torsdag 4 juli 2019

Det är alltid nåt man inte ångrar

Recensionen kan innehålla spoilers från tidigare delar 

Det är alltid nåt man inte ångrar är den tredje och avslutande boken i Stephanie Tromlys unika och färgstarka serie om Zoe och Digby och deras galna – och inte alltid helt lagliga – jakt på Digbys sedan nio år försvunna lillasyster Sally. Efter att Zoe dragits med av Digby in i hans kamp kan hon inte dra sig ur. Dessutom kommer de två närmare och närmare varandra, och Zoe saknar inte ens det vanliga high school-livet längre. Det drar ihop sig i jakten, och nu måste radarparet ta hjälp av sina vänner när de går förbi lagarna helt. Samtidigt funderar Zoe på vad som kommer hända när äventyret väl är över. Är det bara Sally som är klistret mellan Zoe och Digby?

Nu, med ett spår av fiendeskap och knappt undsluppna rättsprocesser bakom mig, kommer jag sjukt nog på mig själv med att bli rädd att hela galenskapen ska ta slut.
   För det ser faktiskt ut som om spelet är över.
[...]
   Men som vanligt börjar jag i slutet.
   Så här kommer det. En sista gång, från början.
s. 6

* * *

Jaha. Var det slut nu? 

Det är verkligen med en känsla av vemod jag skriver den här recensionen, för redan nu känner jag mig lite halv, när jag vet att jag inte kommer få uppleva mer av Zoe och Digby. Väl?! Den här serien är helt fantastisk, och förmodligen kommer den läsas om snart igen.

Just den här tredje och sista delen är precis lika bra som de två andra böckerna. Stephanie Tromly skriver så fantastiskt enkelt, men ändå med många dimensioner, och hon lyckas underhålla mig hela boken igen. Det är helt tack vare Zoe, den underbara huvudpersonen som verkligen är otroligt lyckad. Hon är så rolig, unik, intelligent och perfekt för hela den här storyn.

Nej, självfallet har jag inte heller glömt den makalöse Digby. Digby som någonstans ändå bär upp hela serien, och var den person som först fick mig att vilja läsa vidare om alla galna äventyr, för han lyckas alltid förvåna mig och det älskar jag. Alla andra karaktärer, såsom Felix, Henry och Sloan är också så speciella, och det märks att Tromly har lagt stort fokus där, för alla relationer och personer känns verkligen äkta, trots att de inte liknar någonting jag läst om tidigare.

Det finns ingen serie som ens är nära att likna den här, så det här är verkligen böckerna för den som vill bli överraskad, förvånad och ständigt underhållen. Det finns dock en hel del skillnader mellan den här boken och seriens tidigare, både på gott och ont. Faktum är att jag här delvis saknar de enorma äventyren och uppdragen som Zoe och Digby tidigare åtog sig. Det som händer här känns lite blekt i sammanhanget, då det inte är lika mycket förberedelser, action och spänning som innan. 

Å andra sidan är den här boken speciell på så sätt att relationer får mer plats och chans till utveckling. Tur är det ju då att jag älskar att läsa om Zoe och Digby och den kärlek som långsamt och trovärdigt växer fram mellan dem. Tromly lyckas med perfektion att blanda humor och skämsamhet med allvar på ett naturligt sätt, så även här sticker boken ut. Det är så mycket skoj mellan Zoe och Digby, men samtidigt finns det utrymme för seriositet, och jag förundras verkligen över hur författaren lyckats så förträffligt med det här. Än en gång blir jag överraskad av Stephanie Tromlys berättelser som når nya nivåer, och än en gång är överraskningen i slutändan positiv. 

Det är alltid nåt man inte ångrar är lika bra som seriens tidigare böcker, men på ett helt nytt sätt. Jag älskar och imponeras över hur Tromly med lätthet blandar seriösa känslor och relationsdraman, med humor och otroliga äventyr. Det är ett gäng unika böcker som jag ser fram att läsa om, flera gånger ganska snart. Jag ångrar verkligen inte att jag läste Det är alltid nåt man inte ångrar

Betyg: 
    ☆ 

Författare: Stephanie Tromly
Förlag: Vox by Opal
Utgivningsår: 2019 (original: 2018) 
Antal sidor: 275 st 
Åldersgrupp (Enligt mig): 
Serie: Det är dags att inte freaka ut, Del 3
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: Trouble Never Sleeps
Annat: 

Blev du intresserad?
Du hittar boken på Adlibris, Bokus och CDON.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)