måndag 22 juli 2019

Hålla andan

Hålla andan är Flora Wiströms andra bok, med hemligheter, syskonskap och prestationskrav i fokus. Mina har just tagit studenten och vet inte vad hon ska göra med sitt liv. Samtidigt är storasystern Daria på väg att bli en professionell simmare på hög nivå. Bland syskonen Mina, Daria och Sam har Daria alltid varit den duktiga som alltid levererar och gör alla nöjda. Men så är hon en dag spårlöst försvunnen och Mina bestämmer sig för att ta reda på vad som hänt. Sökandet tar henne till simhallen, Darias egen värld där saker tycks ha skett, men dolts under ytan. Kan Daria fortfarande räddas?

Då ser jag: Hyllorna med sina produkter ser ut som en sjuåring som tappat tänderna.
   Darias saker är inte där.
[...]
Hon var här imorse. Hon sa ingenting om att hon skulle åka.
s. 25

* * *

Det första jag tänker på och som jag verkligen vill understryka är det fantastiska arbete Flora Wiström har gjort som grund till den här boken. Det är verkligen intressanta ämnen och budskap hon valt att ta upp, och jag gillar idén skarpt. Jag var aldrig särskilt imponerad av hennes andra bok Stanna, så nu hade jag inga förväntningar, och jag blir därmed varken besviken eller positivt överraskad.

Jag tror att det här hade kunnat bli en fantastisk bok, men nu blir den bara okej, och det finns många skäl till det. För det första räcker en unik idé inte för att skapa en utstickande roman, och Hålla andan blir tillslut en klassisk ungdomsroman, som inte sticker ut. Boken är otroligt förutsägbar, då jag direkt förstår både vem som ska bli kär i/vän med vem, vad som hänt innan och vad som hänt Daria. Jag blir aldrig överraskad, då alla händelser är klassiska och som skapta för en ungdomsroman. Därför lyckas boken aldrig engagera eller underhålla mig. 

Dessutom fastnar jag aldrig för huvudpersonen Mina, då vi är så olika. Jag hade föredragit att läsa mer från Darias perspektiv, då vi två är mer lika, men det är ju bara en smaksak. Att läsa från olika perspektiv är dock en fördel för boken, då det gör den spännande redan från början, när man får ta del av både Minas och Darias tankar och känslor. Att under över 200 sidor följa en huvudperson man inte känner någonting för, då hon är så långt bort från en själv, är dock svårt. För andra kanske boken istället blir en fullträff, just tack vare Mina. 

Jag blir också förvånad över att boken inte alls går in i temat prestationskrav, då det trots allt står på baksidan. Wiström får in trassligt syskonskap på ett bra, trovärdigt och intressant sätt, och även  den sexuella makten, men prestationskrav hade jag önskat få läsa mer om, då det är ett ämne som man sällan möter så direkt i böcker. Där hade det hjälpt att läsa mer om Daria istället, och jag är övertygad om att boken hade stuckit ut mycket mer om Wiström valt det här relativt outforskade ämnet istället för att gå i alla klassiska romanfällor. 

Det som dock får mig att läsa vidare är de kursiva delarna från Minas perspektiv. Det är tillbakablickar till något som hänt förut, och det som gör att jag blir intresserad av boken. Dessvärre kommer bokens slut så snart och så tvärt att inte ens det här inslaget håller. Boken är otroligt mörk, och när slutet kommer så tvärt och är så oklart kan inte ens det lätta upp allt, och jag tycker det är synd, för boken lämnar mig verkligen frågande, ledsen och förvirrad. 

Hålla andan har alla förutsättningar, Wiström har gjort en otroligt bra grund med alla intressanta ämnen och budskap, men när hon går i de klassiska romanfällorna tappar hon möjligheten till att skapa något unikt och fantastiskt som sticker ut i bokhyllan. Nu är boken otroligt förutsägbar och lyckas varken överraska eller engagera mig. Slutet är för tvärt och boken för kort, och det gör att inget av alla teman kommer till sin rätt. Dessutom tar mörkret över, så boken lämnar mig endast frågande, förvirrad och förtvivlad.

Betyg: 
    

Författare: Flora Wiström
Förlag: Bonnier Carlsen
Utgivningsår: 2019
Antal sidor: 224 st 
Åldersgrupp (Enligt mig): 15+
Serie: -
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: Hålla andan
Annat: 

Blev du intresserad? 
Du hittar boken på Adlibris, Bokus och CDON


3 kommentarer:

 1. Ja ja JA! tyckte typ exakt samma, så ledsen för det för den hade liksom alla förutsättningar för att bli bra? Och typ alla verkar älska, så skönt att jag inte är den enda längre hahah

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är så jobbigt när man tror att man är den enda som inte fallit för en bok. Vad gjorde man för fel, liksom?! Så skönt att du håller med mig!!

   Radera
 2. Som inte älskar alltså

  SvaraRadera

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)