torsdag 13 september 2018

Tvåhjärtat

Tack, Marija Fischer Odén, för recensionsexemplaret!

Tvåhjärtat är författaren Marija Fischer Odéns första bok och första delen i en serie. När ett märkligt, omänskligt barn föds tvingas jordemodern Lin ut för att ta barnet därifrån, för ett barn som det där skulle vara en skam för alla. Flera år senare måste hon dock ut igen för att finna den där varelsen, och den här gången är hon inte ensam. Dels har hon sina vänner med sig, men skogarna tycks också vara fyllda med magiska tingestar och en del mindre välkommet sällskap. 

Lin stod tyst. Det var ett tecken. Det kunde inte vara något annat. Och om Uv fått ett tecken måste det betyda att han förtjänade att veta sanningen.
s. 14-15


* * *

Dessvärre är det här en av de (tack och lov trots allt mycket få) böcker där det blir fel från början. Jag känner direkt att det här inte är en bok för mig, och om det inte vore för att jag fick boken som ett recensionsexemplar skulle jag stoppat redan då. Det är dock med största sannolikhet ingen dålig bok, utan det är bara inte min typ av bok. Jag tror inte att det finns så många dåliga böcker, utan om en bok framstår som dålig har den bara inte hittat rätt läsare.

När det gäller Tvåhjärtat är jag inte rätt läsare, då jag helt enkelt inte gillar miljöerna, ämnet, tiden eller situationerna. Jag tycker att det blir en märklig mix av fantastik, vår värld, nutid och dåtid. Jag vet faktiskt inte ens när boken utspelar sig - kanske nämndes det någon gång, men dessvärre klickar jag och boken så illa att jag inte utmatar så mycket mer än handlingen i stora drag.

Det hade underlättat för boken om den haft ett lite bättre flyt i språket och en mer konkret handling. Jag uppfattar det mesta som händer som ganska ”flytande” och oklart, och det blir därför aldrig något riktigt driv då inga omvälvande saker sker från en sida till en annan. Det gör också att jag aldrig ens får något intresse för handlingen. I andra fall finns intresset där från början och tappas först senare, men här känner jag ingenting för ämnet i början och då krävs det mer för att fånga mig. 

Tvåhjärtat är inte min typ av bok, och det är det som präglar hela min upplevelse av den. Jag fångas aldrig av bokens handling, vilket gör den svår att ta sig igenom och att läsningen inte känns positiv. Jag är dock nästan säker på att det inte är en dålig bok - det är bara jag som är fel läsare. Rätt läsare är kanske den som gillar öppna händelser, magi, mystik och världar lite skilda från vår. 

Betyg: 
    ☆ 

Författare: Marija Fischer Odén
Förlag: Undrentide förlag
Utgivningsår: 2018
Antal sidor: 257 st 
Åldersgrupp (Enligt mig): 12+
Serie: Tvåhjärtat, Del 1
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: Tvåhjärtat
Andra delar i serien: 
Annat: 

Blev du intresserad? 
Du hittar boken på Adlibris, Bokus och CDON
Boken i e-format finns på Adlibris och Bokus

2 kommentarer:

  1. Vad skönt med någon som tycker lika! Jag fullkomligen avskydde den. Den skulle behövt flera vändor av bearbetning och redigering. Jag som är en stor fantasyälskare fattade inget av den här.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag säger detsamma - skönt att höra att det inte bara är jag som inte klickade med boken! Håller helt klart med om att boken var väldigt otydlig och bara... märklig. :)

      Radera

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)