli vän med Rachel. Vilket visar sig bli svårare och smärtsammare än han någonsin trott.

Omdöme: "Den roligaste boken om döden du kommer att läsa". Så stod det på baksidan. Nu vet jag inte riktigt om jag kan hålla med. Liksom Rachel - The movie, tycker jag inte att boken handlar så mycket om Rachel och döden. Det är mest Greg och hans problem, men jag kan hålla med om att jag skrattar mycket, även fast det är så sorgligt. Handlingen är väldigt annorlunda och intressant, på sättet den är upplagd.


Boken är skriven som en bok som Greg skriver om tiden med Rachel. Det är en annorlunda taktik för att skriva en bok. Det gör att allt blir så himla personligt och ofta roligt, för Greg är en rolig person. Uttryckssättet blir också mera ungdomligt och inte så himla sorgligt utan mer roligt. Det är bra, för annars skulle den här boken inte skilja sig så mycket i mängden, men nu gör den det. Språket är lättläst och roligt och skrivet som ett filmmanus i dialogerna, vilket är kul och unikt.

Boken har färgstarka karaktärer som alla är unika och utstickande och helt på sitt eget sätt. Det är krångliga relationer som både ger en skratt och nära tårar-upplevelser, vilket är unikt. Samtidigt är det väldigt lätt att relatera till många karaktärer. Hur de inser att de inte är så gudomlig som de vill, inte orkar kämpa osv. Det gör att allt känns ännu verkligare. Jag gillar också mycket hur alla relationer utvecklas och budskapet och det viktiga i boken som framförs på ett humoristiskt sätt.

För att sammanfatta: Med ett lättsamt språk och en en rolig stämning framförs en sorglig historia med ett viktigt budskap. Det blir på ett minnesvärt och unik sätt, vilket gör att den här boken sticker ut. Skrivsättet är annorlunda och uppfinningsrikt och på olika sätt gör författaren att det är lätt att relatera till allt, genom språk, karaktärer och situationer. Det gör att boken är enkel att läsa, trots den sorgliga och fina handlingen.

Betyg:Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)