söndag 5 augusti 2018

Böcker med grymma HBTQ-inslag!

Den senaste veckan har prideveckan pågått i Stockholm och igår gick prideparaden av stapeln, och därför tänkte jag idag tipsa om några böcker utan inbördes ordning som enligt mig lyckats riktigt bra med sina HBTQ-inslag! 


The Mortal Instruments av Cassandra Clare
Bokserien om skuggjägare i sex delar (och nu även teveserien) har fått människor världen över att engageras av ”Malec”. Det homosexuella och omaka paret trollkarlen Magnus Bane och skuggjägaren Alec Lightwood. Helt klart ett av mina favoritpar inom litteraturen, och jag gillar verkligen hur Clare gör deras relation så himla... ja, cool.

Jag en av David Levithan
David Levithans mest populära ungdomsroman, som numera också finns som film. Det är en bok om En, som vaknar upp i en ny kropp varje dag och en dag blir förälskad i en tjej. De inleder en relation som varken sexualitet eller något annat kan hindra. Boken talar tydligt om att man helt enkelt blir förälskad i en personlighet, inte ett kön - mycket bra budskap!

Hata Gustavsberg av Agnes Lindström
En blå och vit bok prickig som porslin från Gustavsberg, om Miranda som är trött på det trista livet där och bestämmer sig för att komma ut som homosexuell. Fast hon är fortfarande inte säker på om hon bara attraheras av tjejer. Det är dock ingenting som bekymrar henne det minsta, och det är den tanken jag tar med mig från boken!Love, Simon av Becky Albertalli
En av de bästa böckerna jag läst hittills i år. Den handlar om Simon som är homosexuell och nu mot sin vilja tvingas komma ut. Det är förmodligen en utopi i fråga om att komma ut, och Simon är verkligen stark i sin sexualitet. Det viktigaste jag tar med mig är Simons tankar kring varför inte heterosexuella måste komma ut - så intressant perspektiv på frågan!

Down under av Johan Ehn
En gripande bok om ett homofobiskt 1980-tal och unga Jim som ska flytta till Nya Zeeland och bo hos släktingar där, men blir utsparkad när de får veta att han är homosexuell. Det är hjärtskärande hur nära nutid vi befinner oss i bokens samhälle som helt saknar acceptans mot det som inte följer normerna, men intressant med trovärdiga, historiska perspektiv.

Engelsforstrilogin av Mats Strandberg & Sara Bergmark Elfgren
Den kritikerrosade trilogin skriven av ett svenskt författarpar för ungdomar är en riktigt bladvändare, trots tegelstensformatet. En bit in i serien inleds en relation mellan två tjejer och att de dessutom är varandras raka motsatser gör det hela ännu mer intressant. Författarna skriver trovärdigt och engagerande och deras sexualitet framställs aldrig som något främmande, utan den bara är, vilket är helt rätt och så skickligt gjort.


PS. SNÄLLA säg att någon lade märke till min fina prideflagga i form av en bokhög, för hjälp, vad tid det tog att hitta böcker med någorlunda rätt färg! DS.

8 kommentarer:

 1. Många bra tips! Och fint med Prideflagga gjord av böcker!

  SvaraRadera
 2. Jag gillade verkligen "Jag, En" när jag läste den!. (Jag såg din regnbågsbokhög direkt på bloglovin!)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag med, och jag är väldigt intresserad av filmen. Måste ju varit svårt när så många olika måste spela En...?!

   Radera
  2. Jag är också nyfiken på filmen, men har hört att den inte var så bra... Men vill gärna ge den en chans ändå. :) Men, precis, lite rörigt kan det nog bli!

   Radera
  3. Åh, vad synd om den inte är bra... Vid tillfälle ska jag dock se den ändå, för att jag är så nyfiken på hur de fått till allt!

   Radera

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)