fredag 7 april 2017

"Resten får du ta reda på själv"

Av Lauren Oliver

Förlag: Bonnier Carlsen
Utgivningsår: 2010/2012
Antal sidor (Med eventuellt efterord/tack): 477 st 
Åldersgrupp (Enligt mig): 14+
Serie: -
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: Before I Fall
Annat: 

Handling: Man vet aldrig vilken dag som blir ens sista 

Det är den 12 februari, fredagen före Alla Hjärtans Dag, och skolan firar "Cupid Day" med att eleverna skickar rosor till varandra. En toppendag för Sam och hennes kompisar - de är skolans fruktade innegäng och får flest rosor av alla. Dagen avslutas med en stor fest. Klockan 00:40 dör Sam. Hennes liv är slut, över, finito. Allt blir svart. Men så ringer väckarklockan och det är den 12 februari. Igen. Var allt en mardröm? Nej, tyvärr inte. Men vad är det då? Läs så får du veta!
-Handling från Bokus.se

Omdöme: Jag kan inte likna Resten får du ta reda på själv med något annat, och det är en riktigt bra början. Idén är högst unik och faktum är att den håller boken igenom. Dessutom råkar jag älska sådana böcker som hoppar fram och tillbaka i tiden och saker som sker förändrar sådant som redan har hänt och sådär. Visst är det förvirrande, men ändå så spännande, och så djupt och mäktigt och det ger ett sådant perspektiv.

Boken för effektivt fram ett viktigt, men ändå ganska slitet budskap. Sättet Lauren Oliver väljer att göra det på är dock högst unikt, och det gör att boken sticker ut. I övrigt är den dock ganska vanlig och trist. Det är fester, alkohol, vänskap, bråk, kärlek, mobbning och allt annan som händer på en high school, och att läsa om (i princip) samma händelser sju gånger blir lite trist, även om budskapet är riktigt fint och verkligen når fram. 

Jag hade stora problem med att ta mig igenom den här boken, och en anledning är de långa kapitlen. Det finns egentligen bara sju kapitel - ett för varje dag - och det gör boken ganska seg och tuff att ta sig igenom. Visserligen är det ibland rubriker lite mitt i, men fler kapitel hade varit en fördel. Språket är dock bra, utan att sticka ut. Det är ganska tråkigt, men det håller. Budskapet förs fram och det är faktiskt det, och inte språket, som är centrum här. 

Att läsa ur Samantha Kingston's perspektiv är ganska speciellt. För hon är en bitch i alla bemärkelser. Hon gör så många fel och är en hemsk människa, men samtidigt är det så intressant att läsa ur hennes perspektiv, när hon sedan inser vad hon gjort fel och visar att hon har en annan sida. Det blir så mycket bättre och finare än om en riktig vardagshjälte hade varit huvudperson och Idén att låta läsaren sätta sig in en sådan persons liv är unik.

Boken utspelar sig på en helt vanlig high school, men ändå är den så speciell och det beror på att den är nytänkande och verkligen lyckas föra fram ett budskap. Jag tycker mycket om alla visdomsord och saker man lära sig av Sams handlingar och tankar. Det här är en sådan där bok som verkligen kan nå fram med det den vill säga, men den hade vunnit en hel del på att vara lite kortare. Nu är det lite mycket att ta in för att behålla intresset hela vägen.

Resten får du ta reda på själv börjar med ett vanligt, om än viktigt, budskap. Men sättet det förs fram på är unikt och effektivt. Lauren Oliver ger sin berättelse många unika drag och det är tydligt vad hon vill ha sagt. Efter ett tag blir det trist att läsa om samma dag om och om igen, även om det är spännande att se hur små saker förändrar så mycket, och boken kunde varit kortare. Men idén till att föra fram budskapet är smart och unik! 

Betyg: 
    

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)