torsdag 25 juli 2019

Den märkligaste boken i världen & andra mysterier

Den märkligaste boken i världen & andra mysterier skriven av Daniel Rydén samlar 55 (om jag räknat rätt...) gåtor och mysterier som utspelat och utspelar sig i vår värld, från början av vår tideräkning till idag. Här möter vi allt från mystiska olyckor och händelser som inte tycks ha någon naturlig förklaring, till olösta mordgåtor och oförklarliga historiska vändningar. Vissa mysterier har redan svar, medan andra förblivit olösta, trots mängder av teorier där både utomjordingar, lögner och sammanträffanden föreslås vara svaret. Daniel Rydén guidar sina läsare genom alla unika händelser, i detta mastiga verk från tidigare i år. 

Vi älskar våra gåtor, vi vårdar våra obesvarade frågor. [...] Ett löst mysterium är inte mycket att kittla fantasin med.
   ”Datorer är värdelösa; de kan bara ge dig svar”, sa konstnären Pablo Picasso när en ny tid bröt in. Det var nog inte enbart menat som kritik mot teknologi, utan också en hyllning till ovissheten.
s. 7

* * *

Den känsla som återkommer mest frekvent medan jag läser den här boken är att just det här kapitlet hade kunnat uteslutas, då det inte passar in. För jag trodde att det här var en bok om mystiska gåtor och mysterier, inte en historieföreläsning, och den känslan får jag alldeles för ofta när jag läser boken. 

Jag slog upp boken för att läsa om det försvunna Malaysian AIrlines-planet MH370, varför Palme-mordet ännu är olöst, samt mystiska och skrämmande olyckor där man inte vet vad som hänt. Inte för att få reda på hur och när den första pizzan kom till Sverige eller får att förstå de historiska och ekonomiska själen bakom Tysklands hyperinflation år 1923. Det är visserligen intressant att även läsa om historia, men när jag slog upp den här boken var det med hopp om att få läsa om mystik i vår värld, och det är boken till ungefär 60 %, medan resten mest är historia. 

Det känns som att nästan hälften av alla kapitel är inslängda för att göra boken lite längre och mer komplett, då A-laget av mysterier tog slut, och det är inte helt lyckat, för boken förlorar sin röda tråd och det tematiska som jag förväntade mig. Jag tror helt klart att det hade räckt med de 60 % mysterierna som var de bästa och mest intressanta, och med fördel hade kapitlen då kunnat vara längre. Jag hade gärna läst ännu mer om t ex MH370 eller Bermudatriangeln, och vissa kapitel känns verkligen alldeles för korta. Boken tycks vara skriven enligt ”kvantitet framför kvalitet” istället för tvärtom, vilket är synd.

Det finns dock otroligt bra saker med boken också. Jag gillar bland annat variationen av ämnen, då boken har en otrolig bredd – både i tid och rum – vilket gör att den sällan blir trist att läsa. Jag gillar också att vissa gåtor lämnas öppna, medan andra sågas totalt med hjälp av bevis. Dessutom är idén till boken perfekt, för Rydén har lagt ner mycket arbete på att sovra i källor och sammanställa det bästa, så att läsarna själva slipper göra det. Samtidigt ges också möjlighet till att själv söka vidare, genom att till exempel läsa böcker och lyssna på ljudinspelningar, och det uppskattar jag verkligen. 

Det bästa är dock att det här inte är som att läsa en bok, utan som att höra en berättelse. Det känns som att Daniel Rydén själv berättar alla historier, då han skriver så fantastiskt, på ett väldigt berättande, intresseväckande och trivsamt sätt, så som en skicklig historiker berättar sina berättelser, och jag verkligen älskar detta! Det är ett helt unikt språk, som ger bra flyt hela vägen. Dessutom lär man sig mycket av boken, inte minst om olika, intressanta mysterier, men också om saker som varför islam och judendomen inte tillåter att man äter griskött, samt varför det heter karantän. Jag tar med mig så mycket från denna läsupplevelse!

Den märkligaste boken i världen & andra mysterier gör mig besviken, då en stor del av mysterierna inte är så mystiska som jag hade hoppats. Samtidigt finns det många mysterier som är både intressanta och lärorika. Dessutom skriver Daniel Rydén som en riktig historieberättare, och det gör att boken sticker ut. Och när det gäller att sammanställa de mängder av fakta som finns om allt och ta fram det bästa för sina läsare, gör Rydén det med bravur och skapar överraskning och intresse genom hela boken. Det är en bok för alla som vill lära sig mer om världen, på ett nytt, trivsamt och lättillgängligt sätt. 

Betyg: 
    

Författare: Daniel Rydén
Förlag: Historiska Media
Utgivningsår: 2019
Antal sidor: 418 st (Inbunden: 271 st)
Åldersgrupp (Enligt mig): 12+
Serie: -
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: Den märkligaste boken i världen & andra mysterier
Annat: Läst som e-bok

Blev du intresserad? 
Du hittar boken på Adlibris, Bokus och CDON


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)