lördag 13 juli 2019

Alla suger och det är ingens fel

Alla suger och det är ingens fel publicerades förra året, av den då endast 17 år gamla Ebba Hyltmark bosatt i södra Sverige. I boken följer vi Li som går i nian och är mitt uppe i sina planer på att fly till Stockholm för gymnasiet, och därefter till USA för MIT. För här finns bara falska människor med sina korthusrelationer. ”Alla suger och det är ingens fel. Det bara är så.” Den enda som är äkta är kompisen Olivia, men hon är ju bara nio år. Snart träffar dock Li Sigvard, och han blir en riktig vän. Och så kommer Max till klassen, och Li som lovat sig själv att aldrig bli kär riskerar att bryta det löftet. Men till vilket pris? Finns verkligen äkta vänskap och kärlek?


Varför måste jag fly? För att alla här är idioter. För att ingen här får mig att känna att någonting är äkta, för att alla här är på låtsas. Det är som plast alltihop, allt är falskt och inget är för evigt. Jag flyr för att jag blir trött på att gå runt i samma skit, om och om igen. För att allt är bullshit.
s. 24-26

* * *
”Jag går fram till Kalles bänk på mattelektionen.
   ”Hej Kalle”, säger jag.
   ”Hej Li”, säger Kalle. Han kan mitt namn, det är bra.
   ”Du, jag måste dra hem någon annan niondeklassare som inte är för attraktiv eller för töntig, så att mina föräldrar kan se att jag har vänner. Vill du vara den personen?”
   Många skulle säkert har sagt att jag är hård, men sanningen är hård och enligt mina analyser leder inte lögner någonstans.”
s. 21-22

Där har ni det. Citatet som sätter ribban. Får mig att börja gilla Li otroligt mycket. Efter knappa tjugo sidor har jag redan fastnat totalt för Li, hennes ärlighet och hennes intelligens. Därefter blir det bara bättre. Det är så fantastiskt att Ebba Hyltmark endast var sjutton år gammal när hon skrev den här klockrena, ursmarta bok. Jag är otroligt imponerad av det, för boken är verkligen grym!

Det finns en väsentlig skillnad mellan Ebba Hyltmark och andra professionella ungdomsboksförfattare, och det är att Ebba lever i det själv. Hon har själv just avslutat tiden på högstadiet som hon här skriver hon, hon vet precis hur det är och hur man känner, och det gör boken otroligt verklighetstrogen och äkta på alla sätt. Ingen bästsäljande författare kan slå den som själv lever i världen hon skriver om, och det är just därför den här boken är så sanslöst bra.

Ebba Hyltmark skriver otroligt ärligt, rättframt och humoristiskt. Det är svårt att inte le när man läser, då boken verkligen är rolig, men inte på ett fånigt sätt, utan på ett högst verkligt sätt. Hyltmark sätter ord på allt det jag själv vet och har tänkt många gånger, utan att riktigt kunna formulera det, och det gör att boken känns så rätt. Igenkänningen är enorm, och handlingen är verkligen klassisk, fast ändå helt unik, eftersom att allt är så äkta, ärligt och genomtänkt. Det behöver inte vara särskilt komplext när allt är så on point, och i sin enkelhet blir boken helt magisk. 

Dessutom älskar jag alla relationer i boken. De känns alla väldigt realistiska, och jag gillar särskilt Lis vänskap med Olivia och Sigvard, där åldersskillnaden inte spelar någon roll, för även dem är trovärdiga och verkligen hoppfulla. Boken är inte särskilt lång, men trots det finns det gott om utrymme för alla relationer att växa fram sakta och på ett realistiskt sätt, och det just det som gör att dem sticker ut. Det finns inga relationer som känns konstlade, utan det finns skäl till allt som händer, och det är verkligen grymt skrivet av Hyltmark!

Li är dessutom en underbar huvudperson att följa. Hon är uppfriskande ärlig, så verklig och otroligt rolig att läsa om. Hon är helt unik och verkligen spännande att följa. Hon har alltid huvudet på skaft och är cynisk, utan att det blir negativt. Jag blir verkligen glad av att läsa om henne, och hon inspirerar verkligen mig till att göra saker annorlunda i mitt liv, och inte fastna i det falska och alla korthusrelationer. 

Det finns egentligen endast en sak jag inte gillar med boken, och det är olyckan. Jag tycker att den är onödig och även utan den hade boken blivit otroligt bra. Ett lite längre lyckligt slut hade inte gjort mig något ont, och med olyckan är det första gången jag tycker att boken inte riktigt håller. Jag förstår absolut tanken med att värna de relationer man har, då saker kan hända, men tycker att det här är lite för drastiskt att dra in i slutet.

Alla suger och det är ingens fel är en klockren roman om att vara tonåring, vilja vara som alla andra, men ändå inte vilja delta i alla falska spel och bräckliga relationer. Det är ärligt, roligt och rättframt, och en bok som passar alla som någon gång gått på högstadiet. Karaktärerna ger stor igenkänning, men är ändå unika, och relationerna är speciella, men ändå fantastiskt trovärdiga. Ebba Hyltmark är en makalöst skicklig författare redan som sjuttonåring, och jag ser fram emot att få läsa ännu mer av henne i framtiden!

Betyg: 
    ☆ 

Författare: Ebba Hyltmark
Förlag: Brombergs Bokförlag
Utgivningsår: 2019
Antal sidor: 289 st (Inbunden: 246 st)
Åldersgrupp (Enligt mig): 13+
Serie: -
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: Alla suger och det är ingens fel
Annat: Läst som e-bok

Blev du intresserad? 
Du hittar boken på Adlibris, Bokus och CDON


2 kommentarer:

 1. Shiiiit vad najs att du tyckte så mycket om den! Måste läsa nuuu blev så taggad

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, men gör det! Det är verkligen en positiv överraskning på alla sätt och vis, och snart vill jag läsa Ebba Hyltmarks andra bok också.

   (Förlåt för så sent svar men jag har inte haft tillgång till dator på två veckor och det gick inte att kommentera via min mobil)

   Radera

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)