lördag 22 september 2018

Kapten Sverige

Tack, Inhamn förlag, för det unikt, viktiga recensionsexemplaret!

Kapten Sverige, skriven av Kim Fredlin, är en bok om Sverige och den sociala delen av vårt samhälle och bristerna i den. Vi möter en fjortonårig Samira, vars pappa just har gått bort. Som föräldralös tvingas hon flytta från sitt liv i Göteborg, ut till den lilla orten Inhamn. Inhamn - där alla känner alla och där personer som Samira, som inte har enbart svenskt ursprung, om man frågar vissa inte är välkomna.

I den nya skolan blir Samira trakasserad, och det enda stödet är kusinen Malin. Fast när märkliga saker händer och en kille av en slump blir skadad räcker inte det stödet. Inom loppet av några dagar är Samira polisanmäld för våldsamheter, avstängd från skolan och i det närmsta utestängd från samhället. Det trots att hon själv inte ens fått yttra sig i frågan. Samira måste inte bara tampas med förlusten av en förälder, utan också med känslan av skam när hon vet vad folk tror om henne, och frustrationen i att det är samhället som gjort det här mot henne. 

Hon hade ju inte gjort något fel, bara klivit undan när den där Jimpa försökte vräka omkull henne. [...] De skulle peka ut henne, berätta hur hemsk och dålig hon var och ingen skulle komma till hennes försvar. För så fungerade tydligen samhället.
s. 98

* * *

Det här är verkligen en sådan där bok som man börjar läsa och sedan läser ut snabbt, snabbt, och efteråt bara sitter man där och undrar vad sjutton man just läst. Och det är ju precis så det ska vara. Kapten Sverige lämnar verkligen ett avtryck hos mig, och är svår att släppa i efterhand, och när det är så är det tydligt att författaren lyckats.

Att läsa den här boken är som att bli tagen på sängen, för Kim Fredlin ifrågasätter det svenska samhället med stor precision på ett sätt som är svårt att sätta sig emot. Han pekar verkligen precis på hur samhället kan tappa bort individer, som då hamnar utanför och inte har en chans att komma tillbaka, då det bara blir en ond cirkel. Det övernaturliga inslaget är välkommet och gör att boken blir lite mer lättsmält och att lite av det tunga, allvarliga kan komma fram lite lättare. 

Visserligen är boken ganska överdriven i allt som händer. Det gör dock att budskapet effektivt kommer fram, och här är det faktiskt det viktigaste. Dessutom känns boken i stora drag trovärdig och verklig, och framförallt är den mycket intressant och tänkvärd. Att den utspelar sig under så kort tid gör dock att det mesta som sker känns lite overkligt. Det är dock lätt att bortse från med tanke på det unika budskapet och en handling värd att fundera lite mer på.

Kapten Sverige är träffsäker, unik, intressant och mycket tänkvärd. Kim Fredlin skriver om seriösa samhällsproblem på ett lättsamt sätt, och lämnar mig något klokare och med en hel del tankar. Att boken är delvis overklig och överdriven är sak samma, för budskapet förs fram på ett snyggt sätt, och det är både oväntat, unikt och viktigt. 

Betyg: 
    

Författare: Kim Fredlin
Förlag: Inhamn Förlag
Utgivningsår: 2018
Antal sidor: 218 st 
Åldersgrupp (Enligt mig): 13+
Serie: -
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: Kapten Sverige
Annat: 

Blev du intresserad? 
Du hittar boken på Bokus


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)