torsdag 28 september 2017

Det är försent att vilja hoppa av

Recensionen kan innehålla spoilers från tidigare delar 

Det är försent att vilja hoppa av, uppföljaren till Det är dags att inte freaka ut, skriven av Stephanie Tromly. Hon är född i Filippinerna och uppväxt i Kina, har studerat i och bott i USA och är idag bosatt i Kanada. 2015 gjorde hon författardebut med första boken i serien om Zoe och Digby, och nu är även en tredje del på gång.

Efter Digbys märkliga avsked med en kyss har Zoe svårt att få kontroll på sin tillvaro, men tillslut finner hon sin plats. Hon skaffar nya vänner och pojkvän och hon lever ett helt vanligt tonårsliv. Fram till den dag då Digby kommer tillbaka till River Heights. Zoe har inget val annat än att följa med på Digbys jakt på sin försvunna lillasyster. Zoes normala, trygga tillvaro håller på att försvinna rakt framför ögonen på henne, men frågan är om det är det klassiska tonårslivet hon egentligen vill ha. 

”Tjena, Princeton”, sa Digby. ”Behöver du hjälp?”
   Digby höll i en skruvmejsel och en lång antenn han hade tagit från suven han gick förbi. Han bände loss en glipa i gummikanten mellan passagerardörren och taket, matade in antennen och tryckte på ÖPPNA DÖRRAR-knappen på förarsidan. Han klev in och stängde av motorn.
[...]
   ”Är du tillbaka?” sa jag.
” 
s. 12

* * * 

Det är himla synd att Det är dags att inte freaka ut fick ett större genomslag än vad den fick, för det förtjänar den. Och Det är försent att vilja hoppa av förtjänar också ett enormt genomslag, för det är fantastisk läsning! Det är framförallt en så unik bok. Stephanie Tromly har struntat i alla normer och riktlinjer man någonsin hört talas om gällande skönlitteratur, och skrivit sin bok precis som hon vill, och jag älskar det! 

Något annat jag älskar är Tromlys genialitet. Hon skriver så smart och så klurigt och jag förundras över hur hon lyckas binda ihop alla skumma knarkhärvor och allt vad det är. Hur håller hon isär allt och lyckas behålla saker och ting trovärdiga? Den unika kombinationen mellan deckare och contemporary är förresten också klockren. Det är en så perfekt mix och känns inte konstigt alls. Hur nu det är möjligt...!

Jag tror sällan jag skrattat så mycket som när jag läser den här boken. Zoe är en perfekt berättare. Hon är lagom sarkastisk och underfundig, och sedan har vi ju Digby också. Han är ju för härlig och man kan inte annat än älska honom. Hans och Zoes relation är också så fantastisk, och gud vad jag blir avundsjuk! De verkar ha det så roligt med sina farliga mysterier. Jag vill vara med! Och känner man så har författaren uppenbarligen lyckats!

Det är också en bok som engagerar. Man blir själv djupt insyltad i allt trubbel och känner med både Zoe och Digby och alla andra. Stackars Zoe och hennes mamma som tvingas äta Coopers veganska mat, och får gömma undan sin förbjudna skräpmat! Det är en bok fylld med humor, men bara snäll, intelligent och lagom fräck sådan, och det är det som är speciellt. Det blir aldrig för mycket eller över gränsen. 

Det enda problemet med boken är att det ibland blir lite för mycket. Efter ett tag orkar man inte hålla isär allt vad heter knarklangare och skumma ligor, och det är lite synd. Men det var likadant i boken innan och liksom där klarnar allt i slutet och det känns inte som att man gått miste om något. Så egentligen gör det inte så mycket i slutändan. 

Det är försent att vilja hoppa av är den efterlängtade uppföljaren till 2015 års bortglömda succé, och jag är fortfarande imponerad! Det är en bok som sticker ut i mängden tack vare sin unika bredd och handling, ett intelligent språk, smart humor och den kluriga handlingen. Och glöm för all del inte Zoe, den fantastiska berättaren, och Digby, som aldrig slutar underhålla, förvåna och fascinera. Jag längtar redan tillbaka till River Heights och det unika radarparet!

Betyg: 
   

Författare: Stephanie Tromly
Förlag: Vox by Opal
Utgivningsår: 2017 (original: 2016) 
Antal sidor (Med eventuellt efterord/tack): 294 st 
Åldersgrupp (Enligt mig): 13+
Serie: Det är dags att inte freaka ut, Del 2 (Fristående fortsättning)
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: Trouble Makes a Comeback
Annat: 

Länkar: 
Du hittar boken på Adlibris, Bokus och CDON


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)