måndag 1 juli 2019

Halvvägs + En mitt-på-året-tag

Det är första juli 2019, och vi kan därför påstå att ganska precis halva året har gått. Liksom de senaste två åren är det därmed dags för mig att titta på hur min läsning gått hittills i år! 

Årets läsmål:

• Läsa 75 böcker

Status: 41/75
Kommentar: Jag har kommit mer än halvvägs, så att uppnå det här målet känns verkligen lovande!• Läsa 24 000 sidor

Status: 12834/24000
Kommentar: Även här har jag kommit lite mer än halvvägs, och jag hoppas verkligen att jag kan nå även det här målet i år.Nu vidare till en ”Mitt-på-året-tag” om läsning!

1. Årets bästa bok hittills
Det är helt klart contemporary/romance-genren som har imponerat mest på mig under årets första halva. Och allra bäst är Ditt hjärta är mitt av Shivaun Plozza är. Boken har allt: unika relationer i form av kärlek, vänskap och systerskap, ett varmt, roligt och lättläst språk, samt karaktärer som ger igenkänning, skratt och engagemang.

2. Årets bästa uppföljare hittills
Helt klart Det är alltid nåt man inte ångrar av Stephanie Tromly. Jag fullkomligt älskar alla böcker om Zoe och Digby, och skulle kunna läsa dem om och om igen!


3. En bok som gjorde dig glad
Det är så otroligt många böcker som fått mig att le, flina och gapskratta i år, men om jag bara ska välja en säger jag Det är alltid nåt man inte ångrar, då Tromly skriver så roligt att man inte kan hålla sig för skratt när man läser alla konversationer och beskrivningar.

4. En bok som fick dig att gråta
Jag tror faktiskt att jag vid något tillfälle skrattade så mycket när jag läste fina Ditt hjärta är mitt att det kom några glada tårar! Och visst är boken också ganska sorglig till viss del.

5. Störst överraskning
Här finns flera stycken, här utan inbördes ordning:
• Ditt hjärta är mitt av Shivaun Plozza hade jag inga förväntningar på, men den var underbar.
• En helt vanlig familj av Mattias Edvardsson var grym och helt oväntad.
• En ocean av kärlek av Tahereh Mafi verkade väldigt politisk och långt ifrån mig, men var en fullträff.

6. Störst besvikelse
Jag har faktiskt inte blivit riktigt besviken på någon bok ännu i år, men mitt svar blir nog ändå Den sista stjärnan av Rick Yancey. Boken innan gjorde mig dock mer besviken, men även här kändes det snopet att boken inte alls är i närheten av samma klass som ettan. 


7. Nyaste fiktiva crushen
Jag blir sällan förälskad i en bokkaraktär, utan snarare i en relation mellan två karaktärer. Relationen mellan Shirin och Ocean i En ocean av kärlek, samt den mellan Marlowe och Leo i Ditt hjärta är mitt är två oväntade, hoppfulla och superfina kärleksrelationer, som får mig att också vilja bli kär. Jag älskar dem!

8. Nyaste favoritkaraktären
Foto: Caroline Andersson
Jag vill egentligen svara någon annan för variationens skull, men sanningen är ändå Marlowe från Ditt hjärta är mitt. Jag känner igen mig mycket i henne, hon har gett mig ny styrka och så är hon oerhört rolig, intelligent och en perfekt röst i en stundtals ganska allvarlig bok!

9. Ny favoritförfattare (debutant eller ny för dig)
Jag blev oerhört imponerad av En helt vanlig familj, då boken är otroligt väl genomtänkt med en vattentät handling som ger många nya perspektiv på stora frågor. Författaren Mattias Edvardsson är därmed helt klart en ny favorit, då han verkligen skriver proffesionellt. Det är så roligt med svenska författare som lyckas!

10. Favoritfilm baserad på en bok du sett i år
Störst av allt (Quicksand) är ingen film, men Netflixs första, svenska originalserie från april. Jag älskar den, då den verkligen fångade allt jag också älskar med Malin Persson Giolitos bok med samma namn. Bra skådespeleri, genomtänkta miljöer och effektfulla scener. Helt klart en serie jag kommer se och gråta till många gånger!

Bildkälla
11. Favoritrecension du skrivit i år
Jag är faktiskt nöjd med min recension av För evigt din av Janne Persson. Jag gillar hur min recension verkligen bygger på ett tema, och att jag skrev om precis hur jag kände när jag läste boken, utan några eufemismer. Recensionen blev verkligen ärlig och rättfram. 

12. Den vackraste boken du fått eller köpt i år, än så länge 
Givetvis Kiera Cass Sirenen. B. Wahlströms har verkligen skapat omslagen till alla hennes översättningar med perfektion! Sirenens omslag är vackert, mäktigt och helt unikt. 


13. En ny bok du inte läst än, men vill läsa
Wildcard av Marie Lu kom ut tidigare i juni, och eftersom att jag älskade boken innan (Warcross) vill jag verkligen läsa den här snarast!

14. Mest efterlängtade bok som ges ut under årets andra halva?
Frukta mig av Tahereh Mafi kommer i slutet av augusti, och det är första boken i en ny serie om Juliette, Warner och alla andra. Jag älskar hur Mafi skriver och hennes förra trilogi var grym. Jag tror nog dock att jag ska läsa om den innan jag börjar på nästa serie. 

15. Vilka böcker måste du läsa innan året är slut?
• Crooked Kingdom av Leigh Bardugo, så att jag inte glömmer Högt spel innan.
• Dorei av Karolina Bjällerstedt Mickos, då det är ett gammalt recensionsexemplar. 
• En andra chans av Jojo Moyes, då jag svarade den redan förra året.


Sammantaget har mitt läsår 2019 börjar otroligt bra och jag ser fram emot en lika bra fortsättning!


2 kommentarer:

  1. Vad roligt att "Det är alltid nåt man inte ångrar" verkar hålla! Vill läsa den snart.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hoppas du inte heller blir besviken! Snart kommer även min recension av boken. :)

      Radera

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)