onsdag 22 augusti 2018

#Walkwithme

#Walkwithme är en kort och lättläst bok skriven av Katarina Wilk. Boken handlar om tonåriga Smilla Goldman som av en slump blir upptäckt av en modellagentur. Smilla, som helst går i urtvättade hoodies och inte bryr sig ett dugg om sitt utseende, får en chans många andra unga tjejer bara kan drömma om.

Plötsligt är hon namnet på allas läppar inom modevärlden, och hon får göra stora jobb tillsammans med kända modeller runt om i modebranschens viktigaste städer. Det visar sig dock att allt inte är som Smilla trott, och att hennes agent inte var helt ärlig när hon sa att skolan alltid skulle gå först. Smilla känner sig utnyttjad och bara som ett objekt i den värld som tycks vara så glamorös sedd utifrån. 

I efterhand kunde hon längta tillbaka till sommaren som hade gått och de här första veckorna på gymnasiet och tänka på det som en lugn och bra tid. En tid innan allt hände. Både det goda och det onda. En tid då hon fick vara bara Smilla.
s. 41-42


* * *

Jag läste #Walkwithme under två dagar, då det är en mycket kort och lättläst bok. Fast trots de få sidorna är det en bok med mycket att säga sina läsare, och ämnet är unikt och mycket intressant att läsa om. Jag har ingen aning om hur mycket efterforskningar Katarina Wilk gjort kring modellyrket, men jag hoppas på en del med tanke på den detaljerade bild hon bygger upp av det inte så fantastiska livet som modell. Jag har helt klart fått en helt ny syn på hur branschen fungerar, vilket var intressant, lärorikt och mycket avskräckande.

Förutom det skriver Wilk också om svartsjuka, psykisk ohälsa, kroppshets och ätstörningar, där också väldigt enkelt och utan att det blir tufft att läsa, samtidigt som budskapet kommer väl fram. Med tanke på att det är en bok på under 170 sidor går saker och ting overkligt snabbt, men det gör inte så mycket när boken går så snabbt att läsa och tar upp så intressanta saker.

Viktigast är dock Smilla Goldman själv. Trots att hon blir modell och ständigt ser skönhetsideal framför sig vägrar hon följa med i kropphetsen, utan hon går hela tiden sin egen väg och är stark i den hon är. Hon är verkligen en bra förebild och det hela var mycket oväntat på ett bra sätt, då jag helt klart förväntade mig att modelljobbet skulle påverka henne mer negativt. Jag gillar dock inte sättet boken berättas på med ett hackigt talspråk, även om det gör det tydligt att sextonåriga Smilla berättar.

#Walkwithme är en naken och inte alls särskilt glamorös skildring av modellbranschen, skriven på ett enkelt och lättläst sätt. Jag gillar dock inte talspråksstilen helt, även om den passar bra här. Boken tar upp aktuella saker, som influencers, sociala medier och psykisk ohälsa, på ett sätt som är lätt att ta till sig, och med lagom mycket utrymme för eftertanke. Intressant och unik, men framförallt snabb, läsning som ger nya perspektiv på modellyrket. 

Betyg: 
    ☆ 

Författare: Katarina Wilk
Förlag: SAGA Egmont
Utgivningsår: 2018
Antal sidor: 168 st 
Åldersgrupp (Enligt mig): 13+
Serie: -
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: #Walkwithme
Annat: Endast utgiven som e-bok och ljudbok.

Blev du intresserad? 
Du hittar e-boken på Adlibris och Bokus
Ljudboken finns på Adlibris, Bokus och CDON.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)