söndag 2 september 2018

Finns det björkar i Sarajevo?

Finns det björkar i Sarajevo? är en ny bok av den svenska författaren Christina Lindström. Huvudpersonen heter Kevin och är från Sverige. Hans föräldrar är från Bosnien men flydde till Sverige under kriget. Så Kevin ser inte ut som de andra, men vet ändå inget om landet han härstammar från. Dessutom har han storebrodern Charlie som är utvecklingsstörd att hålla reda på, och Kevin skäms för honom och isolerar sig därför mer och mer.

En dag beslutar sig Kevins föräldrar att åka tillbaka till Bosnien, och Kevin och Charlie blir kvar hemma, mot löftet att Kevin håller reda på Charlie. Det misslyckas han med redan första kvällen, och han och Hannes, samt nyfunna vänner ger sig ut på det som börjar med en jakt på Charlie till en jakt på vad meningen med livet egentligen är. 

”Tar du hand om Charlie ordentligt nu? Svär du i blod att du skyddar din bror?”
   Att försöka förstå morsans universum är att försöka få överblick över hisnande höga berg och våldsamma djup. Man skulle kunna tro att ryska torpeder var ute efter Charlie.
   ”Chilla”, suckade jag och lösgjorde mig ur hennes järngrepp.
s. 23-25 (e-bok)


* * *

Böcker som den här får mig att tänka på hur många böcker man missar bara för att det finns så många andra man gärna vill läsa och just den här inte låter helt, totalt fantastisk. Jag hade inte tänkt läsa den här boken, då jag tyckte den lät sådär, men tack och lov att jag läste den, för Christina Lindström har verkligen lyckats med konsten att imponera på mig. 

Det främsta skälet (ja, dessvärre) till att jag inte tänkte läsa boken är för att huvudpersonen är en kille, vilket oftast automatiskt förlänger avståndet mellan mig och den en bit, och gör det svårt att relatera och känna igen sig. Här är det dock inte så, för Lindström har gjort Kevin till en person med känslor, problem och så vidare utan att haka upp sig på de stereotyper som finns.

Dessutom är Kevin så unik som karaktär, och jag tror att många - inte minst tonårskille - kan få ut enormt mycket av att läsa om denna blyga kille som har svårt att hitta in i det sociala livet. Saker som kärlek och vänskap skrivs om på ett ärligt och ingående sätt, och relationerna är så fina. Författaren beskriver vänskap mellan killar och kärlek från en killes perspektiv påsätt som de sällan framställs i medier idag, vilket är unikt och så välbehövligt inom ungdomsboksgenren. 

Samtidigt som vänskap och kärlek spelar stora roller finns också inslag med fotboll, fester och kriget i Bosnien, och trots den omaka blandningen alla dessa och många fler inslag tillsammans bildar känns boken mycket realistisk. Inslagen om kriget i Bosnien, samt hur det är att vara svensk men också bosnier, fast ändå inte, är också intressanta. Det händer så mycket på de relativt få sidorna, men det blir ändå aldrig för mycket, overkligt eller känslan av att allt är ihoptryckt. Så skickligt gjort!

Slutligen är språket helt perfekt för boken, och det blir kronan på verket. Språket är lättläst, rappt och humoristiskt och passar verkligen bra till Kevin som person, och binder helt enkelt ihop boken på ett imponerande och trovärdigt sätt. Det är inget märkvärdigt språk i sig, men det är som skräddarsytt för boken och dess karaktärer och förhöjer upplevelsen ännu ett snäpp. 

Finns det björkar i Sarajevo? imponerar på alla sätt. Handlingen är bred, intressant, unik och händelserik, men ändå blir det aldrig overkligt eller för mycket. Jag älskar hur Christina Lindström går ifrån alla ideal och stereotyper, när hon skapar en fascinerande story och ett gäng unika karaktärer, och språket som passar perfekt till blir kronan på verket hos en bok jag är oerhört glad att slumpen fick mig läsa. 

Betyg: 
    ☆ 

Författare: Christina Lindström
Förlag: B. Wahlströms
Utgivningsår: 2018
Antal sidor: 316 st (Inbunden: 270 st)
Åldersgrupp (Enligt mig): 14+
Serie: -
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: Finns det björkar i Sarajevo?
Annat: Läst som e-bok

Blev du intresserad? 
Du hittar boken på Adlibris, Bokus och CDON
Boken i e-format finns på Adlibris och Bokus.

2 kommentarer:

  1. Läs Jack och Hälsningar från havets botten av henne också!! Så bra!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh, tack för tips! Har hört en del bra om den, men känt något sug efter att läsa dem. Att denna överraskade mig så totalt gör mig dock intresserad av hennes tidigare böcker!

      Radera

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)