onsdag 19 september 2018

Midsommarmorden

Midsommarmorden, Magnus Nordins senaste thriller för unga, är en bok om mord, besatthet och livsfara. Ossian går sista året på gymnasiets medieprogram, och på grund av hans fascination för seriemördare och mordgåtor är ämnet för hans gymnasiearbete självklart - han ska göra en film om Midsommarmorden. Det var två mord som skedde vid sjön Glimten och offren var några tältande ungdomar. Mördaren var klädd i grismask, och inte ens tjugofem år senare vet man vem som dolde sig bakom masken.

Snart blir det dock tydligt att det är någon som inte uppskattar hur Ossian nystar i fallet och gör det till sin historia, då han börjar få hotfulla meddelanden från någon som utger sig för att vara mördaren. Ossian tvingas hålla allt hemligt, och lögnerna för honom och flickvännen Emina, samt bästa kompisen Abbe. Dessutom visar det sig att Ossians önskan att själv lösa morden kan ta honom till livshotande situationer. Hur mycket är han beredd att offra?

Jag tror inte att vi någonsin kommer att få veta sanningen om vad som verkligen hände vid Glimten den där midsommarnatten för snart tjugofem år sen. Varför? De finns de som inte vill att sanningen kommer fram.
s. 19

* * *
Jag vet inte riktigt hur jag ska säga det här utan att det ska låta fruktansvärt, men oj, vilken bok! Den var så mycket bättre än jag någonsin kunnat tro, för helt ärligt var jag ganska säker på att det skulle vara en i raden av småläskiga ungdomsromaner med ett mycket simpelt språk och en bok man inte minns alls så fort man läst ut den. Varför jag väntade mig det? Tja, till att börja med är boken ganska kort. Dessutom har Magnus Nordin inte imponerat så mycket med sina tidigare böcker, men nu är jag helt klart omvänd.

Att boken är kort märks knappt, för Nordin fyller effektivt sidorna, lämnar inget till slumpen och bygger med hjälp av utmärkt berättarteknik upp spänning som får en att vilja läsa vidare. Boken är en riktig bladvändare, och dessutom är den lättläst, utan att jag som älskar ord tycker det blir för simpelt. Det är en balansgång det där, men Magnus Nordin har hittat balansen. 

Handlingen är genialisk. Jag är otroligt svag för böcker vars handlingar utspelar sig i dåtid och nutid, och lite av det får man här också, och det på ett väldigt skickligt skrivet sätt. Jag gillar också det otroliga, gedigna arbetet som ligger bakom boken. Författaren gör inslag om olika mordgåtor, böcker om mord och journalister som talar om morden, och allt det på ett väldigt trovärdigt sätt. Jag gillar storyn kring en karaktär som är så intresserad av mordgåtor, och jag gillar inslagen om att mördare vill ta åt sig äran och så vidare, för det är intressant och nytt att läsa om.

Karaktärerna är också en överraskning. Jag är riktigt imponerad av hur man lyckats bygga upp alla dessa trovärdiga relationer på inte ens 300 sidor, och alla karaktärer är verkligen välgjorda utan att man någonsin drabbas av sådana där taffliga stycken med karaktärsbeskrivningar. Och slutligen - slutet, som verkligen var bra, oväntat och något jag faktiskt inte kommer glömma nu i första taget. Det som sker i epilogen spelar egentligen ingen roll, men ändå känner jag mig så lurad, och jag älskar det!

Midsommarmorden överraskar mig totalt, för det är inte den typiska lättlästa, korta boken med otroligt platta karaktärer. Istället är det en intressant, unik och otroligt spännande story som är svår att släppa. Språket är enkelt, men tillräckligt detaljerat, och karaktärerna liksom relationerna mellan dem är välgjorda. Magnus Nordin prickar alla rätt och jag ser fram emot att läsa fler deckare av honom.

Betyg: 
   

Författare: Magnus Nordin
Förlag: Bonnier Carlsen
Utgivningsår: 2018
Antal sidor: 263 st 
Åldersgrupp (Enligt mig): 13+
Serie: -
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: Midsommarmorden
Annat: 

Blev du intresserad? 
Du hittar boken på Adlibris, Bokus och CDON
Boken i e-format finns på Adlibris och Bokus.

3 kommentarer:

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)