lördag 25 augusti 2018

Av gudarna märkta

Tack, Everlasting Publisher, för recensionsexemplaret!

Av gudarna märkta är är Snezana Lindskogs debutroman, och det är roman som utspelar sig för länge sedan. Den utspelar sig i en forna värld där asatron genomsyrar allt som sker i människornas liv. Det är också en värld fylld av förtryck mot kvinnor och svaga, och det är på grund av det som livet för Hedda, Tassim och Oge flätas samman på de mest oväntade sättet.

Tassim blir slav till Torve och Evinge och behandlas våldsamt och fruktansvärt, men kanske finns det någon form av karma som slår tillbaka. Och kanske är det så att det är gudarna som styr livet nere på jorden, så de ständiga bönerna fyller sin funktion. Frågan är bara vad gudarna har för planer, och om de kan se till att det goda segrar. 

Tassim flackade med blicken och försökte förstå sammanhanget hon befann sig i. Hon hann inte tänka en halv tanke till förrän hennes nakna blodiga kropp återigen föstes och knuffades ner mot marken.
s. 14 (e-bok)


* * *

Jag avskyr att inte gilla de böcker jag läser. Dels för att det är så trist att läsa böcker som helt enkelt inte är bra, dels för att det är trist att skriva saker som inte är positiva kring något en annan människa lagt ner så mycket tid på att skapa. Dessvärre är det här ett av ändå få tillfällen då jag måste säga nej. Nej, jag gillar inte Av gudarna märkta

Det första jag reagerar på när jag slår upp boken är varningen om obehagliga scener i boken, och en rekommenderad åldersgräns på 18 år. Boken innehåller en hel del obehagliga scener, och det är extremt mycket sexuellt våld som gör en illa till mods att läsa om. Att det förekommer sådant här i böcker är helt rätt - det sker i verkligheten, vilket är viktigt att belysa - men här går det till överdrift och är ett alltför återkommande inslag, och efter kanske tredje gången tillför det inget annat än obehagskänslor. 

Att det skulle gå lättare att läsa om det om man är vuxen är jag mycket skeptiskt till. Med tanke på dagens samhälle tror jag inte det finns många ens femtonåringar som är främmande för ämnet, och huruvida man påverkas negativt av bokens innehåll har nog mer med hur man är som person är hur gammal man är att göra. 

Något jag saknar i boken är ett mål, eller en huvudsaklig handling. Inget stort och viktigt händer, och det är det som är det största problemet för mig. Det sker inget i början som väcker intresset för resten av boken, och därför blir boken svårläst och seg. Jag blir aldrig engagerad och lyckas inte ens hålla isär karaktärerna av den anledningen. 

Jag älskar dock språket, som är poetiskt och vackert på ett väldigt uråldrigt sätt med gammaldags uttryck och ord. Språket passar verkligen perfekt till tiden då boken utspelar sig, vilket ökar trovärdigheten. Dessutom gillar jag inslaget om gudarna och hur de spelar spel om människors liv, och mot slutet kommer sig boken faktiskt lite grann när mindre lyckade inslag försvinner och gudarnas makt får en större roll, men det räcker inte hela vägen. 

Av gudarna märkta misslyckas redan från början, då den inte väcker något intresse eller engagemang i mig på grund av en seg start. Dessutom ogillar jag de obehagliga inslagen med sexuellt våld, som blir för många. Jag gillar dock inslagen om hur gudarna spelar spel och styr människoliv, och det fina språket gör att jag vill läsa mer av Snezana Lindskog, men då i en annan genre. 

Betyg: 
    ☆ 

Författare: Snezana Lindskog
Förlag: Everlasting Publisher
Utgivningsår: 2018
Antal sidor: 551 st (Inbunden: 431 st)
Åldersgrupp (Enligt mig): 15+
Serie: -
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: Av gudarna märkta
Annat: Läst som e-bok

Blev du intresserad? 
Du hittar boken på Adlibris, Bokus och CDON
Boken i e-format finns på Adlibris och Bokus


2 kommentarer:

  1. Vad tråkigt det är när man läser en bok som inte faller en i smaken! Nästan olidligt att läsa klart den... :(

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, visst är det! Den här boken tog säkert dubbelt så lång tid som den kunde ha tagit mig att läsa... :(

      Radera

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)