fredag 3 augusti 2018

Eliza och hennes monster

Eliza och hennes monster är skriven av Francesca Zappia och en bok om Eliza Mirk. Eliza Mirk som försöker ta sig igenom sista året på college med så lite ansträngningar som möjligt och gör allt för att smälta in. Hon längtar bara bort, bort, mot college, för kanske kommer livet bli lite enklare där. Fast Eliza Mirk är ju också författare till Monstrous Sea, serien med flera miljoner följare. Att det är hon som är LadyConstellation är det dock bara familjen och två internetkompisar som vet. 

När Eliza träffar Wallace som är ett stort fan av serien blir dock allt komplicerat. Han tar med henne till sina vänner som också är fans, och Eliza upptäcker delar av livet som hon aldrig trodde att hon skulle få vara med om. Hon fortsätter teckna sin serie, som går bättre än någonsin, och lever som på moln. Det enda tills något sker och Elizas liv förändras för alltid.

Jag är LadyConstellation.
   Jag är också Eliza Mirk.
   Det är en paradox som aldrig går att lösa.
s. 6
* * *

Det finns många bra böcker inom vardaglig ungdomslitteratur/contemporary, men det är ofta en väldigt snäv genre att skriva inom vilket gör att det är svårt att sticka ut. Det lyckas dock Francesca Zappia utmärkt med. Man kan inte koppla den här boken till något annat än contemporary, men den liknar ändå ingenting jag tidigare läst, och det tack vare en helt unik handling. 

Jag har aldrig tidigare läst en bok som är så i tiden som Eliza och hennes monster är. Handlingen tar upp saker som fandoms, fanart och fanfiction, och inte minst hur vissa unga lever större delen av sina liv på internet och finner sina vänner där, vilket deras föräldrar inte alltid förstår. Det är verkligen en otroligt aktuell bok, och det gör den väldigt intressant att läsa. Dessutom tas det viktiga ämnet psykisk ohälsa, och jag gillar att det inte tog över för mycket, men ändå fanns där hela tiden lite dolt, för det kändes realistiskt och gjorde att ämnet inte tjatades ut. 

Eliza Mirk är en mycket intelligent person, som samtidigt kämpar mot psykisk ohälsa, och det gör henne till en mycket intressant person att läsa om. Att hon dessutom är berättaren gör språket mycket humoristiskt på ett lite deppigt sätt, vilket är väldigt roligt att läsa. Man kan inte låta bli att skratta åt Elizas klockrena beskrivningar av hur hennes träningsgalna familj gör allt i livet till träning. Boken blir tack vare språket lättläst trots alla de 400 sidorna. 

Seriesnuttarna är ett lyckat inslag och jag är imponerad över att det är författaren själv som ritat och utan dem skulle mycket av det verklighetstrogna i boken försvinna. Samtidigt blir de här inslagen ofta för långa, och när man kastas rakt in i Monstrous Sea och plötsligt ska läsa jättemycket om det tappas lätt fokus. 

Jag är inte heller helt frälst av Wallace och Elizas relation, för med tanke på Eliza som person känns det inte realistiskt att den växte fram så snabbt. Dessutom stör jag mig lite på Wallace och hans icke-pratande, för det blir lite märkligt att han pratar ibland, och känns som ett sådant där inslag som ska skapa lite unika situationer, men inte så mycket mer. Parallellerna till Children of Hypnos-serien är dock lyckade, då de passar in i Elizas situation riktigt bra. Dessutom är det kul att det är en serie författaren själv står bakom. 

Eliza och hennes monster är den mest samtida bok jag läst. Innehållet speglar världen precis som den är idag med allt vad det innebär internetrelationer, fandoms och hur snabbt saker sprids på nätet, och det gör boken mycket intressant att läsa. Tack vare Eliza som berättare blir språket humoristiskt, fast på ett lite mörkt sätt, och boken går därför snabbt att läsa. Så frukta inte de 400 sidorna, utan läs boken, för Zappia har verkligen lyckats!

Betyg: 
    ☆ 

Författare: Francesca Zappia
Förlag: Modernista
Utgivningsår: 2018 (original: 2017) 
Antal sidor: 399 st 
Åldersgrupp (Enligt mig): 13+
Serie: -
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: Eliza and Her Monsters
Annat: 

Blev du intresserad?
Du hittar boken på Adlibris, Bokus och CDON
Boken i e-format finns på Adlibris and Bokus

4 kommentarer:

 1. Tyckte också mycket om den! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul! Särskilt seriesnuttarna var ett roligt och ovanligt inslag. :)

   Radera
 2. Jag tyckte också om den! Inte för att storyn och Elizas och Wallace relation är särskilt unik, men för det där med fandom osv. Spännande och inspirerande idé!

  SvaraRadera

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)