måndag 10 september 2018

Karne - Skriet från häxberget

Tack, Kristina Suomela Björklund, för ett intressant och otroligt spännande recensionsexemplar!

Karne - Skriet från häxberget är en rysare skriven av Kristina Suomela Björklund. Författaren tar med läsaren på en läskig resa i tid och rum. En dag kommer en märklig kvinnan in till de arbetande på Ödets förlag, och för Märit berättar hon en fruktansvärd historia om häxprocesserna i Sverige. Det är tydligt att det är material för en bok, men nu så fort Märit och hennes kollegor börjar arbetet med den börjar märkliga saker hända.

Plötsligt ser Märit människor utan ansikten, och hon lever sig i berättelserna om hur kvinnor som utpekades som häxor halshöggs och brändes på bål på ett nästan magiskt vis. Och när Märit, Gustav och Rebecka åker upp till Ångermanland för att studera platserna för händelsernas centrum ställs allt på sin spets, och Märit börjar tveka kring huruvida det här med häxor bara var rena påhitt...

”Häxor! Nu ska ni dö!”
   Flera av kvinnorna började gråta högljutt.
[...]
   Prästen mässade och yxan höjdes. Strax innan yxan föll lystes himlen upp av blixtar och marken skakade av en hård åskknall.
s. 6-7

* * *

När Kristina Suomela Björklund kontaktade mig och frågade om jag ville läsa första delen av i nuläget två, i en fristående serie om häxprocesserna i Sverige under mitten av 1600-talet, var det just det unika ämnet som lockade mig. När jag väl fick boken och såg att den inte ens mätte 200 sidor väcktes min skeptis, för sällan har jag läst böcker som är korta och ändå ger mig som läsare mycket.

Det finns två anledningar till att den här boken är otroligt unik. Till att börja med har jag aldrig tidigare läst en bok om de fruktansvärda häxprocesserna i Sverige, och ämnet är mycket intressant att läsa om. Suomela Björklund presenterar det på ett mycket bra sätt, och varvar lite fakta med en hel del fiktion, och det gör att det bara är ett rent nöje att läsa. Dessutom är jag glad att hon gör den här klockrena mixen mellan nutid och 1600-tal. En bok med mer fokus än så här på historia hade lätt blivit tråkig att läsa, men författaren gör här en perfekt avvägning och kontrasten är perfekt.

Dessutom är handlingen i övrigt otroligt spännande, och storyn känns väl genomtänkt då det görs schyssta små planteringar redan från början och den har många olika element. Man möter alltifrån vänskap och kärlek, till ond, bråd död och kombinationen är oväntad men perfekt. Dessutom skriver författaren otroligt skickligt. Alla dessa cliff-hangers får mig att vända blad efter blad, och efter sista sidan är det nära att ett frustrerat vrål undslipper mig. Får man ens göra sådär?!

Den andra anledningen till att boken är helt i sin egen klass är dess längd. Jag var otroligt skeptiskt till en början, för min erfarenhet av böcker under kanske 250 sidor är att det är nära omöjligt att bygga upp en bra story, fha lagom med saker som händer hela tiden och låta läsaren lära känna karaktärer. Att Suomela Björklund inte bara sätter alla tre, utan att hon också gör det på ett sätt som får mig att längta tillbaka till hennes värld direkt, är imponerande och den främsta anledningen till att det här är en bok jag rekommenderar alla fantastik- och historiaintresserade tonåringar och vuxna att ägna en kort stund åt!

Karne - Skriet från häxberget överraskar mig totalt, med en unik story och karaktärer man vill träffa på riktigt och lära känna ännu mer. Att läsa om häxprocesserna i Sverige på det här otroligt lättsamma, underhållande och ändå informativa sättet är underbart. Jag längtar redan efter att läsa uppföljaren - inte minst tack vare Kristina Suomela Björklunds fruktansvärda cliff-hangers som är otroligt svåra att släppa!

Betyg: 
     

Författare: Kristina Suomela Björklund
Förlag: Whip Media
Utgivningsår: 2018 (original: 2017) 
Antal sidor: 179 st 
Åldersgrupp (Enligt mig): 14+
Serie: Fristående serie
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: Karne - Skriet från häxberget
Andra delar i serien: Bakom väggens dörrar
Annat: Andra upplagan

Blev du intresserad?
Du hittar boken på Adlibris, Bokus och CDON
Boken i e-format finns på Adlibris, Bokus och CDON

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)