lördag 8 september 2018

Björnen sover inte

Tack, Anders Grönlund och Ordiraptus förlag, för ett unikt recensionsexemplar!

Björnen sover inte är egentligen den helt fristående fortsättningen på Monica Grönlunds första deckare Varje kommer. Här möter man återigen mordutredaren Tom, men i bakgrunden av hans tidigare kollega Harry. När en femtonåriga flicka som varit försvunnen sedan nyårsafton av en slump hittas död och troligen mördad får Harry hand om fallet. Ja, Harry inom lokalpolisen i Sveg-området, och Eskil Thamm som är polis i Östersund och inte den Harry skulle valt själv som samarbetspartner.

Snart tar Harry hjälp av Tom i fallet, för att förhöra människor man växt upp med och levt hela livet sida vid sida med är inte lätt. Snart kryper också oväntade saker fram, och det tycks som om halva Härjedalen hade vägarna förbi mordplatsen under nyårsnatten. Frågan är bara vem, eller vilka, som dödade Ellinor. 

Skogen är tyst. Enda tecknet på liv är kroppen som rycker och sedan slaknar. Han lyfter bort sina händer från hennes mun och näsa.
   Han känner sig fortfarande rusig av upphetsning, när det går upp för honom att hon har slutat andas.
s. 11


* * *

När jag fick förfrågan om att läsa och recensera Björnen sover inte var det framför allt en sak som lockade mig - En bok och särskilt deckare som inte utspelar sig i Stockholm, Göteborg, Malmö eller någon annan storstad, och inte heller på Gotland. De klassiska deckar-platserna känner man ju väl till, men Björnen sover inte utspelar sig istället i mörka, kalla Hörjedalen, omkring Sveg och Linsell, och därför blev jag direkt intresserad.

Pratar man om en byhåla i närheten av Sveg kommer fördomarna nästan fram automatiskt. Ni vet, det är mörkt och trist och så vidare, och jag hade hoppats att Monica Grönlund skulle ge en ny bild av norra Sverige, vilket hon tyvärr inte gör. Jag måste dock säga att jag älskar det här ”alla känner alla”, och just i deckargenren fungerar faktiskt fenomenet riktigt bra och gör boken otroligt spännande.

Något annat jag älskar är hur norrländskt allt är. Man möter verkligen stereotypa norrlänningar, med härlig dialekt, såvida de inte är extremt fåordiga och tystlåtna. Jag blir riktigt imponerad av hur Grönlund lyckas skriva sina dialoger på ett sätt som gör att man verkligen kan föreställa sig den norrländska dialekten på pricken. Det är så unikt och oväntat att få till dialogerna så bra, och det är verkligen skickligt gjort.

”Alltså de ä ju int min sak detta, men jag såg faktiskt Knutssons pickup ve vägkanten. Jag tror han hade stannat för å röke, för je såg att de glödde nå't och je minns att je tänkte att killen ring' väl om han behöv' hjalp.”
s. 264

Resten av boken är jag dessvärre inte lika imponerad av, men med det inte sagt att den är dålig. Det är helt enkelt i övrigt en ganska klassisk, bra deckare, men inget som sticker ut särskilt mycket, bortsett från det norrländska. Jag saknar lite mer djup och känslor - en person har ju faktiskt dödats! - och skulle gärna ha lärt känna fler karaktärer lite mer. Samtidigt är det dock trivsamt med en lite kortare deckare.

Björnen sover inte är en vanlig och bra deckare. Det som gör den unik är först och främst att den utspelar sig i Norrland och Härjedalen och Sveg-trakterna. Det är intressant med nya, ovanliga miljöer, och jag älskar och imponeras av dialogerna, där Monica Grönlund får fram den norrländska dialekten på ett sådant klockrent sätt. Jag saknar dock djup och känslor, även om det är kul att ibland läsa korta, enkla deckare.

Betyg: 
    ☆ 

Författare: Monica Grönlund
Förlag: Ordiraptus förlag
Utgivningsår: 2018
Antal sidor: 302 st 
Åldersgrupp (Enligt mig): 14+
Serie: Fristående fortsättning på Vargen kommer
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: Björnen sover inte
Andra delar i serien: Vargen kommer
Annat: 

Blev du intresserad? 
Du hittar boken på Adlibris, Bokus och CDON
Boken i e-format finns på Adlibris och Bokus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)