onsdag 26 april 2017

"Ordbrodösen"

Av Anna Arvidsson

Förlag: Rabén & Sjögren
Utgivningsår: 2017
Antal sidor (Med eventuellt efterord/tack): 325 st 
Åldersgrupp (Enligt mig): 13+
Serie: -
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: Ordbrodösen
Annat: 

Handling: Med skrivna ord kan hon styra dina tankar och handlingar. Du märker aldrig när du blir hennes marionett.

I en värmländsk bruksort bor sedan århundraden tillbaka en säregen släkt. De har en stark ställning och en kraft som till varje pris måste hållas hemlig. Kvinnorna i släkten är ordbrodöser. Alba har aldrig önskat sig förmågan att styra andra människor, men accepterat att hennes framtid är utstakad. Hennes mor, mormor och mormors mor har alla fått kraften på sin artonårsdag. Inträdesprovet ska vara en ritual, inte ett verkligt test. När Alba misslyckas står alla handfallna. Ingen berättar vad de misstänker ligger bakom hennes oförmåga. Istället skickas Alba hastigt till en avlägsen släkting i Stockholm och bit för bit börjar hon själv lägga pusslet.


Men någon försöker hindra hennes sökande. Någon som inte skyr några medel för att nå sitt mål. Någon som kan få vem som helst att lyda.
-Handling från Bokus.se

Omdöme: Jag läser knappa 70 sidor och sedan är jag fast. Jag är som uppslukad av boken och känner det som om jag också bott i Vintervila och väntat på min kraft i arton år. Och det är skickligt av författaren. Något av det värsta är böcker som tar lång tid att komma in i, men här luras man effektivt in i världen och sedan är man fast. Resten av boken är i nedförsbacke. Det ger en så positiv läsupplevelse, för första intrycket är avgörande. 

Historien bakom Ordbrodösen är intressant. Författaren kom på ordet och när hon sökte efter det fick hon inga träffar, trots att det var så självklart för henne. Jag älskar idén att bygga en bok på ett ord. Genialt! Historien om ordbrodöserna är klockren. Det är intressant rent praktiskt hur kraften fungerar och jag älskar mystiken kring ordbrodöserna. Nutid blandas med historier från förr och det ger en bra förståelse och förstärker mystiken. 

När jag först introducerades till Vintervila kände jag bara: "Åh! Ja! Ett mystiskt samhälle". Kort därefter byttes miljön mot storstad och jag blev lite besviken. Men några sidor senare insåg jag att det inte var något negativt, för en mystisk och unik historia berättad i en storstad blir ännu mer mystisk och ännu bättre än när den berättas där man först väntar sig. Och så gillar jag att boken utspelar sig på flera platser, för det gör att den känns lite bredare.

Det är inte mycket mer än 300 sidor, men Anna Arvidsson fyller dem effektivt, utan att boken känns ofullständig eller överfylld. Det händer alltid något, men samtidigt får tankar, mystik och relationer stor plats, och att lyckas med det är riktigt bra. Arvidsson skriver enkelt, skickligt och genomtänkt, planterar små ledtrådar och leder en sakta precis dit hon vill. Jag älskar även deckar- och thrillerinslagen, som ger boken ytterligare en dimension. 

De flesta av karaktärerna är välgjorda och helt underbara. Jag älskar vänskapen mellan Alba, Lo och Klara. Deras relationer känns så äkta. Jacks och Albas relation, däremot, känns mindre trovärdig. Den blev för perfekt för snabbt, helt enkelt. Men för övrigt är karaktärerna fantastiska. Deras historier är trovärdiga och jag gillar hur man får lära känna flera genom historier och drömmar. Det gör att boken känns så rik och fyllig. 

Jag vet inte hur många gånger Ordbrodösen lyckas förvåna mig. Och jag älskar att bli förvånad. Saker förändras ständigt och man får nya ledtrådar lika ofta som man inser att något inte stämmer. När man tillslut fick namnet på en viss person kändes det så självklart. Redan från början och genom hela boken nämndes personen, utan att jag tänkte på det, men då var det så självklart. Jag kände mig så lurad, men samtidigt älskar jag sådant!

Ordbrodösen är unik på så många sätt. Som läsare blir man oväntat snabbt en del av världen. Boken är välgjord och skickligt skriven och jag bara älskar mystiken kring ordbrodöserna. Till skillnad från andra thrillers/deckare/mystik-böcker är Ordbrodösen så enkelt och effektivt skriven. På 300 sidor hinner relationer utvecklas och spänning och mysterier gå fram och tillbaka flera gånger, men det går aldrig för snabbt och det är unikt. 

Betyg: 
   

2 kommentarer:

 1. Vilken grymt bra skriven recension! Jag gillar verkligen ditt sätt att uttrycka dig på! Jag tyckte också mycket om Ordbrodösen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, tack! En sådan kommentar värmer verkligen jättemycket, så roligt att höra!

   Faktum är att det här faktiskt kändes som en riktigt bra recension. Ibland bara vet man precis vad man vill säga, men andra gånger vet man inte riktigt varför man tycker som man tycker... Men man blir väl bättre och bättre!

   Ja, visst var Ordbrodösen bra! Så roligt att den är svensk också!

   Radera

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)