lördag 29 april 2017

Hur att blogga förändrat min läsning

Glad lördag på er! 

Häromdagen läste jag ett inlägg på Agnes bokblogg och av någon anledning blev jag så inspirerad av en bok-tags-fråga hon svarade på. Det var något i stil med "hur har din läsningen förändrats sedan du började blogga?", och jag började själv fundera på det och bestämde mig för att skriva lite om det själv.

Den 16 juli 2014 startade jag Tusen sidor, och herregud, det är nästan tre år sedan! Det känns så himla konstigt att det har gått så lång tid. I nästan tre år har jag alltså bloggat här, och jag är fortfarande kvar! Att bloggen har gett mig så mycket i form av roliga möjligheter, förbättrat skrivande och sådär, det är sådant jag alltid tänkt på, och som jag skrivit en hel del om tidigare. 

Men det är inte det enda att blogga har gjort, för faktum är att min blogg har förändrat mycket i min läsning. Det är mycket positiva saker, men också lite negativa. När jag år 2014 började blogga visste jag att jag älskade böcker och jag läste en hel del. Det var mest serier och välkända böcker. Jag hade till exempel precis plöjt igenom Hungerspelen och även en hel del andra serier, men nu i efterhand inser jag at jag hade så dålig koll på böcker. 

Jag läste nästan ingen contemporary, utan det var mest fantasy och deckare, och helst långa upprepande serier. Jag vet inte hur många Dalslandsdeckare jag läst och (inget ont mot dem, men...) i varenda en av dem höll de små barnen på att bli uppeldade, innan de mirakulöst nog överlevde. Så visst, jag älskade att läsa, men jag var så feg i min läsning. Det är en av de saker att blogga förändrat. 

Ett tag levde jag för dystopier, ett annat tag för fantasy och nu är jag något av en allätare. År 2014 läste jag inte "sådana där kärleks-böcker", men åh så mycket härligt läsning jag missade! Jag är så glad att mitt bokbloggande fått mig att våga testa nya genrer, för när man i princip var den enda som inte läst "Förr eller senare exploderar jag" var man ju tvungen att göra det, och jag blir fortfarande helt lyrisk när jag tänker på den! 

En annan sak jag tänkte på var hur 10-12-åriga jag stod på biblioteket och såg att "oj, en ny bok i min favoritserie har visst kommit!". Idag vet jag att den 6:e mars 2018 kommer en ny bok i Tahere Mafi's "Shatter me" ut. (Visste ni förresten det?!). Det jag menar är att förut hade jag tur om jag fick tag i en ny bok, men idag vet jag precis vad jag har att vänta åtminstone flera månader i förväg. Det är ju nästan ett måste om man ska hänga med i bokbloggarvärlden!

Något mindre bra att bokblogga gjort mig är att göra läsning mer till ett måste. För läser jag inte, då är det ju svårt att bokblogga. Och av någon anledning känner jag ofta press över att hinna läsa så mycket som möjligt. För har man nu hittat alla böcker som ges ut om tre månader vill man ju hinna läsa dem också! Och det har gjort att jag ofta känner mer press över att läsa. Samtidigt sätter jag gärna upp olika mål, för att peppa mig och för att ha något att jobba emot... 

Men sedan har vi också en till positiv sak bloggande gjort för min läsning. Redan när jag började bokblogga lovade jag mig själv (och mina (då obefintliga...) läsare) att recensera varenda bok jag läser, och det har jag faktiskt gjort ända sedan dess. 170 recensioner har jag skrivit, och då är inte de som är dubbla medräknade. Att veta att när jag läst klart en bok ska jag skriva om den har förändrat mitt sätt att läsa på en hel del. Förr bara plöjde jag igenom böcker och tog upp nästa, men numera reflekterar jag mer över vad jag läser. Jag får ut så mycket mer av en bok, och det är ju härligt!

Nu får ni jättegärna dela med er av hur att blogga förändrat era läsvanor! Och tack Agnes (och Systrarna Böcker) för inspirationen!

2 kommentarer:

  1. Vilket intressant inlägg! Och kul att du inspirerades av mig! Jag ska också ta en funderare över hur bloggandet har förändrat min läsning!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Roligt att du tycker det! Haha ja, inspiration är alltid bra att få och av någon anledning blev jag bara sååå sugen på att skriva om just det här! Jätteroligt om du också gör det!

      Radera

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)