lördag 9 september 2017

Releasen av Vox by Opal

I torsdags var en riktigt rolig kväll, då jag var inbjuden till releasefesten av Vox by Opal. Det är ett helt nytt bokförlag, eller för att vara exakt: ett imprint till förlaget Opal. Fokus ligger på att ge ut böcker för ungdomar och unga vuxna och andra som kommer ihåg hur det är att vara ung, och jag tycker det är riktigt roligt att man fokuserar på just ungdomsböcker.

Tanken är att synliggöra ungdomslitteraturen lite mer genom att nischa sig, och jag tycker det är en jättebra idé. Vox väljer dessutom att satsa på kvalitet istället för kvantitet och ger därför ut fyra böcker nu i höst. Men det är ju ganska lagom för att man ska hinna läsa allt! Det blir ju mer fokus på de här böckerna än om det hade varit kanske tre gånger så många, vilket ju är bra. Ingen bok kommer ju försvinna i mängden!

Men, tillbaka till själva releasefesten!

Jag åkte till Södra teatern i Stockholm tillsammans med mamma. När man kom in fick ma två drinkkuponger och en massa runda klistermärken i olika färger. Därefter gick jag en tipspromenad i lokalen och sedan satte programmet igång.

Melina och Anja, grundarna till Vox, hälsade alla välkomna och pratade lite om förlaget. Sedan fick man användning för klistermärkena, då de gjorde ett litet personlighetstest på publiken. De sa helt enkelt olika påståenden och följde dem med en färg. Stämde påståendet in på en själv skulle man då sätta på sig en prick i den färgen. Av en hel del påståenden var det faktiskt bara ett som stämde in på mig...

När alla påståenden var sagda så fick man höra en beskrivning av varje personlighetstyp tillsammans med ett boktips av de fyra böckerna. Rött, gult, blått och rött symboliserar fyra olika personligheter och den färg man hade mest av skulle alltså visa hur man är som person. Jag tycker det var en riktigt rolig idé och särskilt att fyra så olika böcker ges ut, så att de passade på en personlighet var! 

Sedan fortsatte minglet och därefter kom en liten duell mellan de författarna Yrsa Walldén och Emma Johansson, som var kopplad till deras böcker. Först skulle de försöka väga upp lika mycket godis som deras egen bok väger. Sedan skulle de bland annat vika pappersflygplan, kopplat till Emmas bok Papperssjälar och spela "Beer-pong", kopplat till Yrsas bok Allt jag inte sa. Och duellen avslutades med att författarna skulle svara på detaljfrågor om sina egna böcker på tid, och det var inte så lätt! 

Sedan spelade Thomas Stenström lite musik och därefter presenterades vinnarna i tipspromenaden. De vann varsitt bokpaket med höstens utgivning från Vox. Slutligen köpte jag en bok - Det är för sent att vilja hoppa av - och alla fick även varsin goodiebag. I dem jag och mamma fick fanns bland annat Det är dags att inte freaka utLayers och lite annat roligt!


Jag hade en riktigt spännande kväll! Tack Till Vox by Opal för inbjudan, och lycka till med förlaget! Jag hoppas att det går bra för er och att ni når ut till er målgrupp.

2 kommentarer:

  1. Vad roligt! Jag ser fram emot att följa förlagets utgivning!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, visst! Jag ser också fram emot deras böcker och hoppas verkligen att det går bra som de kan fortsätta!

      Radera

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)