måndag 20 augusti 2018

Love, Simon

Love, Simon skriven av Becky Albertalli inleds med en mejlkonversation. Simon Spier är slarvig och glömmer att logga ut från bibliotekets dator, och när skolkamraten Martin upptäcker hans mejl till ”Blue” avslöjas den hemlighet Simon hållit så länge. Simon är homosexuell och nu hotar Martin att avslöja det, så Simon inser att han måste komma ut väldigt snart om han ska kunna göra det på sitt sätt.

Samtidigt fortsätter han förälska sig i Blue, som fortfarande inte vill att de ska avslöja vilka de är. Dessutom prövas vänskapsband mellan Simon och hans vänner, och under tiden sliter Simon och många andra med en teaterföreställning, och Simon försöker ständigt fundera ut vem Blue egentligen är, samtidigt som han försöker göra Martin till lags för att få ha sitt stora avslöjande för sig själv.

”Hur som helst”, säger han, ”så är det uppenbart att du inte vill att nån ska få reda på det.”
   Jag menar, okej, jag antar att jag inte vill det. Även om det här med att ”komma ut” inte är nånting jag oroar mig för.
   Jag tror inte att jag oroar mig för det.
s. 7-8 (e-bok)


* * *

Alltså, föreställ mig hur paff jag blev när jag insåg (nu i efterhand) att det här är samma bok som Bara tre ord, som utkom för nästan två år sedan. En bok jag då valde bort helt på grund av ett intetsägande omslag, utan att knappt ens läsa om boken. Att jag kunde ha fått ta del av den här berättelsen redan för två år sedan känns så snopet, för det är verkligen en fantastisk bok. 

Jag var till en början mycket skeptiskt till att läsa en bok med en kille i huvudrollen, då det oftast gör att jag får mer distans till boken och svårare att relatera, men det gäller inte Love, Simon. Det har inte med Simons sexuella läggning att göra, utan grejen är att Becky Albertalli har lyckats så magnifikt med att göra det till en bok om bara individer, där kön egentligen inte har så stor betydelse. Tjejer och killar är vänner med varandra utan att det ens kommenteras, och det gör det väldigt lätt att känna sig välkommen in i Creekwood vem man än är. 

Dessutom älskar jag Albertallis språk, och hur hon framställer Simon på ett så himla trovärdigt sätt. Han framstår verkligen som så sympatisk, vänskaplig och genuint trevlig, och är verkligen en karaktär jag ser upp till av den anledningen. Dessutom har han humor, och han som berättare gör därmed boken riktigt underhållande och rolig att läsa. Språket är väldigt målande och lätt att relatera till i sina liknelser med mera, vilket gör läsningen riktigt härlig.

Handlingen är förstås också positiv. Det mest intressanta jag tar med mig är Simons tankar kring att även heterosexuella borde behöva ”komma ut”. Det ryms verkligen mycket visdom kring sådana saker, men också kärleks- och vänskapsrelationer som känns väldigt äkta, en stor dos humor, och en unik story som ändå känns realistisk. Dessutom älskar jag hur ”i tiden” boken är kring anonymitet på internet och relationer där. Varför läste jag inte den här när den kom ut som Bara tre ord år 2016?!

Love, Simon överraskar mig totalt, med en unik, otroligt sympatisk och rolig huvudperson med glimten i ögat, en unik story med aktuellt innehåll och viktiga och tänkvärda inslag. Det är en bok som rymmer det mesta, och allt levereras på ett enkelt sätt tillgängligt för alla. Det är en perfekt bok för alla i princip när som helst. Oavsett om man vill skratta, väcka tankar eller bara hänga med. 

Betyg: 
    ☆ 

Författare: Becky Albertalli
Förlag: Rabén & Sjögren
Utgivningsår: 2018 (original: 2015) 
Antal sidor: 332 st (Pocket: 272 st)  
Åldersgrupp (Enligt mig): 13+
Serie: -
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: Simon v/s the Homo Sapiens Agenda
Annat: Läst som e-bok, nyutgåva av tidigare Bara tre ord (2016).

Blev du intresserad? 
Du hittar boken som pocket på Adlibris, Bokus och CDON
Boken i e-format finns på Adlibris och Bokus.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)