måndag 29 maj 2017

Sommarläsningsenkät

Vilken helg det har varit! Det känns lite som en försmak till sommarlovet och dessa fyra lediga dagar var verkligen välbehövliga. Jag har badat för första gången i år, hoppat studsmatta, bakat och ja, dessvärre även pluggat lite. Det går ju inte att komma undan. Det är fortfarande ett antal större projekt som ska färdigställas inför slutbetyget, men om inte ens två veckor är betygen satta, och sedan är det bara en vecka kvar! Skönt! 

Min energinivå på bloggen, och på böcker för den delen, är tyvärr ganska låg i nuläget... Så därför blev jag så glad när jag hittade den här lättsamma och passande sommarenkäten, på Agnes bokblogg och Världarna jag lever i. Från början kommer den dock ifrån Lyran

Så! Då var alla formaliteter avklarade och så sätter vi igång!

1. Brukar du läsa mer eller mindre, eller som vanligt på sommaren?
Jag läser mycket mer under sommaren! Med hjälp av mina mattekunskaper vet jag att jag under sommarmånaderna förra året läste 7 böcker i genomsnitt per månad, och enbart 4,5 per månad resten av året. Så en hel del mer blir det! Men det är ganska naturligt, då jag har mycket mer tid över än under skolåret till böcker. 


2. Läser du samma typ(er) av böcker som under övriga delar av året, eller läser du något speciellt på sommaren?
Jag läser oftast samma böcker som under resten av året, men kanske att jag tar tag i sådana böcker jag känner kräver mer fokus än andra under sommaren, just för att jag har tid och möjlighet att fokusera på böcker då. Jag brukar även läsa lite skräck under sommaren, vilket jag annars sällan gör. Kanske dock beror på att skräckböckerna brukar ges ut på sommaren... Annars läser jag som vanligt, om än mer!

3. Beskriv den ultimata sommarläsningsplatsen! Inkludera gärna smaker, dofter o s v.
Åh! Det finns så många. En varm sommardag i solen är alltid härlig. Man har just doppat sig i poolen, så värmen är inte så påfrestande. Solglasögonen är på och blommande träd och växter omger en där man sitter i en solstol. Det blåser lite försiktigt, så man blir aldrig för varm. Bredvid sig finns ett svalkande glas med saft som man kan sippa lite ifrån. 


En annan perfekt sommarläsningsplats är en kväll på en hotellbalkong utomlands. Man är nyduschad och lite mosig och trött efter en lång dag i solen. Det är svalt och lugnt nu fram mot kvällen och man sitter där i väntan på att gå och äta middag. Nedanför går massor av spännande människor och man kan ägna dem en blick, fundera på vilka de är, utan att de ser en. I träden härjar fåglar och på marken springer en eller fler söta katter omkring. 

4. Vilken bok är perfekt för en slö dag på stranden/i hängmattan?

Hmm... Jag tycker inte att en sådan bok får vara för komplicerad eller djup, för då krävs ett sådant fokus. Deckare och skräckisar är alltid bra - De känns på något sätt så avlägsna när man befinner sig mitt i en sommaridyll. Något läskigt har jag faktiskt inget riktigt bra tips på. Det finns mycket för yngre barn, som Ewa Christina Johanssons böcker, men de passar faktiskt alla som sommarläsning. Av någon anledning tycker jag verkligen att skräck hör till!

Jag vill även tipsa om Cilla & Rolf Börjlinds deckarserie om Tom Stilton. Just nu finns det fyra böcker, bland annat Springfloden som även blivit tv-serie. En annan riktigt bra sommarläsningsbok enligt mig är Jandy Nelsons Jag ger dig solen. Så härlig, så somrig, så fint omslag! Stephanie Perkins böcker om Anna, Lola och Isla rekommenderar jag också för alla slöa sommardagar. Så himla härliga och riktigt "bara hänga med-böcker"! 

5. Berätta om en bra bok som utspelar sig på sommaren!
Sarah Dessen är enligt mig den givna sommarförfattaren. Hennes böcker utspelar sig alltid på sommaren, i mysiga småorter i USA. Hon skriver fantastiskt och hennes böcker har så fina budskap. Min favorit är Mycket mer än så, där den perfekta och skolduktiga Audens liv förändras under en sommar. Hon får nya vänner och lär sig att leva livet och lägga bort alla krav och bara vara för en stund, och allt med en stor dos av sommar. Så bra bok! Jag känner igen mig så mycket och den är så fin och så verklighetstrogen och härlig!

2 kommentarer:

  1. Ser SÅ mycket fram emot sommarläsningen och hoppas verkligen läsa mer än vanligt - det här året har jag säkert läst minst på flera år! :O så hoppas ta ikapp lite på sommaren då ... Och åh, nu blev jag sugen på skräck! Är en supernewbie vad gäller det men kanske i år är sommaren då det blir ändring på saken ;D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag håller med! Jag längtar också efter sommarläsningen, för just nu har jag så mycket att läsa och så lite tid... Testa skräck, vettja! Personligen är det ingen superfavorit, men jag tycker av någon anledning att det hör till sommaren. Har dock inga vidare tips... ;)

      Radera

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)