tisdag 16 juli 2019

Tusen sidor 5 år – Årens höjdpunkter

Godmorgon på er!

Idag, den 16 juli 2019, är det ganska exakt fem år sedan jag startade den här bloggen. Bloggen som först mest var en rolig grej, men som kommit att betyda så mycket. Att blogga har gjort mig till en bättre skribent, och att ständigt skriva bokrecensioner har gjort mig till en bättre läsare. Dessutom har bloggandet gett mig nya vänner och andra kontakter, och möjliggjort att jag fått ta del av böcker jag annars aldrig hade kommit på tanken att läsa. 

För att uppmärksamma den här femte födelsedagen tänkte jag här och nu dela med mig av några höjdpunkter från alla de år jag har bloggat:


Första året

Tolvåriga Lexie startade sin bokbloggarkarriär stenhårt genom att ge sig på 30 Days of Books. Här hittar ni alla 30 inlägg i den ambitiösa bloggserien. Anmärkningsvärt är det faktum att många av inläggen från det här året saknar bilder och dessutom nämns antingen Divergent, Förr eller senare exploderar jag eller Hungerspelen i majoriteten av mina texter. Även fem år senare ligger dock dessa böcker mig varmt om hjärtat! 

Nu skapade jag dessutom mitt under lång tid mest lästa inlägg. Idag ligger inlägget på en stadig femteplats och ämnet är bokvikning, vilket jag hade en kort karriär i (läs: vek två böcker)Här finns det inlägget för den som är intresserad. Och den här vikta boken finns faktiskt fortfarande kvar på mitt skrivbord!Andra året

Det här var året då jag skrev otroligt många recensioner och besökte min första bokmässa. Och jag såg många filmatiseringar som jag recenserade, däribland Paper Towns och The Maze Runner. Och efter att jag promotat en massa filmatiseringar skrev jag här om varför filmatiseringar av böcker inte alls är så "bra" (?!) Jag insåg också risken med att formulera sig illa i recensioner (se bilden nedan). 


Inte heller nu tycktes jag ha förstått innebörden av ”en bild säger mer en tusen ord”, för också här är det mesta i svart-vitt. Att det här inlägget saknar bilder gör dock inget, för jag älskar att läsa det! Notera särskilt: min dramatiska livsberättelse i början (mitt liv år 2015 låter så roligt, men jag lovar, det var bara den här dagen som var unik). Notera också främst punkt nummer två. Ärligt talat ser jag än idag ofta det där målarstafflit mitt på tåget framför mig när jag så enkelt kan plocka fram en bok i de flesta situationer! 

Det här året skrev jag också ett irriterat inlägg om att Allegiant inte kommit i pocket på svenska än, då den skulle ha gjort det. Och vet ni vad? Den här inte kommit nu heller! Just nu är det 28 februari 2020 som ska gälla, men detta ändras ju ständigt... Så märkligt!

I slutet av detta bloggår skrev jag också om mina två praoveckor, där jag dels praoade på en bokaffär, vilket var grymt, och på ett apotek vilket var förfärligt. De drog fördel av mig som gratis arbetskraft och jag fick ingen inblick i hur det verkligen är att jobba där. Läs om det här och härTredje året

Mitt tredje år känns som igår, för redan här läste jag tydligen Livet efter dig som jag föll totalt för och skrev en otroligt utvecklad och rosande recension om här. Dessutom gjorde jag en rolig tag där jag använde boktitlar för att svara på frågor, och jag lovar, inget av alla dessa svar är det minsta sanningsenligt. Det här året var dock inte ett så speciellt bloggår. Jag fortsatte med att recensera allt jag läste och fick fler och fler recensionsexemplar. Jag var också otroligt filosofisk i många mina inlägg och delade med mig av djupa tankar kring läsning och bokbloggande, bland annat här och här. Jag gick också djupt in i för- och nackdelarna med att låna böcker på bibliotek, vilket ni kan läsa om här


Fjärde året

Hmm, jag tror att jag var en mycket roligare bloggare de två första åren, för inte heller år 4 hände så mycket värt att nämna här. Jag var på en releasefest hos Vox by Opal, vilket var otroligt häftigt om och något jag skrev ett litet blogginlägg om. Det här är också året då jag startade bloggens egen facebooksida (”Tusen sidor”)! Jag deltog också i min första julkalenderbloggstafett som Sofies bokblogg anordnade, och givetvis lyckades jag skriva om Hungerspelen när min lucka öppnades. Jag fortsatte även väldigt filosofiskt och djupt, bland annat i det här inlägget.


Det här inlägget är dock min favorit från hela året. Där skriver jag om ett problem som jag än idag har, med alla unga som desperat behöver hjälp med sina skoluppgifter och inte orkar läsa böckerna själva, utan förväntar sig att jag ska minnas hur en karaktär beskrivs in en bok jag läste för två år sedan. Jag älskar verkligen att svara på alla dessa kommentarer, för mitt mod blir större varje gång, och jag vågar svara roligt och lika oklart som en politiker. Femte året

Det känns så märkligt att skriva om det femte året, för där tas vi ju till nutid. Hursomhelst, under det året skapade jag äntligen mitt instagramkonto till bloggen (@tusensidor). Jag gjorde också ett inlägg med en otroligt ambitiös prideflagga i form av böcker. Är den inte snygg? Dessutom deltog jag i min andra bloggstafett och skrev den här gången om Axel Schylströms BrändSå sent som nu i juni skrev jag två spännande inlägg om tio böcker som gett mig nya insikter och lärdomar. Här finns del 1 och del 2. Dessvärre var jag som sagt en mycket roligare bloggare år 2014-2015, så nu hände inte så mycket mer värt att nämna. 


Så där har vi dem; mina fem år som bokbloggare! Att börja blogga är nog det bästa beslut jag tagit, och just nu hoppas jag få fortsätta med det här länge!


2 kommentarer:

 1. Stort grattis till dig och bloggen! Älskar att läsa alla dina inlägg! Så glad att vi båda börjat bokblogga och hittat varandra tack vare böckerna! <3

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tusen tack! Ja, jag är också så glad att jag hittat dig så här! <3

   (Förlåt för så sent svar men jag har inte haft tillgång till dator på två veckor och det gick inte att kommentera via min mobil)

   Radera

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)