lördag 10 juni 2017

Att ta sig tid till att läsa

I maj läste jag fyra böcker. Alltså, totalt fyra böcker. Nu har vi kommit en tredjedel in i juni och jag har redan läst fem böcker. Visst, en bok var bara på 80 sidor, så vi kan väl säga att jag läst fyra böcker än så länge. Fyra böcker på en tredjedel av tiden. Är inte det helt sjukt?

För det är inte så att jag innan haft en period där jag inte känt för att läsa, utan problemet är att tiden inte funnits. I början av maj gick läsningen strålande, men närmare slutet blev det mindre och mindre läst. De sista dagarna av maj ägnade jag i princip all min vakna tid åt skolarbete. Jag gick i skolan på dagarna och sedan satt jag hemma och pluggade fram till läggdags. Så nej, tiden för läsning fanns inte då och det resulterade i få utlästa böcker. 

Men ekvationen jag inte får ihop är hur jag kunde gå från att läsa så få böcker, till att plötsligt läsa så många. För det är inte som att jag den senaste tiden ägnat all min vakna tid åt att läsa. Tvärtom har mycket av tiden ägnats åt annat, såsom bad, sol och studsmattehoppning. Men att få bort det sista skolarbetet inför betygssättning ledde till att jag plötsligt kunde läsa så mycket

Jag antar att det delvis beror på att jag ju faktiskt har mer tid nu när jag inte har några skolarbeten att färdigställa, för det har varit ofantligt mycket den senaste tiden. Kanske kan det också bero på att det är en tyngd som lättat från mina axlar mentalt också. För även fast klockan är tio på kvällen är det svårt att koppla av för att läsa en bok när man vet att man har uppgifter kvar i skolan. 

Så vad vill jag då säga?

Jo, jag vill säga att det nog oftast inte är tidsbrist som är problemet. För samla ihop några minuter här, några minuter där, och så kommer du få en hel del läst. Många bäckar små... Utan det som istället kan vara problemet är att man inte slappnar av och kopplar bort. Sätter man sig ner för att läsa en stund kommer det inte ge så mycket om man samtidigt planerar vad man ska eller ännu värre måste göra sedan. Det gäller att koppla bort allt annat för en stund. 

Tro mig, jag har inte haft så mycket mer tid nu i juni mot vad jag hade i maj, men ändå har jag läst så ofantligt mycket mer än då. Och jag är kanske så säker på att det faktiskt beror på att jag kunnat slappna av och koppla bort och bara läsa min bok, utan att något annat tagit över tankarna. För tiden finns oftast där. Det gäller bara att man också tar sig tid och fokuserar på det man gör och inget annat, för man kommer få mer gjort.

Så det är inte så mycket tid som behövs för att man ska hinna läsa. Man måste bara se till att man läser och inte gör något annat, varken fysiskt eller i huvudet, under tiden. Är man bara där kan tiden utnyttjas så mycket effektivare än om man egentligen befinner sig mitt i vardagsstressen eller något annat. 

Så ta er tid till att läsa och glöm allt annat för en stund!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)