fredag 31 augusti 2018

En gång för alla

En gång för alla är den senaste av Sarah Dessens böcker utgiven på svenska. Huvudpersonen är sjuttonåriga Louna, som extrajobbar hos sin mamma och den nära vännen William, där de planerar och arrangerar ortens mest fantastiska bröllop. Louna har sett så många löften om evig kärlek slutas, och kanske är det också därför hon själv inte tror på äkta, livslång kärlek längre.

Dessutom har hon ju redan funnit den rätta en gång, och man kan ju inte ha sådan tur igen. När hon av en otrevlig slump dock får en ny arbetskollega - Ambrose - blir livet värre än någonsin. Han är den mest irriterande person Louna någonsin träffat, men sakta växer någon form av vänskap fram och när en vadslagning börjar urarta, och bröllopens glada känslor infinner sig inser Louna dock att hon missat det hon haft rakt framför sig så totalt. 

”Tror du att äkta kärlek verkligen kan vara för evigt?”
[...]
Jag visste att hon ville ha ett ja eller nej, något konkret, och om det hade varit en annan fråga, vilken som helst, hade jag förmodligen kunnat svara så. Men istället satt jag bara tyst, medan jag försökte förvandla bilden i mitt huvud - av en ung man klädd i vit smokingskjorta på en mörk strand, skrattade, med ena handen utsträckt mot mig - till ord.
s. 7


* * *

Det kom aldrig någon nyöversättning av Sarah Dessen förra året. Just då tänkte jag inte så mycket på det, men nu i efterhand inser jag vad jag faktiskt missade, för Dessens böcker är perfekt sommarläsning. Hennes böcker får mig alltid att drömma om att bli förälskad, och En gång för alla är inget undantag. Dessen skriver så underbart om vänskap och kärlek som sakta växer fram, och gör mig här så avundsjuk på Louna som får uppleva allt det här underbara. Och att som författare lyckas med det är ju underbart!

Det här är den åttonde av Dessens böcker som ges ut på svenska, och med ett tydligt återkommande tema med en 17-18-årig tjej som blir kär i en kille kan man ju tänka säg att upprepningarna ska börja komma, men de gör det inte. Nej, på något makalöst sätt lyckas författaren hitta ännu en helt ny story, med karaktärer med helt nya personligheter, och än en gång blir jag överraskad.

Unikt för just den här boken är dels att killen man snabbt förstår kommer blir killen inte alls är tjejens typ. Tvärtom tål hon honom inte alls, och han är först inte i närheten av den ideala pojkvännen, vilket är riktigt intressant, då man helt enkelt känner att det är något nytt. Dessutom älskar jag inslaget med alla bröllop - det måste ligga ett sådant gediget arbete bakom boken, för allt känns så trovärdigt kring yrket som bröllopsarrangör. 

En annan sak jag älskar med just den här boken är inslaget om skolskjutningar. Det är ett högaktuellt ämne och Dessen får smidigt in det i boken utan att det tar över eller känns märkligt. Jag gillar att hon återberättar Lounas story med Ethan lite då och då, för det ger boken ännu en dimension som gör att den sticker ut, och det är så intressant att följa Louna och hennes personlighetsförändringar. Jag älskar också dramatiken där i slutet - hjälp, jag reste mig upp och gick runt, runt medan jag läste om Lounas födelsedagsfest!

Att språket är fantastiskt och att karaktärerna är välgjorda, lätta att relatera till och trovärdiga tror jag egentligen inte ens att jag behöver nämna. Som alltid kan man känna igen sig mycket i alla Dessens karaktärer, och alla relationer känns verkliga. Jag gillar särskilt relationen mellan William och Lounas mamma Natalie, för de är trots olika sexuell läggning så mycket mer än bara vänner och nästan som ett par föräldrar till Louna, och det känns så hoppfullt att det inte krävs kärlek för något sådant. 

En gång för alla är fantastisk. Särskilt som sommarläsning, då boken fullkomligt spirar av känslor som får mig själv att längta efter att bli förälskad. Sarah Dessen är mästare på att skriva om vänskap och trevande kärlek som överlever allt, utan att det någonsin känns överdrivet. Trots att det här bara är en i raden av många böcker med samma tema får Dessen boken sticka ut tack vare unika, aktuella inslag och oväntade relationer och dramatik. 

Betyg: 
    ★ 

Författare: Sarah Dessen
Förlag: Rabén & Sjögren
Utgivningsår: 2018 (original: 2018) 
Antal sidor: 380 st 
Åldersgrupp (Enligt mig): 13+
Serie: -
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: Once And for All 
Annat:

Blev du intresserad? 
Du hittar boken på Adlibris, Bokus och CDON

2 kommentarer:

  1. Sarah Dessen böcker är så mysiga! Ska läsa den här någon gång framöver.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, verkligen, och den här rekommenderar jag starkt - helt klart i stil med de först översatta, som ju är underbara!

      Radera

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)